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     July 10, 1961     (OPINION) 
 
     ALCOHOLIC BEVERAGES 
 
     RE:  Bottle Clubs - Licensed Retail Liquor Establishments 
 
     Your letter dated July 5, 1961, regarding "bottle clubs," has been 
     received by this office.  You relate to us that the Grand Forks 
     County Commissioners have issued a license to operate as a bottle 
     club to a private corporate entity in the county under the new 
     "bottle club" law, enacted by the 1961 Legislative Assembly as House 
     Bill No. 643, and now codified in the 1961 Session Laws as Chapter 
     104. 
 
     You state that there is some confusion in your area as to the 
     standards, qualifications, and rules or regulations which may be 
     applicable to the "bottle clubs," and that the prime question appears 
     to revolve around the closing hours of such type clubs.  You have 
     requested the opinion of this office on the matter. 
 
     On June 21, this office in a letter written by Wesley N. Harry to 
     Carlton Nelson, Grand Forks County State's Attorney, set down our 
     basic position or views in regard to the application of Chapter 104 
     (House Bill 643) to "bottle clubs" operating within this state.  We 
     see no need at this time to take any substantially different position 
     than that indicated in the June 21, 1961 letter. 
 
     In that letter we indicated that the apparent legislative intent was 
     to treat "bottle clubs" in the same manner as licensed retail liquor 
     establishments.  This position is supported by the provisions of 
     section 1 of Chapter 104 and the legislative intent is clear and 
     specific in that paragraph and provides that: 
 
           LICENSE AND REGULATION OF BOTTLE CLUBS - DEFINITION - PENALTY. 
           All bottle clubs shall be licensed by a political subdivision 
           in the same manner and for the same fee as is provided in 
           section 5-03-03 for the licensing of persons engaging in the 
           retail sale of liquor.  In addition, a bottle club shall also 
           be licensed annually by the attorney general, who may prescribe 
           such standards and qualifications for such license as he may 
           deem necessary.  The fee for the license issued by the attorney 
           general shall be one hundred dollars annually." 
 
     In Section 1 of Chapter 104 provision is made that the Attorney 
     General may prescribe such standards and qualifications as he may 
     deem necessary.  This does not mean that he must prescribe standards 
     or qualifications.  Since the Legislature obviously intended to treat 
     "bottle clubs" in the same manner and in the same way as retail 
     liquor establishments under the provisions of section 5-03-03 of the 
     North Dakota Century Code (which is specifically mentioned in 
     Section 1 of Chapter 104), it would appear unnecessary to set up 
     different standards for "bottle clubs" than are already existing for 



     retail liquor establishments.  Also, in the June 21, 1961, letter on 
     page three, the general applicability of the law was considered in 
     regard to the last paragraph of Section 1 of Chapter 104.  There we 
     noted that in regard to suspension and revocation of a license, 
     section 5-03-20 or chapter 5-05 were specifically designated as being 
     applicable to "bottle clubs." 
 
     Now, since chapter 5-05 of the North Dakota Century Code is the 
     general law providing for the licensing and regulation of the sale of 
     liquor in this state, and further, since section 5-05-09 of the North 
     Dakota Century Code provides specific regulations for the sale of 
     liquors, therefore all the provisions of that section, including 
     subsections 1, 2, and 3, would be applicable to the "bottle clubs" 
     also.  We note in this connection that subsection 1 of 5-05-09 
     provides the following: 
 
           REGULATIONS GOVERNING SALE.  No person in this state shall sell 
           or deliver alcoholic beverages to a person under the age of 
           twenty-one years, an incompetent person, a habitual drunkard, 
           or an intoxicated person.  In addition to the above provisions 
           of this section no holder of a license authorizing the sale at 
           retail of alcoholic beverages, or any servant, agent, or 
           employee of the licensee, shall do any of the following upon 
           the licensed premises: 
 
           1.  Sell or permit the consumption of alcoholic beverages on 
               any day at any time when such sale or consumption is 
               prohibited by law; 
 
           . . . ." 
 
           It would appear clear that this subsection in effect sets the 
           closing time of retail liquor licensees by prohibiting the sale 
           or consumption of alcoholic beverages on any day and at any 
           time when such sale is prohibited by law.  To carry this one 
           step further, then, we refer you to section 5-01-23 of the 
           North Dakota Century Code which provides the following: 
 
           HOURS OF SALE.  It shall be unlawful for any place licensed to 
           retail alcoholic beverages to sell, give away, or permit to be 
           consumed in any such place any alcoholic beverages between the 
           hours of one o'clock a.m. and eight o'clock a.m." 
 
     It is our position, supported by both the law, reason, and logic, 
     that section 5-01-23 in providing for the closing hours, is one of 
     the prohibitions of law referred to in section 5-05-09 of the North 
     Dakota Century Code, thus the one o'clock a.m. closing time is 
     applicable to "bottle clubs." 
 
     In conclusion then, it is the opinion of this office, that since the 
     Legislature has clearly indicated its intent to treat "bottle clubs" 
     the same as licensed retail liquor establishments, then said 'bottle 
     clubs" must comply with the same statutes, rules, regulations, 
     standards, and qualifications as such retail liquor establishments. 
     This compliance then would necessarily include the formal licensing 
     requirements and the regular state closing hours.  It would also 
     follow, for the reasons given, that since the provisions of chapter 



     5-05 in regard to suspension or revocation of a licensee are 
     specifically made a part of Chapter 104, and since section 5-05-09 
     provides regulations making it unlawful to sell, etc., liquors at 
     times or days prohibited by law, and that one of the conditions in 
     said section relates to the times when alcohol may be sold, we can 
     arrive at no other decision than that indicated in this opinion. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


