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     August 24, 1960     (OPINION) 
 
     TOWNSHIPS 
 
     RE:  Officers - Residence - Vacancy in Office 
 
     We have received your letter of August 17, 1960, in which you 
     requested an opinion from this office concerning vacancies in 
     township offices.  You have asked the specific question: 
 
           Whether or not a vacancy in a township treasurer's office is 
           created when the township treasurer physically moves out of the 
           township but said treasurer intends to retain his voting rights 
           in the township." 
 
     You cite section 58-0501 of the North Dakota Revised Code of 1943 
     which provides: 
 
           Every person qualified to vote at a township meeting is 
           eligible to any township office." 
 
     You also cite section 58-0516 of the 1957 Supplement to the North 
     Dakota Revised Code of 1943 which provides: 
 
           If the electors of a township fail to elect the proper number 
           of officers, or a person elected to a township office fails to 
           qualify, or a vacancy happens in any such office from death, 
           resignation, removal from the township  or other cause, the 
           board of township supervisors, or a majority of them, shall 
           fill the vacancy by appointment . . . ."   (Emphasis supplied). 
 
     We wish to cite to you several pertinent statutes at this point. 
 
     Section 44-0101 of the North Dakota Revised Code of 1943 provides: 
 
           Every elector is eligible to the office for which he is an 
           elector, except when otherwise specially provided.  No person 
           is eligible who is not such an elector." 
 
     Further, section 16-0103 of the 1957 Supplement to the North Dakota 
     Revised Code of 1943 provides: 
 
           QUALIFICATIONS OF ELECTORS.  Any person of the age of 
           twenty-one years or upwards, who has resided in this state one 
           year, in the county ninety days, and in the precinct thirty 
           days next preceding any election, shall be a qualified elector 
           at such election if he is a citizen of the United States." 
 
     This office has ruled on this particular question when we answered 
     the following specific inquiry on February 26, 1959:  "Can people who 
     live in town, but who farm in the township vote in the township?" 
     Our answer stated that "If persons live in town and maintain their 
     legal domicile in town, they are not qualified voters in the 



     township.  It is usually a question of fact as to where their legal 
     residence is." 
 
     We also cite you at this point, section 58-0408 of the 1943 North 
     Dakota Revised code which states: 
 
           No person shall vote at any township meeting unless he is 
           qualified to vote at general elections therein." 
 
     In going back to section 58-0501 of the North Dakota Revised Code of 
     1943, it simply requires that the persons eligible to hold township 
     office be qualified electors. 
 
     Section 44-0201, subsection 7, of the 1957 Supplement to the North 
     Dakota Revised Code of 1943 provides: 
 
           An office shall become vacant if the incumbent shall: 
 
           . . . . 
 
           7.  Cease to be a resident of the state, district, county, or 
               township in which the duties of the office are to be 
               discharged, or for which he may have been elected; 
 
           . . . ." 
 
     As you have surmised, the crucial question which all the statutes 
     refer back to, or are based on, deals with residency of the 
     particular person.  Generally, if the person does not satisfy the 
     residency requirements, he would be barred from voting or holding 
     office.  If he does satisfy the proper residency requirements, he is 
     not barred. 
 
     We now come to a consideration of section 54-0126 of the North Dakota 
     Revised Code of 1943 which provides: 
 
           Every person has in law a residence.  In determining the place 
           of residence the following rules shall be observed: 
 
           1.  It is the place where one remains when not called elsewhere 
               for labor or other special or temporary purpose, and to 
               which he returns in seasons of repose; 
 
           2.  There can be only one residence; 
 
           3.  A residence cannot be lost until another is gained; 
 
           . . . . 
 
           7.  The residence can be changed only by the union of act and 
               intent."  (Emphasis supplied). 
 
     In a letter dated April 1, 1958, this office stated: 
 
           We believe the test of a man's residence for voting purposes is 
           the voter's intention as to residence as shown by his acts. 
           The fact that this man has always voted in the township, owns 



           land there, and makes his living there, if coupled with a 
           statement from him that he considers the township his place of 
           residence for voting purposes, would qualify him as a voter in 
           the township." 
 
     Based on the preceding information, when read with 58-0501 of the 
     North Dakota Revised Code of 1943, it appears clear that if a person 
     can vote in the township he may also hold an office in the township. 
 
     We wish to refer you to another letter from this office dated 
     January 31, 1958, dealing with section 54-0126 of the North Dakota 
     Revised Code of 1943, and we quote in part: 
 
           The courts recognize that there is difficulty in applying the 
           statutes to individual cases to determine whether a person has 
           changed his residence.  The difficulty arises because actual 
           removal to another location does not alone establish a new 
           residence, along with the actual removal, there must be a bona 
           fide intention to change to remain in the new domicile or 
           location permanently or for an indefinite time." 
 
     In State v. Moodie, 65 N.D. 340, (1935), at page 355, 258 N.W. 558 at 
     page 564, the North Dakota Supreme Court quoted, with apparent 
     approval, the following: 
 
           That a person may live in one voting district and do business 
           there and at the same time retain a right to vote in another 
           district is undoubtedly true; but the right depends upon a 
           reasonable intention to resume his former home and to rebut the 
           presumption that he had abandoned it." 
 
     However, from Kennan on Residence and Domicile, Section 92, the court 
     also quoted that: 
 
           "Nothing is better settled in the law of domicile than that 
           every change must be facto et animo - in fact and intent.  It 
           is also elementary that every man must have a domicile 
           somewhere, that the presumption is against a change of domicile 
           and that the burden of proof rests upon the one alleging a 
           change of domicile." 
 
     In brief, the cited case held that leaving a place of residence does 
     not constitute an abandonment thereof unless the resident establishes 
     another, and a new residence can be established only by union of act 
     and intent. 
 
     By the stated circumstances which you gave us, it would appear that 
     the treasurer is now physically residing in town but it is entirely 
     possible that this man, if he moved to town with intent to live there 
     only temporarily, after which he intends to return to the township, 
     is or could still legally be a resident of your township and 
     therefore still qualified to continue his term as treasurer of the 
     township.  If he does not wish to give up his office, judicial 
     procedure could be brought to determine whether he is in fact a 
     resident of your township and therefore entitled to serve his elected 
     term.  We note, however, that the person in question has definitely 
     expressed his intent to retain his voting rights within the township. 



 
     These residence problems are always bothersome, and do not lend 
     themselves to definite answers.  Each case must be decided on its own 
     facts and circumstances.  In reiteration, we point out that residence 
     is a question of fact in which the intent of the party is the most 
     important element.  We do offer you some case citations purely as 
     supplementary material relating to the problems of residency and 
     domicile.  See 71 N.D. 262, 300 N.W. 28 (1941); 75 N.D. 684, 32 
     N.W.2d. 106 (1948); 71 N.W.2d. 68 at page 70 (N.D. 1956).  See also 
     98 A.L.R. 242n. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


