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March 31, 1960 (OPINION) 
 
COUNTIES 
 
RE:  Salaries of County Officers - County Commissioners 
 
This is in reply to your request for an interpretation and construction of section 11-1010 of 
the 1957 Supplement. 
 
The complexity of the question apparently resulted from the fact that the expenditures, 
compensation, reimbursement, and so forth, are on a fiscal year basis, whereas the 
county commissioners' terms are four years, beginning with the first Monday of January 
succeeding their election.  In other words, normally a commissioner leaves office on the 
first Monday of January, and the new commissioner takes over on the same date.  The 
fiscal year begins July first and ends July first the following year. 
 
The expenditures or payments in question were made to a county commissioner who was 
serving his last year in office.  The commissioner in question left such office on January 7, 
1957, (presumably the end of his term) and his successor took over thereafter.  During the 
fiscal year beginning July 1, 1956 to January 7, 1957, the date that the commissioner left 
the office, he was paid a total of $2,046.38 ($2,028.20 as per itemized form from County 
Auditor).  We are not concerned with the exact figure, merely the principle of law involved. 
 
Section 11-1010 as amended by chapter 111 of the 1955 Session Laws was in effect at 
the time and provided in part as follows:  
 

"Total compensation and expenses, including per diem, board and lodging, 
and transportation expense, received by any member of a board of county 
commissioners shall be charged to and paid from the general fund of the 
county only and shall not exceed for each fiscal year the following amounts:  
In counties having a population of eight thousand or less, one thousand 
eight hundred dollars; in counties having a population of over eight thousand 
and less than fifteen thousand, two thousand five hundred dollars; and in 
counties having a population of over fifteen thousand, three thousand 
dollars, and for the purpose of fixing the maximums herein provided, 
population figures shall be those established by the most recent federal 
census." 

 
This Act also provided that the provisions relating to compensation be retroactive, 
beginning with January 1, 1955.  According to population, the maximum payment to any 
commissioner was $2,700.00 at the time. 
 



It is noted that subsection 3 of chapter 111 of the 1955 Session Laws which amended 
section 11-1010 states that:  
 

"Each county commissioner shall be allowed the sum of ten dollars per day 
while performing his duties in attending meetings of the board of county 
commissioners of which he is a member or when engaged in other official 
duties.* * *." 

 
Thereafter it sets out in rather minute detail under what conditions and at what times the 
county commissioners may charge per diem.  The same act also sets out in detail under 
what conditions county commissioners may collect mileage.  
 
The facts presented to us for consideration do not challenge the validity of the claim filed 
by a certain commissioner, nor do they indicate that the payments were made to the 
commissioner for anything else but services rendered.  We are therefore assuming that all 
payments made to the commissioner in question were proper as to amount and for service 
rendered.  
 
The main portion of the 1955 amendment is still in effect.  The maximum payment based 
on population had been modified by subsequent legislation.  It is noted that the payments 
provided for under the statute in question are per diem and reimbursement for mileage.  
The payment is not on an outright salary basis.  Reference has been made to the case of 
Bradley v. Esmeralda County reported in 104 Pac. 1058. The conclusion reached by the 
court in said case cannot be applied to the instant facts.  In the case cited the county 
sheriff received a given salary per annum.  In the cited case the statute provided:  
 

"The sheriff shall receive four thousand ($4,000) dollars per annum, and 
such fees, in civil actions, as are now allowed by law, and as ex officio 
assessor, the sheriff shall receive twelve hundred ($1,200) dollars per 
annum." 
 

The Act also provided that the salaries and fees be in full compensation for their services.  
In the instant case we do not have a given salary but rather a per diem and 
reimbursement for mileage.  
 
The case of State ex rel Matson v. O'Hern, 65 Pac. 2d 619, among other things said that 
statutes relating to fees or compensation of public officers must be strictly construed in 
favor of government and such officers are only entitled to what is clearly given by law. This 
case among other things discharged the question whether moneys erroneously collected 
for per diem, and so forth, could be recovered by stating that there is no provision by law 
for such recovery.  
 
The principle of law announced in this case has some application here.  We are, however, 
not concerned with any erroneous payments for mileage or per diem.  In strictly construing 
the payment of per diem and mileage, it is found that we have in addition to the 
circumstances under which per diem and mileage can be collected the limitation that it 



shall not exceed for each fiscal year.  "* * *the sum of $2,700."  We do not have any 
statutory provision that this amount shall be prorated monthly, quarterly or semiannually.  
The total per diem and mileage received by the commissioner in question did not exceed 
the maximum of $2,700.00.  The new commissioner, by reason of previous expenditure, 
is, however, still limited to the $2,700.00 up to July 1, 1957. 
 
The statute does not require prorating and neither did the commissioners on their own 
prorate such maximum allowances.  In this connection it is also observed that there is no 
provision in the above cited statute which states when the $2,700.00 will be available.  As 
pertaining to appropriations to state departments, it is specifically provided that only 
seventy-five percent of such appropriation will be available on the first day of July next 
succeeding the enactment, and that twenty-five percent will be available beginning with 
the fourth quarter of the biennium.  Here the legislature specifically took into consideration 
that state officers take office on the first Monday in January, whereas the financial matters 
are handled on a fiscal year or a biennium basis, July 1 to July 1.  In the absence of such 
limitation on the availability of the funds appropriated, the department in charge could 
expend the entire appropriation as soon as it is available. Whether such practice is good 
or bad is of no concern as to the legal principle of law involved.  Similarly, the county 
commissioners may at the beginning of the fiscal year expend the maximum amount 
allowed by law without violating any statute.  If the legislature had intended that the county 
commissioners should receive a certain portion or not make the entire amount available 
until after a certain date, it could have adopted similar legislation as that found relating to 
state departments.  It is conceivable that a county commissioner at different times is 
required to perform more services than at other times.  The statutes relating to county 
commissioners require that regular meetings be held at certain times, but such statutes 
are not a limitation.  The commissioner still is required to perform his duties aside from 
attending the regular statutory meetings. 
 
As stated before we are assuming that the payments made to the commissioner in 
question were for services rendered.  It is therefore our opinion that the payments to the 
commissioner in question as stated above do not violate the statutory provision relating to 
per diem and mileage allowances permitted to county commissioners.  It necessarily 
follows that the commissioner in question is not required to reimburse the county for the 
money he received over and above the money he would have received if such maximum 
would have been prorated on a monthly, quarterly or semiannual basis.  If the limitation or 
maximum of $2,700.00 were an outright salary, the conclusion might be different.  
Apparently the letter by Mr. J. A. Hyland, dated March 25, 1957, was on the assumption 
that the payments made to the county commissioners were on a salary basis rather than 
per diem and mileage for services rendered and miles actually and necessarily traveled.  
 
LESLIE R. BURGUM 
Attorney General 


