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     June 26, 1961     (OPINION) 
 
     PUBLIC WELFARE 
 
     RE:  Medical Assistance for Aged - Definition of Home 
 
     I have before me your letter of May 23, 1961, in which you ask for my 
     opinion as to the construction of Senate Bill 227 of the Session Laws 
     of 1961 which provided for Medical Assistance for the Aged.  As to 
     the "home" of an applicant or recipient of Medical Assistance for the 
     Aged, the act provides as follows: 
 
           The limit in net value of personal property shall not include 
           household goods, wearing apparel, or personal effects; nor 
           shall the resources in real property exceed the home for a 
           married or unmarried applicant." 
 
     It is apparent that the Legislature did not see fit to define the 
     term "home."  Neither can any direct explanation be found in the act 
     as to the meaning of such term.  It is, however, observed that the 
     term needed be defined in order to administer the act.  The meaning 
     of the term "home" must be related to the subject matter in the 
     manner in which it is used. 
 
     Since the term "home" was not defined by the Legislature, and since 
     it is essential to define such term in order to administer the act, 
     it becomes necessary to define such term administratively. 
 
     In the absence of any contrary showing and until further 
     clarification by the Legislature, it is my opinion that the Public 
     Welfare Board would be justified in administratively determining that 
     the term "home" as referred to in the act, to be the same as the 
     homestead provided for in section 47-18-01 of the North Dakota 
     Century Code which reads as follows: 
 
           'HOMESTEAD' DEFINED - EXEMPTION.  The homestead of every head 
           of the family residing in this state shall consist: 
 
           1.  If within a town plat, of not to exceed two acres of land 
               upon which the claimant resides, and the improvements 
               thereon, and not exceeding in value twenty-five thousand 
               dollars over and above liens or encumbrances or both. 
 
           2.  If not within a town plat, of not to exceed in the 
               aggregate more than one hundred sixty acres, and the 
               dwelling house situated thereon in which the homestead 
               claimant resides, with all its appurtenances, and all other 
               improvements on said land regardless of the value of the 
               same." 
 
     You also ask my opinion as to "whether in determining the value of 
     real or personal property of an applicant or recipient, that if he or 
     she has title to land or personal property which either has not value 



     over and above its encumbrances by mortgage or lien, that it may be 
     disregarded in determining whether or not it has any value which 
     might compel him to dispose of it in order to become eligible for 
     Medical Assistance for the Aged." 
 
     It is my opinion that if the county welfare board finds the applicant 
     or recipient has title to land or personal property which either has 
     no cash value or which is encumbered by mortgage or lien in an amount 
     in excess of its cash sale value, that the county welfare board can 
     legally disregard this property and that it will not be necessary to 
     ask the applicant to dispose of the same in order to make him 
     eligible to receive Medical Assistance for the Aged. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


