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     July 27, 1961     (OPINION) 
 
     SCHOOL DISTRICTS 
 
     RE:  School Buildings - Removal 
 
     This is in response to your request for an opinion on the following 
     facts:  A public school district is considering moving a schoolhouse 
     from its present site to another site within the district where there 
     is presently maintained another schoolhouse.  They have in mind to 
     use the two schoolhouses located side by side to carry on school for 
     the first four grades in one building and the upper four grades in 
     the other building. 
 
     The parents of the children, who are presently or would be attending 
     the school which is anticipated to be moved, are objecting to such 
     plan.  The parents of the children have made a written demand and 
     petition to the school board as follows: 
 
           The undersigned parents, are the parents of six or more 
           children of compulsory school age residing within two and 
           one-half miles of Munster School No. 2, located in section 3 of 
           Munster Township, Eddy County, North Dakota, and do hereby make 
           written demand upon you to continue to operate and maintain 
           said Munster School No. 2 at its present site and location." 
 
     The question is whether or not the school board has authority under 
     the present laws to move the schoolhouse under the facts set out 
     above.  We agree with you that under the provisions of Chapter 15-26 
     which was repealed, the school board would not have had the authority 
     to move the building without petition or voting as provided under 
     chapter 15-26.  However, this chapter is no longer in operation. 
 
     It is observed that subsection 1 of section 15-29-08, as amended by 
     chapter 158 of the 1961 Session Laws, provides as follows: 
 
           . . . . Any school may be discontinued when the average 
           attendance of pupils therein shall be less than six for ten 
           consecutive days, if proper and convenient school facilities 
           for the pupils can be provided in some other school in the 
           territory of the closed school until such time as the school 
           may be reopened by the board.  In determining what constitutes 
           proper and convenient school facilities, the board shall 
           consider the distance of each child from the nearest other 
           school and all surrounding circumstances. . . ." 
 
     After making other provisions the same section goes on to provide 
     that: 
 
           . . . . The board shall reopen any school which has been closed 
           for lack of attendance under this subsection for the next 
           ensuing term upon the written demand of the parents or guardian 
           of six or more children of compulsory school age residing 



           within two and one-half miles of the school. . . ." 
 
     Under subsection 2 of the same section we find that the school board 
     has the power: 
 
           To organize, establish and maintain such schools in said 
           district as it may deem requisite and expedient, including high 
           schools . . . . and to change and discontinue the same; to 
           acquire sites, construct buildings, and operate schools, to 
           discontinue such schools and liquidate the assets 
           thereof. . . ." 
 
     Under subsection 5, it is found that the school board also has the 
     authority: 
 
           To purchase, sell and exchange schoolhouses and rooms, lots, or 
           sites for schoolhouses, . . . ." 
 
     Subsections 2 and 5, however, do not seem to constitute absolute 
     plenary authority to move schoolhouses.  The moving of a schoolhouse 
     can in some instances have the same effect as closing a school.   A 
     school under subsection 1 can be closed where the attendance has been 
     less than six for ten consecutive days.  This same subsection 
     continues to provide that where a school is closed, upon written 
     demand of the parents or guardians of six or more children of 
     compulsory school age, the school shall be reopened. 
 
     These provisions strongly suggest that where a school is moved and 
     relocated at a distance greater than two and one-half miles that the 
     parents of six or more children could demand that the school not be 
     moved or relocated.  We find very little distinction between closing 
     a school and moving a school so that it is no longer accessible to 
     the schoolchildren within a certain area.  We believe that the two 
     and one-half miles serves as a main factor to be taken into 
     consideration as to when a school is available.  Taking for example, 
     the situation where school "A" was located only five miles from 
     schoolhouse "B".  If the school board were to desire to close school 
     "A" and require the attendance of the pupils to school "B", the 
     parents of six or more children could demand that schoolhouse "A" be 
     reopened.  We find the proposal of the school district very similar 
     to the hypothetical situation. 
 
     It is, therefore, our opinion that the school board is without 
     authority to move the school building under the facts stated herein 
     where the parents of six or more children have made a written demand 
     that the school remain open.  We find little distinction in a demand 
     to reopen the school or to keep the school open where it is.  One 
     would appear to be as effective as the other. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


