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COUNTIES 
 
RE:  County Park Board - Expenditure of Funds Outside of District 
 
This is in reply to your question whether or not a county park board under chapter 11-28 of 
the 1957 Supplement to the North Dakota Revised Code of 1943 can expend funds 
received through taxation beyond its geographical area.  The contemplated expenditure 
would be on property on which the county would either acquire control or a long term 
lease. 
 
You also ask whether the park board could grant money to a nonprofit corporation to be 
used by such corporation for the development of recreational areas within the county 
where the county board would control the disposition and use of the funds. 
 
As to the first question, we are unable to find any authority which authorizes the board of 
park commissioners to expend its funds other than in an area within the park district.  
Section 11-2805 sets forth the powers and duties of the park commissioners.  The powers 
and duties are set forth rather extensively, but in none of these provisions do we find 
where the board is authorized to expend money for recreational purposes beyond its area. 
 
We find such qualifying language as "area under the jurisdiction, supervision, control and 
management of the board."  It would be difficult, if not impossible, for the Burleigh County 
Park Board to exercise jurisdiction, supervision, control and management of a recreational 
area not within the county.  
 
Generally speaking any governmental body has only jurisdiction in the area over which it 
governs except as otherwise specifically provided for.  This holds true in townships, 
municipalities and counties.  It would naturally follow the same principle applies to county 
park commissions where such district has the same boundaries as the county.  The 
county park commissioners, and for that matter the park board, is created by the county, 
and as such their jurisdiction would be limited to be within the geographical area of the 
county.  
 
Some police powers are granted to the park board to establish regulations within one-half 
mile from adjoining or adjacent lands. This provision, however, cannot be construed as 
granting authority to the board to develop and expend moneys on a recreational area 
beyond the geographical boundaries of the county.  This conclusion is supported when we 
consider that the Legislature provided for joint county park districts.  Even in permitting a 
joint county park district, the Legislature limited such joining to counties which are 
contiguous to a natural navigable lake.  The Legislature then specifically limited the joint 



county park district to establish and maintain public parks, playgrounds, and recreational 
areas within the joint district.  It is presumed that the Legislature thought it advisable to 
specifically limit the joint county park district.  It is unlikely that a county park board would 
have greater authority than a joint county park board.  As to the county park district we 
must assume that the Legislature took for granted that the county could not exercise any 
jurisdiction beyond its geographical area. The funds in question are raised by a tax levy 
throughout the county except cities and villages which are already levying such tax. Cities 
and villages, of course, may come under such tax if the governing body of such 
municipality by resolution consents to the levy. 
 
It is extremely doubtful whether the funds could be expended in an area other than where 
it was raised without specific legislative authority to that effect. 
 
It is therefore our opinion that a county park board may not expend funds raised by 
taxation beyond the geographical area of the county.  
 
As to the question whether the park board could grant money to a nonprofit corporation for 
the development of recreational areas within the county, we do not believe that such 
authority is given to park boards.  Under the section enumerating the powers and duties of 
the park commission, the language is replete with matters relating to cooperation between 
said state, municipal, and other public and private agencies.  Such provisions, however, 
do not authorize the granting of money to any nonprofit corporation.  These statutes must 
be construed to mean that the park board is authorized to cooperate with such 
organizations, governmental or otherwise, but this does not include the granting of funds.  
The statutes must be construed as authorizing the park board to permit these other 
agencies to join with the park board in developing and maintaining certain parks for 
recreational purposes.  The moneys received by the park board through taxation must at 
all times be expended under the direct supervision and control of the park board.  This is a 
duty that is imposed upon the park board and cannot be delegated to some nonprofit 
organization. 
 
This conclusion does not prohibit any of the enumerated organizations, both political and 
private, from joining with and assisting the park board in developing parks and recreational 
areas. The supervision and control of such areas, however, at all times must remain in the 
park board.  
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