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     March 3, 1961     (OPINION) 
 
     JUDGMENTS 
 
     RE:  Execution - Commissions on Levy 
 
     This office acknowledges receipt of your letter of February 28, 1961, 
     and in your letter you request our opinion on the following question: 
 
           Are the commissions enumerated in section 11-15-08 of the North 
           Dakota Century Code applicable where the Sheriff has levied on 
           property of a judgment debtor pursuant to an execution but 
           prior to any sale payment of the Judgment is made by the 
           debtor?" 
 
     Further, you call our attention to the fact that subsection 8 of 
     section 11-15-07 of the North Dakota Century Code requires the 
     sheriff to collect a fee of one dollar for a writ of execution and 
     making a return thereon. 
 
     Section 11-15-08 reads as follows: 
 
           SHERIFF'S COMMISSIONS.  Except as otherwise provided in section 
           11-15-09, the sheriff shall receive commissions on all moneys 
           received and disbursed by him on an execution, order of sale, 
           order of attachment, or decree for the sale of real or personal 
           property, as follows: 
 
           1.  On the first four hundred dollars, three percent; 
 
           2.  On all moneys in excess of four hundred dollars and not 
               exceeding one thousand dollars, two percent; and 
 
           3.  On all moneys in excess of one thousand dollars, one 
               percent. 
 
           In all cases where personal property shall be taken by the 
           sheriff on an execution or under a warrant of attachment and 
           applied in satisfaction of the debt without sale, he shall 
           receive the percentage specified in this section based upon the 
           appraised value of the property." 
 
     Section 28-21-08 of the North Dakota Century Code provides, among 
     other things, that "The levy of an execution shall be made in the 
     same manner as a levy under a warrant of attachment." 
 
     It is our understanding that the sheriff levies upon the property and 
     takes it into his custody and it is under his control.  Therefore, it 
     is difficult for us to see how the attorneys or parties to the action 
     could make settlement without taking the sheriff into account.  It 
     goes without saying that in all probability the execution of the levy 
     upon the property involved created the incentive to make a 
     settlement. 



 
     While the sheriff actually received no money and disbursed none, yet 
     the desired ends were achieved by the interested parties because levy 
     had been made and all the remained was the holding of the sale.  The 
     parties made that unnecessary by consummating a transaction of their 
     own. 
 
     Therefore, it is the opinion of this office that since a levy had 
     actually been made the sheriff is entitled to the commission for 
     which provision is made in section 11-15-08, the commission being 
     based upon the amount of the settlement carried out by the parties to 
     the action. 
 
     It is our view that the fee of one dollar for which provision is made 
     in subsection 8 of section 11-15-07 simply covers the service of the 
     writ and does not act as a substitute for the commission for which 
     provision is made in section 11-15-08. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


