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     August 11, 1961     (OPINION) 
 
     OCCUPATIONS AND PROFESSIONS 
 
     RE:  Optometry - Contact Lenses 
 
     This acknowledges the letter of August 10, 1961, addressed to this 
     office on behalf of the North Dakota State Board of Optometry by John 
     Hjellum, Jamestown, North Dakota, attorney for the Board. 
 
     In his letter Mr. Hjellum presents the following questions: 
 
           May one who makes contact lenses on a prescription from a 
           registered optometrist or a physician or surgeon authorized to 
           practice medicine in this State lawfully fit and insert contact 
           lenses into the eyes of another person? 
 
           May a person not registered as an optometrist nor authorized to 
           practice medicine in this State as a physician or surgeon 
           lawfully fit and insert contact lenses into the eyes of another 
           person with or without prescription?" 
 
     It is our understanding that contact lenses are lenses having 
     focusing power, adapted and fitted in direct contact with the human 
     eye to correct, relieve, and remedy abnormal refractive conditions of 
     the individual, and that the fitting of contact lenses requires the 
     same procedure as followed by the optometrist in the prescribing of 
     conventional spectacles with the further operations involved of 
     making measurements, fitting, etc., which are delicate in nature. 
 
     We note that section 43-13-01 of the North Dakota Century Code 
     defines optometry and the practice of optometry as follows: 
 
           In this chapter, unless the contact or subject matter otherwise 
           requires: 
 
           1.  Optometry shall be defined as a profession whose 
               practitioners are engaged in the refraction of the human 
               eye and the examination thereof, together with its 
               appendages, without the use of drugs, medicines or surgery; 
               by using such objective or subjective techniques as are 
               necessary to enable recognition of disease for medical 
               referral; and to determine and interpret any visual, 
               muscular, neurological or anatomical anomaly of the eye, 
               which may be aided, relieved or corrected through visual 
               training procedures or through the use of lenses, prisms, 
               filters, or combination thereof held either in contact with 
               the eye  or in frames or mountings.  Any person so engaged 
               in visual training procedures or who employs or prescribes 
               lenses, prisms, filters, combinations thereof held either 
               in contact with the eye or in frames or mountings, to aid, 
               relieve or correct any visual anomaly, or holds himself out 
               as being able to do so, shall be deemed to be engaged in 



               the practice of optometry and must have a certificate of 
               registration, as herein provided by this chapter. 
 
           . . . . 
 
           3.  The term 'practicing optometry' shall mean: 
 
               a.  Displaying a sign or in any way advertising as an 
                   optometrist; 
 
               b.  Employing any means for the measurement of the powers 
                   of vision or the adaptation of lenses for the aid 
                   thereof 
 
               c.  Engaging in any manner in the practice of optometry." 
                   (Emphasis supplied.) 
 
     We also note that section 43-13-02(3) exempts physicians and surgeons 
     authorized to practice medicine in this state from the provisions of 
     chapter 43-13. 
 
     Section 43-13-15 of the North Dakota Century Code provides in part 
     that no person shall practice optometry in this state unless he first 
     obtains a certificate of registration and complies with the 
     requirements of chapter 43-13.  Section 43-13-27 of the North Dakota 
     Century Code makes it a misdemeanor to violate any of the provisions 
     of chapter 43-13. 
 
     Section 43-13-01, quoted in part above, was last amended and 
     reenacted by Chapter 284 of the 1955 Session Laws.  It is obvious 
     from the term "held either in contact with the eye" as used in that 
     section that the Legislature was cognizant of the fact that contact 
     lenses are now being used.  We note that the Legislature specifically 
     included with the definition of the term "practicing optometry" the 
     phrase "employing any means for the measurement of the powers of 
     vision or the adaptation of lenses for the aid thereof;".  The 
     definition of the word "adaptation" as found in Webster's New 
     Collegiate Dictionary (Second Ed. 1960) is:  "Act or process of 
     adapting, or state of being adapted."  "Adapt" is defined by the same 
     source as:  "To make suitable; to fit  or suit; to adjust." 
     (Emphasis supplied.)  These terms are obviously given their accepted 
     meaning in the statute.  Thus the practice of optometry under our 
     statute includes the fitting of lenses to the eye for the aid of the 
     powers of vision.  Any person who is not a licensed optometrist in 
     this state or specifically exempted from the provisions of chapter 43 
     of the North Dakota Century Code regulating the practice of optometry 
     is therefore not authorized to fit and insert contact lenses into the 
     eyes of another person. 
 
     In this connection we are impressed by the decision of the Supreme 
     Court of Louisiana in State v. Rones, 223 La. 839, 67 So.2d. 99 
     (1953) in which that court held that the fitting of glasses and 
     lenses to the eye fell within the definition of the practice of 
     optometry.  The case contains a comprehensive discussion of this 
     question and cites several cases in support of its conclusions. 
 
     Based upon the above discussion our answer to your first question is 



     that a person who makes contact lenses on a prescription from a 
     registered optometrist or a physician or surgeon authorized to 
     practice medicine in this state may lawfully fit and insert contact 
     lenses into the eyes of another only when properly registered under 
     the optometry or medical practice act, as the case may be.  The 
     answer to your second question is that a person not registered as an 
     optometrist nor authorized to practice medicine in this state as a 
     physician or surgeon may not lawfully fit and insert contact lenses 
     into the eyes of another person with or without prescription. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


