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July 11, 1961     (OPINION) 
 
COUNTIES 
 
RE:  County Officers - Official Census 
 
This is in reply to your letter in which you ask for an opinion on the following 
situation: 
 

In the event the office of the County Judge becomes vacant by the 
resignation of the incumbent official will the Board of County 
Commissioners of Kidder County be authorized to fill the vacancy by 
appointment or will the office merge with that of the Register of 
Deeds?  According to the last official census the population of 
Kidder County is less than six thousand. 

 
On April 22, 1960, this office in an opinion discussed the provisions of section 
11-1002 of the North Dakota Revised Code of 1943, together with the 
constitutional provisions of section 173.  This opinion, after reviewing the 
authority on the subject, concluded that the office of county judge is to be 
filled by an election in accordance with the population as determined and 
existing at the time of the election. 
 
The office of county judge was filled by an election in November, 1960.  At the 
time of the election the official federal census of 1960 had not yet been 
completed, nor the results thereof published. 
 
The opinion then concluded that until the results of the 1960 census were 
officially determined and released, the 1950 census would be used in determining 
whether or not the office of register of deeds would be combined with that of 
the county judge in instances where the population of the county is less than 
six thousand.  At that time we took notice of section 1-0147 which provides 
that: 
 

The term 'population' shall mean the number of inhabitants as 
determined by the last preceding state or federal census." 

 
Subsequent thereto we dealt with another related question.  On October 13, 1960, 
in an opinion addressed to Harold Anderson it was concluded that in the absence 
of any other showing, the federal census as taken for the year 1960 would become 
official on December 1, 1960, the date when such report is by law required to be 
made to the President of the United States. 
 
The election in November was on the basis of the 1950 census.  From other 
sources we learn that the population of Kidder County was above six thousand.  
Consequently the election held in November of 1960 was for the purpose of 
filling the offices of county judge, register of deeds, and clerk of the 
district court in addition to other offices which are not material to the 
question here, for a period of two years. 
 
In the case of Watkins v. Venable, 39 S.E. 147, the court held that election to 
an office. 
 



. . . is determined by the last general census preceding the 
election, and, when elected, they hold their offices until the end 
of the term, without regard to any changes that may take place in 
the population of the county during their term of office. . . ." 

 
A somewhat similar result was reached in State ex rel Graybill v. Whitmore, 9 
N.W. 93, and State ex rel Newman v. Stauffer, 8 N.W. 432.  From this we must 
conclude that the county judge was elected in November of 1960 to serve a tow-
year term, beginning January, 1961.  
 
Thus, if the present judge were to resign, such office would become vacant as 
provided for in section 44-02-01 of the North Dakota Century Code and may be 
filled by the county commissioners as provided for in section 44-02-04 of the 
North Dakota Century Code. 
 
The appointment by the county commissioners would be for the unexpired term for 
which the present county judge was elected.  The appointment ordinarily would be 
until the appointee's successor is elected and qualified, but this apparently 
has no application in the instant matter for the reason that the population of 
Kidder County is now less than six thousand, which would combine the offices of 
county judge with the register of deeds in the next election (1962). 
 
We would like to make this observation, that in the 1960 election the electors 
of Kidder County did not elect a register of deeds who was also to serve as 
county judge but elected separate persons to fill the two offices. 
 
It is, therefore, our opinion that the offices of county judge and register of 
deeds would not merge at this time.  It is our further opinion that the county 
commissioners are authorized to appoint some competent person to fill the 
vacancy should the present county judge resign from office. 
  
LESLIE R. BURGUM 
Attoryney General 


