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April 1, 1960(OPINION) 
 
WATERS 
 
RE:  Water Conservation Commission - Water Supply Plant 
 
  - Approval of State Dept. of Health Required 
 
This in in response to your letter of March 25, 1960, in which you ask two questions 
concerning the authority of the State Health Department to approve wells used in 
municipal water supply systems. Your first question is: 
 

1. Is the policy of the North Dakota State Department of Health 
requiring, prior to the placing on the market for bids and the 
construction of municipal sewage or water works, including wells, the 
submission to and the approval by the Health Department of plans 
and specifications prepared, stamped, and signed by a registered 
professional engineer a proper, valid, and legally enforceable policy in 
conformity with Section 61-0221 of the N.D.R.C. of 1943 as amended 
by the 1953 Session Laws and with Section 43-1918 of the N.D.R.C. 
of 1943?"  

 
Section 61-0221 of the 1957 Supplement to the N.D.R.C. of 1943 provides as follows: 
 

SEWAGE AND WASTE DISPOSAL OR DISCHARGE; WATER SUPPLY 
PLANT; APPROVAL OF COMMISSION REQUIRED.  No plan or facility for 
the disposal or discharge of municipal or industrial sewage or waste 
substances or works for the water supply of any municipality shall be 
constructed without the prior approval of the commission, which shall be 
granted only upon the approval of the state department of health.  No such 
plant, facility, or works shall be operated or maintained except in accordance 
with the rules  and regulations established by the commission for the 
prevention of water pollution." 

 
The commission referred to is the State Water Commission.  
 
Section 43-1918 of the N.D.R.C. of 1943 provides: 
 

ENGAGING IN CERTAIN WORK WITHOUT BEING REGISTERED 
PROHIBITED. After September 1, 1944, it shall be unlawful for any person 
to prepare any plans or specifications for any public work involving 
professional engineering, for the state or any of its political subdivision, or 



any municipality, unless such person is a registered professional engineer.  
Nothing in this section shall prohibit engaging in any such activity when the 
contemplated expenditure for the project does not exceed two thousand 
dollars.  The provisions of this chapter shall not apply to the designing or 
engineering of county and township roads." 

 
We also note that section 61-0215 of the N.D.R.C. of 1943 provides the state department 
of health with rather broad powers in preventing the pollution of the water of streams, 
watercourses. underground waters, or to prevent the pollution of waters wherever found. 
 
Section 61-0221 of the 1957 Supplement, quoted above, specifically states that the state 
water commission cannot approve a municipal plan or facility for the disposal or discharge 
of sewage or waste substance or works for the water supply of any municipality unless 
such plan or facility has been approved by the state department of health.  Since a well 
would appear to be an integral part of a works for the water supply of a municipality, we 
believe that a water well would be included within this provision. 
 
The plan or facility mentioned in this statute must be approved by the state water 
commission before the municipality may begin construction.  Since the approval of the 
water commission is dependent in the first instance on approval by the state department 
of health, it is obvious that the state department of health may make certain requirements 
with respect thereto.  
 
The requirement that all plans and specifications be prepared, stamped and signed by a 
registered professional engineer prior to calling for bids and the commencement of 
construction appears to be reasonable in view of the provision of section 43-1918 quoted 
above.  This section makes it unlawful for any person to prepare plans and specifications 
for a public work involving professional engineering, for a municipality unless such person 
is a registered professional engineer.  Again, it would appear that a municipal water well, 
supplying at least in part the water needs of the municipality, would be a public work in 
part the water needs of the municipality, would be a public work requiring the services of a 
professional engineer in order to be properly constructed.  Since we do not believe that it 
would be proper for a municipality to employ the services of a person who would be in 
violation of the provisions of this section, by being so employed, it is our opinion that the 
requirements, as set forth in your first question, are proper, valid and legally enforceable.  
The requirement is nothing more than that which is already required by statute. 
 
Your second question is stated as follows: 
 

2. Is the policy of the State Department of Health of rejecting plans and 
specifications when not prepared, stamped, and signed by a 
registered professional engineer a proper, valid, and legally 
enforceable policy in conformity with Sections 43-1918 and 
43-1925(4) of the N.D.R.C. of 1943. 

 
Section 43-1918 has already been set forth above. 



 
Section 43-1925(4) of the N.D.R.C. of 1943 provides: 
 

This chapter shall not be construed to prevent nor to affect:  
 
4.   EMPLOYEES AND SUBORDINATES.  The work of an employee or a 

subordinate of a person holding a certificate of registration under this 
chapter, or an employee of a person practicing lawfully under 
subsections 2 or 3 of this section, if such work is done under the 
direct responsibility, checking, and supervision of a person holding a 
certificate of registration under this chapter or a person practicing 
lawfully under subsections 2 or 3 of this section; . . . ." 

 
The chapter referred to in this section is chapter 43-19 of the N.D.R.C. of 1943 which 
governs professional engineers and of which section 43-1918, cited above, is also a part. 
 
The provision of section 43-1925(4) does not appear to modify the requirement of section 
43-1918.  While a registered professional engineer may employ other persons in 
preparing city plans and specifications, the work must be done under his direct 
responsibility, checking and supervision and it would appear that the basic, primary 
responsibility for the plans and specifications would rest with the registered professional 
engineer.  
 
It is the opinion of this office that the requirements set forth in the two questions which you 
have submitted and which are quoted above are proper, valid, and legally enforceable, 
and in accordance with the cited statutory authority. 
 
LESLIE R. BURGUM 
Attorney General 


