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Dear Ms. Holewa: 

Thank you for requesting my opinion on North Dakota Public Employees Retirement System 
(ND PERS) benefits available to sitting state dist1ict comi judges who hold accounts in the ND PERS 
main plan and the NDPERS judges plan. You ask whether a sitting district comi judge, who has 
reached his or her rule of 85, may collect retirement benefits from the NDPERS main plan without 
first retiring from his or her current position as a judge. You also ask whether, to collect from the 
ND PERS main plan, there must be an actual break in service between employment with an ND PERS 
participating employer and beginning service as a state judge or is it sufficient that the new judge is 
statutorily required to move from the NDPERS main plan to the NDPERS judges plan. Finally, you 
ask whether employment as a judge, after having retired from an NDPERS participating employer, is 
considered a return to service that may disrupt current collection of retirement benefits under an 
existing ND PERS main plan. 

It is my opinion that a sitting district comt judge, who has reached their rule of 85, may not collect 
retirement benefits from the ND PERS main plan without first te1minating his or her current position. 
It is fmther my opinion that, the reason a state judge cannot collect from the NDPERS main plan 
while being a sitting judge is not related to a shortened break in service, but rather, because there is 
no dual coverage exemption for district comt judges, so they are not eligible for duplicate coverage 
in a retirement plan to which the state is cont1ibuting. Finally, it is my opinion that if an individual 
becomes a district court judge, after having retired from an ND PERS participating employer, it is 
considered a return to service that may disrupt current collection of retirement benefits under an 
existing ND PERS main plan. 

ANALYSIS 

The North Dakota Century Code, in N.D.C.C. § 54-52-02 establishes a retirement system, known as 
the "public employees retirement system which mandates that, among other entities, 'the supreme 
cornt, and the district courts . . . shall participate in [the] retirement system. "'1 ND PERS is comprised 

1 N.D.C.C. § 54-52-02. 
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of participating members2 from numerous employers,3 the largest of which is the State of North 
Dakota.4 Various groups of participating members, depending on their occupation, contribute to and 
benefit from the retirement plan at different rates.5 For instance, participating members who are 
supreme court and district court judges have unique contribution amounts and benefit calculations set 
out in N.D.C.C. §§ 54-52-06.1 and 54-52-17( 4)(b ).6 Individuals often refer to these contribution and 
benefit provisions as the "judges plan." Regardless of the nomenclature of a plan under N.D.C.C. ch. 
54-52, however, all participating ND PERS members are ultimately paii of one retirement plan under 
N.D.C.C. ch. 54-52. Throughout this opinion we refer to the NDPERS "main plan" and the "judges 
plan" because those terms ai·e used as sh01ihand for the different contribution and benefit amounts 
available to different categories of employees, but they ai·e both funded by the san1e trust and are not 
separate retirement plans. 

There ai·e two methods for reaching a "nonnal retirement" 7 date by which a member of a ND PERS 
plan may begin receiving retirement payments. First, under N.D.C.C. ch. 54-52, a NDPERS member 
may satisfy the "rule of 85" which means the sum of the participating member's years of service 
credit and the participating member's age is at least 85. 8•9 Second, a supreme court justice or district 
colllijudge may begin receiving retirement payments on "[t]he first day of the month next following 
the month in which the member attains the age of sixty-five years. " 10 In either case, however, benefits 
are payable only when the paiticipating member is retired, and retirement is defined as "either a 
termination of employment or termination of pa1ticipation in the retirement plan."11 Thus, a district 
collli judge who meets the criteria for either normal retirement date may collect from the ND PERS 
retirement plan only when employment is ended or paiiicipation in the plan is complete. 

2 N.D.C.C. § 54-52-01(11). 
3 N.D.C.C. § 54-52-01(6). 
4 N.D.C.C. § 54-52-01(09). 
5 N.D.C.C. § 54-52-06 (contribution amount for paiiicipating employees); N.D.C.C. § 54-52-06.1 
( contribution ainount for supreme comi and district comt judges); N.D.C.C. § 54-52-06.2 
(contribution amount for national guard security officers or firefighters) ; N.D.C.C. § 54-52-06.3 
( contribution amount for peace officers, firefighters, or correctional officers employed by political 
subdivisions). 
6 Even though it is commonly refe1Ted to as the "Judges Plan," the supreme court a11d the district 
courts participate in the ND PERS main plan. It is just the contribution amounts that are different by 
statute. 
7 N.D.C.C. § 54-52-17(3)(a). 
8 N.D.C.C. § 54-52-17(4)(b); See also N.D. Pub. Emps. Ret. Sys. Judges Retirement Plan (2023-
2025), p. 26, https://www.ndpers.nd.gov/active-members/retirement-plans-active-members/judges­
retirement-plan ( click "Plan Handbook Overview"). 
9 N.D.C.C. § 54-52-17(3)(a)(2) (''Nonnal retirement date" occurs "[w]hen the member has a 
combined total of years of service credit and years of age equal to eighty-five and has not received a 
retirement benefit under this chapter"). 
10 N.D.C.C. § 54-52-17(3)(a)(l). 
11 N.D.C.C. § 54-52-01(17). 
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N.D.C.C. ch. 54-52 states that, unless an employee falls under the state's specific dual coverage 
exceptions,12 they are not eligible for duplicate coverage in a retirement plan to which the state is 
contributing. 13 Specifically, N.D.C.C. § 54-52-02 states"[ e ]mployees presently covered by a pension 
plan or retirement plan to which the state is contributing, except social security, are not eligible for 
duplicate coverage except as provided under sections 39-03.1-14.1 and 54-2-17.2." The prohibition 
on duplicate coverage was previously examined by this office when a question was presented as to 
whether an employee with concurrent employment relationships with the state could participate in 
both NDPERS and another state retirement plan. 14 In that opinion, this office clarified that duplicate 
coverage "refers to coverage in PERS that is a copy or repeat of the employee's original coverage in 
a pension or retirement plan 'to which the state is contributing. '"15 In other words, duplicate coverage 
would be prohibited if the state would be paying "twice or double for the same coverage."16 

In the situation you describe, the individual elected to a district court judgeship was previously a 
public or state employee already participating in NDPERS. Upon appointment or election to their 
judicial office, the individual, who previously participated in the NDPERS main plan, will again 
participate in NDPERS as a judge. 17 At that time, the state will again make contributions to the 
ND PERS plan - because the ND PERS main plan and the judges plan are the same trnst, the judge is 
prohibited from both contributing and receiving benefits from the same plan. 

Upon obtaining employment as a supreme court justice or district court judge, the employee's 
participation in the judges plan and the consequent calculation of benefits would fall under N.D.C.C. 
§ 54-52-17(4)(b). To simultaneously collect and earn retirement under the NDPERS system, under 
these respective plans, would run afoul of the state's prohibition of duplicate coverage. While the 
Legislature has carved out dual coverage exceptions for certain plans under N.D.C.C. § 39-03.1-14.1 
and N.D.C.C. § 54-52-17.2, it has not done so for the supreme court and district courts. As a result, 

12 N.D.C.C. § 39-03.1-14.1 (relating to Highway Patrol Troopers' retirement); N.D.C.C. § 54-52-17.2 
(relating to Teachers' Fund retirement, Highway Patrol Troopers' retirement, and Teachers' Insurance 
and Annuity Association of America - College Retirement Equities Fund (TIAA-CREF)). 
13 N.D.C.C. § 54-52-02. See also N.D.A.G. 96-F-02, p.1, citing 1973 N.D. Sess. Laws, ch. 246, 1989 
N.D. Sess. Laws, ch. 665 (the "prohibition of duplicate coverage has remained essentially the same 
since the 1965 adoption of the PERS plan"); N.D.A.G. 66-304, p. 306 ("[T]he Legislature intended 
to prohibit state funds from being used to simultaneously make payments toward more than one 
retirement plan ... or that an employee or officer earn benefits simultaneously in more than one plan 
even though the state's contribution may be delayed under any such plan until retirement."). 
14 See N.D.A.G. 96-F-02. 
15 N.D.A.G. 96-F-02. 
16 N.D.A.G. 96-F-02. 
17 N.D.C.C. § 54-52-02.3. See also N.D.C.C.§ 54-52-02 ("Employees presently covered by a pension 
plan or retirement plan to which the state is contributing, except social security, are not eligible for 
duplicate coverage."). 
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these sections taken together indicate that benefits may not be collected or earned in duplicate and 
cannot be collected unless the employee has te1minated their employment or plan membership. 18 

This analysis also addresses your question regarding whether a break in service - between 
employment with a ND PERS participating employer and beginning service as a judge - is necessary 
to collect from the ND PERS main plan or is it sufficient that a new district court judge is statutorily 
required to move from the ND PERS main plan to the ND PERS judges plan. State district court judges 
must be "participating member[ s] of the public employees retirement system." 19 The ND PERS judges 
plan, however, comprises unique contribution rates, vesting schedules, and benefit calculations.20 As 
such, when a participating member of the ND PERS main plan becomes a new district court judge, 
participation in the ND PERS plan is adjusted to reflect the calculation of benefits required under the 
NDPERS judges plan.2 1 A new judge may work their last day for a former employer participating in 
the ND PERS main plan on a Tuesday and begin their duties as a judge in the ND PERS judges plan 
on a Wednesday. There is no statutory requirement for a break in between the positions. A "severance 
of employment," which means "not being on the payroll of a covered employer for a minimum of one 
month," is required, however, prior to collecting retirement benefit payments from the retirement plan 
after "termination of employment" as a judge. 22 

There are instances where there is a severance of employment of 30 or more days. Typically, this is 
when an individual retires from a NDPERS participating employer, starts collecting retirement 
benefits, and later becomes employed as a judge. This scenario is the basis of your final question of 
whether employment as a judge, after having previously retired from a NDPERS participating 
employer, is considered a return to service that may disrupt collecting cunent retirement benefits 
under ND PERS. 

Employment as a district court judge, after having previously retired from a ND PERS participating 
employer, is considered a return to service that disrupts collecting current retirement benefits under 
NDPERS.23 "The benefits of a retired member who returns to permanent employment shall be 
suspended without interest accruing on the suspended account, except as provided in subsection 1 

18 See also N.D. Pub. Emps. Ret. Sys. Judges Retirement Plan (2023-2024) , pg. 30, 
https://wv..rw.ndpers.nd.gov/active-rnembers/retirement-plans-active-members/judges-retirement­
plan ( click "Plan Handbook Overview") ("To be eligible for benefits, you must terminate employment 
or te1minate membership."). 
19 N.D.C.C. § 54-52-02.3. 
20 N.D.C.C. §§ 54-52-06.1, 54-52-17( 4)(b ), 54-52-17(5). 
2 1 N.D.C.C.§ 54-52-02 ("Employees presently covered by a pension plan or retirement plan to which 
the state is contributing, except social security, are not eligible for duplicate coverage."). 
22 N.D. Admin. Code§ 71-02-01-01(29). 
23 This presumes the judge' s return to service is to a permanent employment position and not a 
temporary position. See N.D.C.C. § 54-52-01(22) (A " [t]emporary employee" is "a governmental 
unit employee who is not eligible to participate as a permanent employee."). 
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of North Dakota Century Code section 54-52-05."24 The NDPERS Judges Retirement Plan 
Handbook provides additional insight: 

As a retiree meeting Normal Retirement provisions, if you return to any permanent 
eligible employment with a NDPERS participating employer, your hours of 
employment must be restricted if you wish to continue receiving your pension 
payment. As an eligible employee, your pe1manent employment must be limited to 
less than 20 hours per week so eligibility for any NDPERS retirement plan (including 
all plans under NDCC 54-52) is not obtained.25 

Therefore, a return to service as a judge, who is a pe1manent employee,26 interrupts collecting 
retirement benefits under ND PERS. 

Attorney Gen 

This opinion is issued pursuant to N.D.C.C. § 54-12-01 . It governs the actions of public officials until 
such time as the question presented is decided by the courts.27 

24 N.D. Admin. Code § 71-02-07-02 (Emphasis added). 
25 N.D. Pub. Emps. Ret. Sys. Judges Retirement Plan (2023-2025), p. 31 , 
https://www.nclpers.nd.gov/ acti ve-members/retirement-plans-acti ve-members/i udges-retirement­
plan ( click "Plan Handbook Overview") (Emphasis in original). 
26 N.D.C.C. § 54-52-01(4) (" 'Eligible employee' means all permanent employees .. . includ[ing] 
employees of the judicial branch . . . "); N.D.C.C. § 54-52-01(13) ('"Pennanent employee' means a 
governmental unit employee whose services are not limited in duration and who is filling an approved 
and regularly funded position in an eligible governmental unit, and is employed twenty hours or more 
per week and at least twenty weeks each year of employment."); N.D. Admin. Code § 
71-02-01-01(24) ('"Regularly funded ' means a legislatively authorized full-time equivalent (FTE) 
position for state agencies. For all governmental units other than state agencies, regularly funded 
means a similar designation by the unit's governing board which is created through the regular 
budgeting process and receives traditional employee benefits such as sick leave and annual leave."); 
N.D.C.C. § 54-52-01(9) (" 'Governmental unit' means the state of North Dakota, except the highway 
patrol for members of the retirement plan created under chapter 3 9-03 .1 , or a participating political 
subdivision thereof."). 
27 See State ex rel. Johnson v. Baker, 21 N.W.2d 355 (N.D. 1946). 


