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March 27, 1961 (OPINION) 
 
CITIES AND VILLAGES 
 
RE:  Tax Sale - Repurchase of Real Property 
 
This is a reply to your letter of March 3, 1961, requesting an opinion on the question of 
which fund of a city should be charged with payments made by the city to redeem or to 
repurchase real property which has been sold by the county for delinquent general 
taxes only or for both delinquent general taxes and delinquent amounts or installments 
of special assessments levied by the city against the real property. 
 
It is my opinion that expenditures by a city to redeem or purchase such real property 
should be made out of and charged to the general fund of the city. 
 
In general, "The city treasurer shall pay out funds appropriated for special purposes only 
for the purposes for which they were appropriated. . . ."  section 40-17-07, N.D.C.C. 
Consistent with this section are the provisions of section 40-24-18 that: 
 

All special assessments levied under the provisions of this title to pay the 
cost of an improvement shall constitute a fund for the payment of such 
cost, and shall be diverted to no other purpose.  The treasurer of the 
municipality shall hold all moneys received for any such fund as a special 
fund to be applied to payment for the improvement for which the 
assessments were made. . . ." 

 
With respect to this latter provision the supreme court in Red River Valley National Bank 
v. City of Fargo, 14 N.D. 88, 93, 103 N.W. 390, 391, said: 
  

The money derived from special assessments cannot be diverted to any 
other use than the payment of the obligation for which the assessment 
was made. . . ." 
 

It seems clear from the foregoing that redemption or repurchasing of the real property 
sold by the county at tax sale cannot be made by a city by payment out of any special 
assessment fund.  
 
It is also clear that out statutes contemplate that a city can redeem  or repurchase real 
property which the county has sold for taxes and against which the city has, or did have, 
a lien for unpaid special assessments.  See sections 57-28-19, 40-25-09, and 40-05-
01(60).  In fact, under prior law, a city was held negligent and subjected to personal 
liability to the holder of special assessments warrants for not having lots struck off to it 



by the county auditor at a tax sale conducted by the auditor for the sale of both 
delinquent special assessments and general taxes levied against them.  Grand Lodge 
A.O.U.W. v. City of Bottineau, 58 N.D. 740, N.W. 363. 
 
None of the provisions of 57-28-19, 40-25-09 or 40-05-01(60) indicates what fund of the 
city should be charged for payment made to redeem from tax sale, or purchase an 
assignment of a tax sale certificate from the county or purchase real property acquired 
by a county by tax deed proceedings.  Under these circumstances, the applicable law is 
aptly stated in McQuillin-Municipal Corporation, 3rd Edition, Volume 15, section 39.45, 
as follows:  
 

Municipal funds are either general or special.  Certain claims are payable 
out of the general funds, and ordinarily general funds may be appropriated 
by the council to any municipal object." 

 
All lawful obligations of a municipality are payable from its  general funds 
unless the law specifically provides otherwise.  Thus, when a municipality 
is given power to purchase property for some specific purpose, it 
necessarily follows that the purchase price of such property becomes a 
charge upon the general fund, in the absence of some special provision 
calling for payment from some other fund. . . ." 

 
Consistent with the foregoing is the fact that apparently the only instance in which the 
legislature has provided for payments to be made out of a special fund for purchase of 
land sold for delinquent taxes is in the case of drainage projects and assessments 
therefor. See the last sentence of section 61-21-52, N.D.C.C., which provides as 
follows: 
 

Drain costs and drain assessments shall include all expenditures for work 
and materials for the drain, including anticipated expenses, interest 
charges and a reasonable charge for the establishment of a reserve fund 
with which the board may from time to time purchase tax delinquent 
property affected by the drain." 

 
It is, therefore, my opinion that a city redeems from tax sale or purchases an 
assignment of tax sale certificate from the county or purchases a tax deed lot from the 
county under its statutory right to do so because of unpaid special assessments which 
had been levied by it against the lot, payments to effect the redemption or purchase 
must be charged against the general fund of the city. 
 
LESLIE R. BURGUM 
Attorney General 


