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     January 23, 1961     (OPINION) 
 
     COUNTIES 
 
     RE:  Mental Health Board - Involuntary Hospitalization - 
 
          Examination of Proposed Patient by Licensed Physician 
 
     In your letter of January 11, 1961, you ask for our views as to the 
     procedure to be followed by the Mental Health Board of Burleigh 
     County in an instance of involuntary hospitalization of an individual 
     who may be mentally ill. 
 
     In the first place, it is well to bear in mind that chapter 25-03 of 
     the North Dakota Revised Code of 1943 was amended by the 1957 
     Legislature, and now appears as chapter 25-03 in volume Four of the 
     North Dakota Century Code.  Section 25-03-11 of said Code deals 
     particularly with involuntary hospitalization. 
 
     It would appear that two questions are raised in your letter, and 
     they may be outlined as follows: 
 
           1.  What are the legal requirements to institute proceedings 
               for involuntary hospitalization of a proposed patient? 
 
     This question is answered by subsection 1 of section 25-03-11 which 
     subsection reads as follows: 
 
           1.  Proceedings for the involuntary hospitalization of an 
               individual may be commenced by the filing of a written 
               application with the mental health board by a friend, 
               relative, spouse, or guardian of the individual, or by a 
               licensed physician, police officer, state's attorney, a 
               health or public welfare officer, or the head of any public 
               or private institution in which the individual may be.  Any 
               such application, unless waived by the county judge, shall 
               be accompanied by a certificate of a licensed physician 
               stating that he has examined the individual and is of the 
               opinion that he is mentally ill and should be hospitalized, 
               or a written statement by the applicant that the individual 
               has refused to submit to or is unable to consent to an 
               examination by a licensed physician." 
 
     The language in this subsection is clear and unambiguous and should 
     require no further comment except that it is plain that the County 
     Judge may waive the filing of the accompanying certificate of a 
     licensed physician who has previously examined the proposed patient. 
 
     Your second question deals with the medical examination of the 
     proposed patient and who may make the same and when and where such 
     examination is to be made. 
 
     The answer to this question is spelled out in subsection 3 of section 
     25-03-11 which reads as follows: 



 
           3.  As soon as practicable after notice of the commencement of 
               proceedings is given or after determination that notice 
               should be omitted, the mental health board shall appoint at 
               least one licensed physician as an examiner who may or may 
               not be a member of the county mental health board to 
               examine the proposed patient and report to the board his 
               findings as to the mental condition of the proposed patient 
               and the need for his custody, care, or treatment in a 
               mental hospital." 
 
     It appears clear to this office that the statute contemplates an 
     examination of the proposed patient by at least one licensed 
     physician before a hearing by the Mental Health Board is held.  The 
     physician may be a doctor member of the Mental Health Board or he may 
     not be in the discretion of the Board.  It appears also that more 
     than one physician might be requested to participate in the 
     examination if the Board deems it necessary.  In any event, it seems 
     clear to us that the proposed patient is entitled to this examination 
     before he is summoned to appear before the Mental Health Board.  The 
     proposed patient is not required to submit to such an examination 
     against his will but he must be given the opportunity to have the 
     examination made.  If he refuses, then the Board shall upon notice 
     given as provided in subsection 2 order him to submit to such an 
     examination. 
 
     As stated in subsection 4,  "The examination shall be made at a 
     hospital, or other medical facility, at the home of the proposed 
     patient, or at any other suitable place not likely to have a harmful 
     effect on the proposed patient's health." 
 
     As pointed out previously herein, this legislation is of 
     comparatively recent origin, and it is our view that it is aimed at 
     the convenience, well being, and health of the proposed patient 
     rather than the execution of summary legal proceedings.  This view is 
     borne out by the fact that subsection 5 provides that if the 
     examination by the designated examiner shows that the proposed 
     patient is not mentally ill, the Mental Health Board may without 
     taking any further action terminate the proceedings.  Otherwise, a 
     hearing must be held by the Board and notice given as set out in said 
     subsection 5. 
 
     Subsection 6 goes into detail as to how the hearing shall be 
     conducted.  The conduct of the hearing is, of course familiar to you 
     due to your long experience as County Judge. 
 
     Therefore, it is the opinion of this office that a condition 
     precedent to the hearing before the Mental Health Board, the Board 
     must appoint at least one licensed physician who may or may not be a 
     member of the County Mental Health Board to examine the proposed 
     patient and report to the Board his findings.  Upon the filing of the 
     physician's report, the Board may terminate the proceedings, or it 
     may call a hearing in the case.  This decision rests within the sound 
     discretion of the Board as does the final determination of the matter 
     as set forth in subsection 7 of section 25-03-11 of the North Dakota 
     Century Code. 
 



     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


