
OPINION 
61-116 

 
 
     December 28, 1961     (OPINION) 
 
     GOVERNOR 
 
     RE:  Insurance Commissioner - Report 
 
     Your letter of December 21, 1961, requests an opinion from this 
     office on the following set of facts: 
 
     On August 21, 1961, you applied for out of state travel authorization 
     from Bismarck to Las Vegas, Los Angeles, San Francisco and Seattle, 
     from September 18, 1961 to October 14, 1961.  This trip was for the 
     purpose of investigating unauthorized insurance companies.  While on 
     this trip, you attended the meeting of the National Association of 
     Fire Chiefs at Las Vegas, an association of which you are a member by 
     virtue of being State Fire Marshal.  You also met with the Insurance 
     Commissioner of another state on a matter of reciprocity and 
     contacted our examiners working in California.  You also called on a 
     number of insurance commissioners in regard to unauthorized insurance 
     companies. 
 
     The Governor has demanded a detailed written report on your trip. 
     You wish to know if you must comply with this request. 
 
     It would not appear that the Governor can compel you to give him a 
     written statement setting forth the names of persons you visited and 
     a full text of the conversations you had with these individuals. 
 
     It might be contended that subsection 1 of section 54-07-01 of the 
     North Dakota Century Code grants the Governor such powers.  This 
     subsection states the Governor "shall supervise the official conduct 
     of all executive and ministerial officers."  We believe this 
     subsection means that the Governor shall superintend or oversee with 
     power of direction those acts a person does to discharge the 
     functions of a particular office.  While your trip was an act 
     constituting official conduct, the Governor's inquiry regarding the 
     trip could not be considered supervision of official conduct.  It is 
     obvious that while present or future conduct can be supervised, acts 
     previously completed are inherently incapable of supervision. 
 
     Section 54-06-10 of the North Dakota Century Code states no 
     expenditure for out of state travel shall be allowed to state 
     employees unless the Governor shall give advance authority in 
     writing. 
 
     Being that the Governor has the authority to approve travel outside 
     the State, he may make any reasonable demand consistent with good 
     government as a condition precedent.  As to the conditions precedent, 
     or for that matter supervising official conduct, we must recognize 
     the distinction between constitutional elective officers and others, 
     even though section 54-07-01 and 54-06-10 make no such distinction. 
     The former are elected directly by the people and are answerable to 
     the people every two years and are subject to removal only by 



     impeachment.  (Art. VIV, N.D. Const. and Chp. 44-09), whereas, the 
     latter are not elected or directly responsible to the people and are 
     removable generally by action initiated by the Governor or judicial 
     proceedings. 
 
     It would thus follow and be more logical and reasonable under our 
     form of government that official acts of constitutional elective 
     officers involving discretion be given greater latitude and weight. 
 
     However, after authority has been given for such travel by the 
     Governor, any additional checking into the nature of the trip would 
     be done by and at the discretion of the State Auditing Board.  We 
     note in section 54-14-03 that "The Board (State Auditing Board) in 
     its discretion, may require the filing of any additional information 
     which it may deem necessary to the proper understanding and audit of 
     any claims, account, bill or demand against the state." 
 
     We note also that section 31-01-06(4) provides:  "A public officer 
     cannot be examined as to communications made to him in official 
     confidence when the public interests would suffer by the disclosure." 
     Consequently, you would not only be justified in withholding the text 
     of any such discussions you may have had on your trip from the 
     Governor, but it could amount to a breach of your official duty not 
     to do so.  You must use your official judgment to determine exactly 
     what communications constitute confidential communications from which 
     the public interests would suffer by disclosure until such time as a 
     court might pass on the material. 
 
     You, of course, might as a matter of courtesy, give the Governor any 
     information he wishes as long as you do not disclose communications 
     made to you in official confidence when the public interest would 
     suffer by the disclosure. 
 
     It is our opinion that the Governor has no right to demand from you a 
     written statement containing the names of the persons you talked to 
     and a full report of the discussions you had with those people. 
     These confidential communications should also be excluded in the 
     written report you must furnish the Governor on or before the 
     fifteenth day of November each year, according to section 
     26-01-02(7). 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


