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     December 11, 1961     (OPINION) 
 
     STATE INSTITUTIONS 
 
     RE:  Claim of County and State - Statute of Limitations 
 
     This is to acknowledge receipt of your letter dated December 6, 1961, 
     in which you request an opinion as to the following questions: 
 
     The facts in this matter appear to be that the deceased was an inmate 
     of the State Hospital at Jamestown, North Dakota, from 1949 until his 
     death in 1961, and that the Board of Administration of the State of 
     North Dakota has filed a claim against the estate of said deceased in 
     the amount of $11,341.36 which represents the total actual cost of 
     his maintenance at the State Hospital.  Hettinger County has also 
     filed a claim for the county funds that have been paid in connection 
     with the care and treatment of the deceased at the State Hospital. 
     Furthermore, the Veterans' Administration has taken the position that 
     the United States of America has a statutory claim for the residue of 
     the funds of this estate derived from benefits paid under Federal 
     Laws administered by the Veterans' Administration, by virtue of 
     Section 3202(e), Title 38 of the United States Code, and the 
     Veterans; Administration has also taken the position that a 
     substantial part of the State's claim will be barred by the statute 
     of limitations. 
 
     Your first question was whether or not the United States of America 
     through the Veterans' Administration is entitled to receive the 
     balance of the estate after lawful claims are paid, instead of the 
     State of North Dakota pursuant to our escheat laws. 
 
     The Constitution and the laws of the United States made pursuant 
     thereto are the supreme law of the land.  In spite of anything in the 
     constitution or laws of any State to the contrary, an act of the 
     Congress of the United States is presumed to be constitutional. 
     Without a better knowledge of all of the facts surrounding this 
     matter, it is impossible to answer your question.  Any answer to this 
     question would be dependent upon what portion of the residue funds 
     were derived from benefits paid to the deceased from the Veterans' 
     Administration.  In the case of In Re Gronsky's Estate, 79 N.D. 123, 
     55 N.W. 2d. 60, the court held that the estate of a deceased veteran, 
     a patient in a Veterans' Hospital, who leaves no heirs or kin, does 
     not escheat to the state where all of the property of the deceased 
     originated from payments by the United States of America as 
     retirement for his disability as a regular army person and such 
     property consisted of United States Savings Bonds and cash.  However, 
     as previously mentioned, this question is too involved to answer 
     without knowledge of all of the material facts. 
 
     Your second question was as follows:  Whether, assuming that the 
     total claim filed by the Board of Administration includes the funds 
     contributed by Hettinger County, the county's claim should be paid to 
     the county and the balance to the Board of Administration. 



 
     It would be our opinion that the County of Hettinger should be 
     reimbursed any amount which was actually expended by the county for 
     the care and treatment of the deceased.  However, this amount is not 
     the $45.00 monthly ($135.00 quarterly) statutory obligation imposed 
     on the county by 25-02-08 of the North Dakota Century Code, which was 
     repealed by the 1961 Legislative Assembly.  It is only that amount 
     which the county actually spent.  For example, during the fourth 
     quarter of 1956, the Liquor Tax paid 70% of the county's statutory 
     obligation.  Therefore the county should be allowed to collect 30% of 
     their quarterly statutory obligation which would be 30% of $135.00 or 
     $40.50 for that particular quarter as this is the amount that was 
     actually expended by Hettinger County for the quarter.  In order to 
     arrive at the amount due the county for the patient's entire period 
     of confinement, this same procedure should be employed. 
 
     Your third and last question was whether the statute of limitations 
     will run against any of the claims filed by the Board of 
     Administration based upon payments of cost commencing with the year 
     1949. 
 
     Chapter 198, Section 4, of the 1949 Session Laws provided that "The 
     statute of limitations shall not bar the right of recovery for the 
     expense of such treatment and maintenance at such institutions either 
     from the patient, or his estate after his death, but this act shall 
     not apply to claims that are already barred at the time that this act 
     takes effect."  This provision took effect July 1, 1949, and since 
     the deceased entered the State Hospital sometime during the fourth 
     quarter of 1949 it would appear that no part of the state's claim 
     will be barred by the statute of limitations. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


