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February 6, 1961 (OPINION) 
 
GOVERNOR 
 
RE:  State Examiner - Appointment 
 
This is in reply to your request for an opinion relating to the office of State Examiner 
under section 6-01-08 of the North Dakota Century Code.  You advise that this section 
requires that the State Examiner be confirmed by the State Senate. 
 
You then ask:  "If I choose to appoint a new State Examiner at the expiration of the 
present State Examiner's term, which is July 1, 1961, would I be required by law to 
submit the name of my nominee to the Senate during this session?" 
 
You also ask:  "If I do not submit my nomination to the State Senate, is it still possible 
for me to make an interim appointment at the expiration of the term of the present State 
Examiner?" 
 
The section as is material provides as follows: 
 

6-01-08.  APPOINTMENT OF STATE EXAMINER - QUALIFICATIONS.  
The state examiner shall be appointed by the governor and confirmed by 
the senate, and shall hold his office for a term of four years and until his 
successor has been appointed, confirmed by the senate, and has 
qualified, unless he is removed sooner as herein provided.  His term of 
office shall commence on the first day of July in each year next following a 
national presidential election. . . ."  (Underscoring ours) 

 
As stated in your letter the present term as such will expire July 1, 1961.  However, 
under the specific provisions of the statute, the Examiner is to continue in office until his 
successor has been appointed and confirmed by the Senate and has qualified.  It is a 
general rule of law that the continuing over until the successor is properly qualified is as 
much of the term of office as the term itself. 
 
The clear import of the language is that appointment to this office can only be made by 
the Governor, and then confirmed by the Senate. As to prospective appointments: 
 

The general rule of law is that a prospective appointment to fill a vacancy 
sure to occur in a public office, made by an officer who, or if by a body 
which, as then constituted, is empowered to fill the vacancy when it arises, 
is, in the absence of a law forbidding it, a valid appointment, and vests title 
to the office in the appointee." 
 



See People v. Christian, 123 Pac. 2d. 368; Perkins v. Hughes, 91 Pac. 2d. 261; Board 
of Education of Boyle County v. McChesney, 32 S.W.2d . 26; and Pashman v. 
Freidbauer, 66 A. 2d. 568.  
 
Applying the present factual situation to the above rule, it will be observed that the 
present Governor would be Governor on July 1,1961, and at that time could make the 
appointment if the Senate were in session to confirm it.  It is also observed that the 
Senators now in office will also be the Senators who will be in office as of July 1, 1961.  
It is further observed that there is no constitutional or statutory provision which would 
forbid such prospective appointment. It is therefore our opinion that the Governor may 
submit the nominee to the Senate during the Legislative Assembly for confirmation for 
the office of State Examiner, which appointment will become effective upon confirmation 
July 1, 1961. 
 
We must, however, also advise that it is not mandatory that the Governor submit his 
nominee at this time.  However, if he does not submit his nominee to the present 
Senate, the term of the present State Examiner would continue until the Senate would 
confirm it in 1963, unless a special Assembly were to be called prior to such time.  
 
Section 78 of the Constitution which provides,  
 

When any office shall from any cause become vacant, and no mode is 
provided by the constitution or law for filling such vacancy, the governor 
shall have power to fill such vacancy by appointment." 

 
would have no application in this instance because section 6-01-08 specifically sets 
forth the manner in which such office is to be filled. 
 
As to making an interim appointment, we must advise that the Governor is not 
empowered to make an interim appointment as is found in some other instances.  An 
interim appointment can be made only where the Constitution or statutes specifically so 
provide.  An interim appointment without the confirmation of the Senate would not be a 
valid appointment.  See Standish v. Boucher, 3 N.D. 389, where the North Dakota 
Supreme Court held that an appointment made without the confirmation of the Senate is 
not valid.  
 
Thus, in response to your second question, it is our opinion that if you do not submit 
your nominee to the present State Senate, you will not be in a position to make a lawful 
or valid interim appointment at the expiration of the term of the present State Examiner.  
Also, if no nomination or confirmation is made during this Legislative Assembly, the 
current State Examiner would continue to hold office until his successor is appointed 
and confirmed by the Senate and qualified, which would mean sometime in the early 
part of 1963, unless a special session were to be held before such time. 
 
LESLIE R. BURGUM 
Attorney General 


