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October 13, 1960 (OPINION)
COUNTIES
RE: County Officers - Official Census - Salaries

This is in reply to your letter in which you state that recently there appeared in the
newspapers figures released by the Census Bureau stating the population of the various
counties as the result of the census taken earlier this year. You then ask whether the
figures so reported in the newspapers can be considered an official report for the purpose
of determining whether the salaries of the county officials may be lowered or raised as the
case may be.

The statute in question is section 11-1010, subsection 1, of the 1957 Supplement to the
North Dakota Revised Code of 1943, and is as follows:

SALARIES OF COUNTY OFFICERS.

1. The salary of the county auditor, county treasurer, sheriff, county
superintendent of schools, register of deeds, county judge, state's
attorney, and clerk of district court shall be regulated by the
population in the respective counties according to the last preceding
official federal census from and after the date when the official report
of such census shall have been published by the director of the
census or such other official as may be charged with the duty of
making such official publication; . . . ." (Emphasis supplied)

The North Dakota Supreme Court in State, Nedreloe v. Kennard, 38 N.D. 612, had a
similar provision of law under consideration. The language in the section under
consideration was somewhat different and provided as follows:

.. .. that the salary of the sheriff shall be regulated by the population in his
county according to the last preceding official state or Federal census."

The court on the basis of the statutory provision concluded and held that the section
referred to contemplates an annual salary and that the increase will not begin until the
beginning of the new year. In other words, the increase will not begin until the beginning
of the new year. In other words, the increase in salary commences at the beginning of the
year after that in which the census is reported.

It is significant, however, to note the difference of the statutory provisions involved. The
one under consideration by the Supreme Court above provided that the salary shall be



regulated according to the last preceding state or federal census. The statute under
consideration now provides that the salary shall be regulated according to the last
preceding census from and after the date when the official report of such census shall
have been published.

The distinguishing factor between the case under consideration by the Supreme Court
and the statute presently involved is that the present statute provides that the salary
becomes effective from and after the date which indicates that the change becomes
effective at the date of the official publication, whereas the former statute merely provided
that the salary shall be regulated according to the last official census.

The next problem or question is, what constitutes an official publication? In the absence of
any specific definition we would have to deem an official publication one which is made to
comply with a duty or obligation, or one which is made as a result of a duty imposed by
law upon an official to make such report.

Under title 13 of the United States Code, section 141(a), the Secretary of Commerce is
required to take the population census. He is the person charged with the duty of taking
the census and making a report thereon. Under section 141(b), it also specifies that the
census must be completed and a report made thereon by the Secretary of Commerce to
the President of the United States within eight months. This means that the report must
be filed with the President of the United States on or before December 1, 1960.

The statute that we have under consideration has also the provision "or such other official
as may be charged with the duty of making such official publication.” The Census Director
to whom the Secretary of Commerce has delegated the duty of taking the census and
making the report would constitute such other official. In reviewing the laws pertaining to
the taking of the census we are unable to find where the Census Director is required to
make any other official publication or report except the one to be made to the President of
the United States. It would, therefore, be the report which is submitted to the President
which would constitute an official report or an official publication.

It is recognized that the statute we have under consideration is rather comprehensive as
far as it goes, but it does not provide what constitutes an official publication, nor does it
charge any state office or officer, or for the matter any officer, with the duty of publishing
the results of the census taken. It could well be that the statute had in mind the situation
where the state took the census rather than the federal government.

We recognize that newspaper reports are very informative and for the most part reliable,
nevertheless, we cannot deem such news items as official reports.

It is, therefore, our opinion that the report filed by the Secretary of Commerce, or the
Census Director under the direction of the Secretary of Commerce, with the President of
the United States would constitute an official publication. In so much that neither the
Secretary of Commerce nor the President of the United States is required to transmit to
the State of North Dakota the results of the census, or is required to advise the State of



North Dakota when such report has been filed and received, we must take the date of
December 1, 1960 as the date on which the report is received.

It is our further opinion that the census population would be deemed officially published on
December 1, 1960.
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