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     November 27, 1961     (OPINION) 
 
     TAXATION 
 
     RE:  Nonprofit and Charitable Properties - Property Not Used Exclusiv 
 
            for Business and Ceremonies of Organization 
 
     This is in answer to your letter of October 16, 1961, in which you 
     requested my opinion on various questions relating to the exempt or 
     taxable status for property tax purposes of the property of the Apple 
     Creek Country Club located east of Bismarck. 
 
     Your letter is quoted as follows: 
 
           The Apple Creek Country Club, located about six miles east of 
           Bismarck in Burleigh County, has been organized as a nonprofit 
           organization for quite some number of years.  They are the 
           record owners of the Northeast Quarter (NE 1/4) of Section Four 
           (4), Township 138, Range 79, in Burleigh County, and upon this 
           property they have club buildings located on approximately 
           three acres of land, including a swimming pool and a pro shop 
           for the golf course, and in this club building they serve meals 
           to members and guests and have a bar from which they sell 
           drinks, mixed and otherwise, to their members and guests.  The 
           balance of the land owned by the country club is in the form of 
           a golf course, idle land, while some of it is farmed out.  Also 
           they have a full-time caretaker, living on the premises who is 
           furnished housing and meals as part of his remuneration for 
           services performed. 
 
           Sec. 57-02-08(11) provides for an exemption from taxation of 
           certain specified nonprofit and charitable properties. 
 
           Upon the foregoing statement of facts, I would appreciate 
           receiving your opinion as to the tax status of the properties 
           in the light of the following questions: 
 
           1.  Query:  Would just the land with the buildings on the same 
               be exempt, and the balance taxable? 
 
           2.  Query:  Would the fact that the club does sell to its 
               members and guests its food, liquor, etc. for a profit 
               preclude the club from claiming this exemption? 
 
           3.  Query:  This property, by reason of opinion from your 
               office under date of July 19, 1955 addressed to Mr. Robert 
               H. Lundberg, Assistant State's Attorney of Burleigh County, 
               has not been taxed for many years.  If, in your opinion, 
               these properties could or should have been taxed, could 
               these taxes be now assessed for those years as 'escape 
               taxation'? 
 



           4.  Query:  Is the caretaker's housing and personal effects 
               taxable under the personal property tax laws?" 
 
     The opinion issued by this office on July 19, 1955, to Mr. Robert H. 
     Lundberg, Assistant State's Attorney, Bismarck, North Dakota, to 
     which you refer as the reason all of the acreage and improvements of 
     this club have been exempted from taxation in past years, I believe, 
     needs to be reconsidered and clarified.  While that opinion did 
     recognize that the club operated a golf course and other recreational 
     facilities, the primary question was whether the operation of a bar 
     and restaurant by the club exclusively for its members destroyed any 
     part of the exemption to which it might be entitled under 
     subsection 11 of section 57-0208, N.D.R.C., which at that time 
     exempted real and personal property owned by "lodges, . . ., and like 
     organizations, and associations," not organized for profit, and used 
     by them for places of conducting their meetings and ceremonies. 
 
     Insofar as the conclusions reached in this opinion with respect to 
     the meaning of this exemption provision are concerned, it is assumed, 
     but not decided, that this club is within the class of organizations 
     whose property was intended by subsection 11 to be exempt from 
     property taxes; however, it is possible that an examination of the 
     facts disclosed in your letter, together with all other facts 
     relating to the organization and operation of this club, might compel 
     the conclusion that it is not within the class of organizations whose 
     property is intended to be granted exemption by that subsection or 
     other exemption provisions. 
 
     In this connection see the following reference in 84 C.J.S. to denial 
     of exemptions for property of organizations used primarily for social 
     or recreational purposes:  Page 610, section 295 and footnote 75; 
     page 562 and footnotes 69, 74, and 83; page 604 and footnotes 10, 15, 
     and 16; page 607 and footnote 39; and page 609 and footnote 67.  Also 
     see 143 A.L.R. 274. 
 
     It is evident, I believe, that the acreage used as a golf course by 
     the members of this club or others is not used by them "for places of 
     meeting and for conducting their business and ceremonies" within the 
     meaning of subsection 11, and that "their business" as used in that 
     subsection means the business of the organization claiming exemption 
     and not the personal business of the individual members. 
 
     The place on the club property in which any meetings for either the 
     business purposes or the ceremonial purposes, if any, of the club are 
     conducted undoubtedly is in the clubhouse itself and not on the golf 
     links.  Consequently, the acreage used for the golf course as well as 
     any other acreage owned by the club and not used for any particular 
     purpose cannot be considered as meeting the requirements of the 
     exemption provision.  That acreage is therefore subject to assessment 
     for property tax purposes and should have been assessed in 1961 as 
     well as in prior years. 
 
     Even if an occasional meeting for business or ceremonial purposes of 
     the club were held on the golf course, the golf course acreage could 
     not be regarded as exempt.  This is because the law is well 
     established that when an exemption provision is based upon use of 
     property but does not require that the property be exclusively used 



     for the exempt purpose, it is the primary or dominant use of the 
     property which determines whether it is exempt.  See 84 C.J.S. 
     449-451.  Also see 84 C.J.S. 551-557, section 282(g).  Obviously, the 
     golf course is used primarily for the social and recreational purpose 
     of golfing and not for the conduct of club business or meetings. 
 
     Considering now the use of the clubhouse and the quantity of land 
     reasonably necessary for use in connection with it, this office has 
     previously held that the part of the valuation of a building and lot 
     used for an exempt purpose may be regarded as exempt while that part 
     not used for an exempt purpose is taxable.  Insofar as any particular 
     part of this clubhouse is used primarily for the purpose of 
     conducting business or ceremonial meetings of the club, the valuation 
     attributable to that portion of the property should be exempt, 
     assuming, as already noted, that this club is in fact an organization 
     of the type exempted by subsection 11 of section 57-02-08.  The 
     incidental use also of that part of the property for serving meals 
     and beverages would not destroy the exemption for 1961 and prior 
     years.  The valuation attributable to the part of the property used 
     primarily for social or recreational purposes rather than as a place 
     for conduct of the club's business or ceremonial meetings should be 
     placed on the tax rolls for 1961 and prior years.  If, for example, 
     one-fourth of the clubhouse is used primarily for business or 
     ceremonial meetings of the club membership and it is determined that 
     five acres are reasonably required for use of the clubhouse, then 
     one-fourth of the value of the clubhouse and of the five acre tract 
     should be exempt and the other three-fourths assessed and taxed. 
 
     Since at least some of the property of this club was not entitled to 
     exemption, it is property which was omitted in whole or in part from 
     assessment in 1961 and previous years and the county auditor should 
     not assess it for each year in which any part escaped taxation 
     pursuant to the provisions of section 57-14-01 through section 
     57-14-07, N.D.C.C.  It is the conclusion of this office that the 
     county auditor should assess it for all years in which it escaped 
     taxation regardless of the number of years involved.  See Westland v. 
     Stalnecker  76 N.D. 291, 296-297, 35 N.W.2d. 567, 570, in which the 
     Supreme Court held that the county auditor had properly exercised his 
     duty under section 57-1401, N.D.R.C., when he assessed real estate in 
     1947 for the years 1938-1941 for which no assessments had been made. 
     Obviously, the county auditor will have to determine from all of the 
     facts whether this club is within the class of organizations whose 
     property is intended to be exempt under subsection 11 of section 
     57-02-08, and, if it is, will then have to determine the value of the 
     part of the property that has been omitted from taxation in 1961 and 
     prior years which should not be assessed for those years.  In this 
     connection, our Supreme Court requires a strict construction of 
     exemption statutes and places on the claimant of the exemption the 
     burden of establishing that its property is exempt.  See North Dakota 
     Society for Crippled Children and Adults v. Murphy  94 N.W.2d. 343, 
     345. 
 
     Considering now the personal effects of the caretaker and the housing 
     accommodations furnished by the club to him, it is clear that 
     whatever may be the nature of the accommodations, whether in a 
     separate building or not, they are not used primarily as a place for 
     conducting the business or ceremonial meetings of the club and should 



     be assessed for the years in which no assessments were made.  See 
     Crippled Children's case cited above.  Similarly, the personal 
     effects of the caretaker in no way meet the requirements for 
     exemption and should be assessed by the county auditor for each year 
     in which they escaped assessment and taxation.  Such personal effects 
     of the caretaker should be assessed to him regardless of whether or 
     not he is a citizen of this state and country or of a foreign 
     country.  84 C.J.S. 161, section 59(c). 
 
     Assessors in determining for 1962 and later years whether property is 
     exempted by subsection 11 of section 57-02-08 will have to take into 
     account the 1961 amendments to that subsection which became effective 
     July 1, 1961.  Subsection 11 is set out in full as follows and the 
     language added to it by the 1961 amendment is underlined: 
 
           1.  Real and personal property owned by lodges, chapters, 
               commanderies, consistories, farmers' clubs, commercial 
               clubs, and like organizations, and associations, grand or 
               subordinate, not organized for profit, and used by them for 
               places of meeting and for conducting their business and 
               ceremonies, and all real and personal property owned by any 
               fraternity, sorority, or organization of college students 
               if such property shall be used exclusively for such 
               purposes:  provided further that any portion of such 
               premises not exclusively used for places of meeting and 
               conducting the business and ceremonies of such organization 
               shall be subject to taxation. 
 
               Provided further, that where any such organization as 
               contemplated by this subsection shall be licensed for the 
               sale of alcoholic beverages as defined by the statutes of 
               the state of North Dakota, such portion of such premises 
               where such alcoholic beverages are consumed or sold shall 
               be deemed not to be so used exclusively for conduct of its 
               business and meeting if such beverages are sold at a 
               profit. 
 
               Provided further, that if food other than that served at 
               lodge functions and banquets and food sold or consumed in 
               any fraternity or sorority house, is sold at a profit on 
               the premises, that portion of the premises where such food 
               is sold at a profit shall be deemed not to be used 
               exclusively for places of meeting or conducting the 
               business and ceremonies of such organization. 
 
     The last proviso added to the first paragraph by the 1961 amendment 
     changes for 1962 and following years the conditions under which 
     property of the class of organizations set out in the subsection may 
     be exempt.  As already discussed, the exemption of property under 
     this subsection prior to the 1961 amendment extended to property used 
     primarily by the organization or association for places of meeting 
     and for conducting their business and ceremonies.  The proviso added 
     to the first paragraph of subsection 11 by the 1961 amendment narrows 
     the exemption for 1962 and following years by providing, as to the 
     premises, that only that part of the premises used exclusively for 
     places of meeting and conducting the business and ceremonies of the 
     organization shall be exempt from taxation.  Accordingly, use of the 



     premises primarily for the exempt purposes is no longer enough to 
     qualify the property exemption; the portion of the property for which 
     the exemption is claimed must be used exclusively for the exempt 
     purposes in order for it to qualify for the exemption.  "Exclusive" 
     use can include an occasional use for a nonexempt purpose but it does 
     not include any regular or consistent secondary use for a nonexempt 
     purpose.  See 84 C.J.S. 555-556. 
 
     In addition to the above part of the 1961 amendment just discussed, 
     the amendment also added two new paragraphs which further limit the 
     scope of the exemption. The first new paragraph (second paragraph of 
     subsection 11) provides, in effect, that if any organization 
     contemplated by subsection 11 is licensed to sell alcoholic beverages 
     any part of the premises on which those alcoholic beverages are 
     consumed or sold shall not be exempt if the alcoholic beverages are 
     sold at a profit.  "Alcoholic beverages" as used therein undoubtedly 
     means the definition provided in subsection 1 of section 5-01-01, 
     N.D.C.C., which defines alcoholic beverages as including any beverage 
     the alcoholic content of which is one-half of one percent or more by 
     volume. 
 
     The last paragraph added to subsection 11 by the 1961 amendment also 
     further limits the exemption by providing, in effect, that the 
     portion of the premises of an organization or association 
     contemplated by the subsection where food is sold shall not be exempt 
     if the food is sold at a profit, except that this provision does not 
     apply to such organizations or associations which serve food at lodge 
     functions or banquets nor does it apply in the case where food is 
     sold or consumed in any fraternity or sorority house even if the food 
     in either instance is sold at a profit. 
 
     In those cases where the sale of either alcoholic beverages or food 
     at a profit cause a portion of the premises to be taxable, it is 
     noted that express "sold at a profit" is not defined.  It is 
     therefore necessary to determine what the Legislature intended by the 
     use of those words.  "Profit" or "sold at a profit" have been 
     judicially defined in numerous ways, depending upon the particular 
     statutory or other provisions involved.  Generally, they are defined 
     to include, in various details or shades of meaning, the general 
     terms of either "gross profit" or "net profit." 
 
     Many cases define "profit" or "sold at a profit" as meaning sale of 
     an item at an amount in excess of its purchase price or cost, 
     regardless of any expenses incurred in, or attributable to, the sale 
     of it.  It is in this sense that we believe the Legislature intended 
     that the term "sold at a profit" as used in subsection 11 should be 
     understood. 
 
     This conclusion is based, first, upon the belief that the Legislature 
     was concerned with: 
 
           1)  Reducing the competitive advantage that such organizations 
               would otherwise enjoy over a private business whose 
               property was not tax exempt; and 
 
           2)  Requiring such organizations which sell food or alcoholic 
               beverages at a profit to contribute through payment of 



               taxes to the cost of various governmental services such as 
               fire and police protection, street maintenance, etc. 
 
     Secondly, this conclusion is impelled by the rule "that the laws 
     under which such an exemption is claimed will receive a strict 
     construction against the claimant."  See North Dakota Society of 
     Crippled Children and Adults v. Murphy, 94 N.W.2d. 343, 345. 
 
     Accordingly, it is the opinion of this office that any part of the 
     premises of an organization or association contemplated by 
     subsection 11 of section 57-02-08 on which alcoholic beverages are 
     sold and consumed, if sold for more than their cost price to the 
     organization, will not be exempt but must be assessed and taxed for 
     1962 and following years.  Similarly, any part of the premises of 
     such an organization or association on which food is sold at a price 
     above the purchase price or cost to the organization will be taxable 
     in 1962 and years following, except that the sale of food either at 
     cost or at a profit will not cause the part of the premises on which 
     the food is sold to become taxable if such food is served at a lodge 
     function or banquet or is sold or consumed in any fraternity or 
     sorority house. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


