
OPINION 
61-177 

 
 
     September 13, 1961    (OPINION) 
 
     PUBLIC WELFARE 
 
     RE:  Medical Assistance for Aged - Fees 
 
     Re:  Medical Assistance for the Aged 
 
     This is in reply to your letter of September 1, 1961, concerning the 
     above named topic. 
 
     You state the Public Welfare Board currently negotiated with the 
     North Dakota State Medical Association and the North Dakota Hospital 
     Association as to fees which the Public Welfare Board would approve 
     for payment of medical and hospital care for any and all welfare 
     cases for which medical and hospital care was authorized by the 
     county welfare boards.  These fees are to be allowed for General 
     Assistance, Old Age Assistance, Aid to the Blind, Aid to Dependent 
     Children, and Aid to the Permanently and Totally Disabled, which, at 
     the time negotiations were conducted, covered all of the categories 
     of assistance and all of which were approved only on the basis of 
     need. 
 
     The 1961 session of the Legislative Assembly enacted Chapter 302 of 
     the 1961 Session Laws which included an additional program of relief 
     known as Medical Assistance for the Aged.  The additional program of 
     relief provided for medical needs to otherwise eligible applicants 
     who do not have "sufficient income or other resources to provide for 
     necessary medical and hospital care and treatment." 
 
     You further note the provisions of Section 28 of Chapter 302 of the 
     1961 Session Laws which provide: 
 
           PAYMENT FOR SERVICES.  The public welfare board is authorized 
           to negotiate to pay dispensers of medical services according to 
           the usual and customary fees being charged in the local 
           community for services rendered to persons of comparable 
           economic status.  Should the board contract with private 
           agencies or carrier for all or part of such medical services, 
           it is authorized to make payment direct to such agencies or 
           carriers." 
 
     Based upon the above facts and statutes, you ask the following 
     questions: 
 
           1.  Is it mandatory that the Public Welfare Board must 
               negotiate for a separate fee schedule apart from the other 
               programs for the Medical Assistance for the Aged category?" 
 
           2.  Is there any legal reason why the Public Welfare Board must 
               negotiate for a separate fee schedule apart from the other 
               programs for the Medical Assistance for the Aged category?" 
 



     In reply to your first question, the provisions of Section 28 of 
     Chapter 302 of the 1961 Session Laws authorize the Public Welfare 
     Board to negotiate.  In this connection we also note the pertinent 
     provisions of Section 3 of this Act: 
 
           This Act shall be administered on a fee for services basis to 
           dispensers of medical services, according to consistent 
           regulations adopted for that purpose.  The public welfare board 
           may contract with private agencies or carriers to cover part or 
           all of the benefits specified herein, provided, that no 
           contract with a private agency or carrier shall deny the 
           patient freedom of choice of doctor or hospital or other 
           vendors of medical services." 
 
     The provisions of Sections 28 and 3, quoted above, indicate it is not 
     mandatory that the Public Welfare Board negotiate with the medical 
     association.  These sections only provide authorization for such 
     negotiation and contract.  We have not seen the result of the 
     negotiations with the North Dakota State Medical Association and the 
     North Dakota Hospital Association and are therefore  unaware of the 
     provisions of any agreement which may have been entered into. 
     However, we do not believe the State Medical Association, the State 
     Hospital Association, or the Public Welfare Board is bound by any 
     such agreement insofar as Medical Assistance to the Aged is 
     concerned.  We reach this conclusion because we presume that at the 
     time the negotiations were entered into Medical Assistance to the 
     Aged was not considered.  Since it was not a part of the negotiations 
     any fee schedule arrived at is not binding on any of the parties 
     insofar as Medical Assistance to the Aged is concerned.  If, of 
     course, the agreement provides the schedule to be binding on all the 
     parties as to any future assistance programs it would then include 
     Medical Assistance to the Aged. 
 
     Our answer to your first question is it is not mandatory that the 
     Public Welfare Board negotiate with the medical association. 
     However, as stated above, if no agreement is reached with the medical 
     association, we do not believe the fee schedule adopted for other 
     types of assistance is binding upon the medical association unless 
     specifically provided for in such agreement insofar as Medical 
     Assistance to the Aged is concerned.  If agreement is not reached by 
     negotiation, the Public Welfare Board must then pay as billed for 
     services rendered, providing the bill is reasonable. 
 
     In reply to your second question, we refer in part to our reply to 
     your first question.  Unless further negotiations are entered into, 
     we do not believe the medical association or the hospital association 
     is bound by the existing fee schedule insofar as Medical Assistance 
     to the Aged is concerned.  It may well be that the existing fee 
     schedule for other public welfare programs should also apply to the 
     Medical Assistance for the Aged program.  However, this is a matter 
     of negotiation and agreement between the parties involved.  We 
     presume it would be advisable to have some form of agreement with the 
     dispensers of medical services for Medical Assistance to the Aged as 
     well as for the other assistance programs.  However, this is a matter 
     of policy to be determined by the Public Welfare Department. 
 
     Apparently, the contention has been made that due to the provisions 



     of Section 28 of Chapter 302 of the 1961 Session Laws the Public 
     Welfare Board must negotiate with the dispensers of medical services 
     and provide for a higher schedule of fees for recipients of Medical 
     Assistance to the Aged than for the other categories of relief.  With 
     this contention, we cannot agree.  Insofar as the higher fee schedule 
     is concerned, Section 28 does provide for the payment of "the usual 
     and customary fees being charged in the local community for services 
     rendered to persons of comparable economic status."  We can find no 
     provisions in the other assistance programs which require a fee less 
     than the "usual and customary fees being charged in the local 
     community for services rendered to person of comparable economic 
     status."  We do not have any information or knowledge concerning the 
     fees paid in the other assistance programs.  It is possible that they 
     are less than the usual customary fees in that community.  In such 
     case the matter is open to negotiation between the Public Welfare 
     Board and the dispensers of medical services.  Whether the fees for 
     other assistance programs are less than the usual and customary fees 
     charged in the local community concerned is a question of fact and 
     not one of law.  However, we do not believe that the language of 
     Section 28 of Chapter 302 of the 1961 Session Laws in and of itself 
     requires a higher schedule of fees for recipients of Medical 
     Assistance to the Aged than for the other categories of relief.  As 
     stated above, this is a question of fact and not one of law. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


