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     April 24, 1964     (OPINION) 
 
     COUNTIES 
 
     RE:  Officer - Vacancy - Appointment - Term - Qualifications 
 
     This is in reply to your letter of April 22, 1964, relative to the 
     office of register of deeds.  The present register of deeds was 
     elected for a four-year term beginning in 1963.  He now contemplates 
     resigning.  The questions presented are first, whether the board of 
     county commissioners can appoint a successor who would hold office by 
     virtue of such appointment until January 1, 1967, and second, whether 
     the manager of the Rolette County Abstract Company, Inc., being part 
     owner of such corporation, may be appointed as register of deeds and 
     whether he may serve as register of deeds and manager of the abstract 
     company at the same time. 
 
     As you have noted in your letter, section 44-02-04 of the North 
     Dakota Century Code, as amended, would be applicable to the first 
     question.  Section 44-02-04, as amended, provides: 
 
           VACANCY IN COUNTY OFFICE - APPOINTMENT.  A vacancy in any 
           county office, other than that of county commission, shall be 
           filled by the board of county commissioners, with the exception 
           that if a vacancy has occurred in the office of state's 
           attorney by reason of his removal under section 44-11-01, the 
           appointment shall be made by the board of county commissioners 
           by and with the advice and consent of the governor.  The board 
           of county commissioners may declare a county office to be 
           vacant whenever the officeholder is unable to perform the 
           duties of the office for six months or more.  However, if 
           within one year the officeholder should become able to perform 
           his duties the county commissioners may, for good cause shown, 
           reinstate such officeholder." 
 
           Section 173 of the North Dakota Constitution, as amended, 
           provides in part that the register of deeds, among others, 
           shall hold his office for a term of four years and until his 
           successor is elected and qualified.  There is no provision 
           limiting the appointment made by the county commissioners under 
           section 44-02-04 to the next regular election nor is there any 
           provision for a person to be elected at the next regular or 
           special election to fill out the term.  We therefore are in 
           agreement with your conclusion that an appointment made by the 
           board of county commissioners to fill a vacancy in the office 
           of register of deeds is an appointment for the unexpired term. 
           Thus, in this instance, the person so appointed would hold 
           office until January 1967. 
 
     With regard to your second question, there is no statutory provision 
     prohibiting the county abstracter from holding the office of register 
     of deeds.  We must, therefore, consider whether there is an 



     incompatibility of positions which would prevent the same person from 
     holding both positions.  As you have noted in your letter, the 
     register of deeds is required, upon request, to continue abstracts 
     and may charge a fee for same.  This fee is to be the same as that 
     permitted to be charged by registered abstracters.  See sections 
     11-18-01(6) and 11-18-05(c) of the North Dakota Century Code. 
 
     The fees collected by the register of deeds for this service are to 
     be turned over to the county treasurer.  See section 11-10-14.  The 
     abstracter is, of course, entitled to retain the fees he is permitted 
     to charge by statute.  This situation would, we believe, raise an 
     apparent conflict.  The instances in which the person would be acting 
     as register of deeds and required to turn over the fees to the county 
     and the instances in which he would be acting as a private abstracter 
     entitled to retain the fees would be difficult to distinguish.  As 
     you have noted in your letter section 44-04-18 makes it a misdemeanor 
     for any public officer to use his office or position for the purpose 
     of effecting the sale or purchase of any service for which he will 
     benefit financially.  It is obvious that a person who would hold the 
     office of register deeds and, at the same time, serves as county 
     abstracter, would be open to charges of violation of this statute 
     even though such charges might, in actuality, be unfounded.  The fact 
     that the register of deeds does not, in most instances, continue 
     abstracts would not be significant in this matter.  It is the 
     possibility of a conflict which makes the positions incompatible.  We 
     do not believe the county abstracter should be appointed to the 
     office of register of deeds. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


