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March 23, 1960 (OPINION) 
 
MUNICIPAL GOVERNMENT 
 
RE:  Parks and Park Districts - Board of Park Commissioners - Vacancy 
 
Re:  Filling Vacancy on Board of Park Commissioners 
 
This is in reply to your letter of March 21, 1960, in which you ask certain questions 
concerning the above matter. 
 
You state the facts as follows: 
 

The regular term of office of two members of the Board of Park 
Commissioners has expired.  They have filed nominating petitions and are 
running for reelection.  Four other candidates have also filed nominating 
petitions for election to the Board.  A third member of the Board has now 
resigned effective April 1, 1960.  There is not sufficient time to circulate and 
file nominating petitions for the third vacancy for the unexpired term before 
the regular municipal election, which will be held on April 5, 1960, as 
required by Sections 40-2113 and 40-2107." 

 
You ask the opinion of this office as to the manner in which the third vacancy for the 
unexpired term now created by the resignation should be filled. 
 
Section 40-4909 of the N.D.R.C. of 1943 provides: 
 

VACANCIES; HOW FILLED; REMOVAL OF RESIDENCE CREATES 
VACANCY. Vacancies on the board of park commissioners shall be filled by 
the board until the next regular election of members thereof at which time 
such vacancies shall be filled by election for the unexpired term.  The 
removal of his residence from the park district by a member of the board 
shall create a vacancy thereon." 

 
Section 40-2107 of the N.D.R.C. of 1943 provides that a candidate for public office in an 
incorporated city or village may be nominated by filing with the city auditor, at least twenty 
days prior to the holding of the election, a petition signed by not less than ten percent of 
the qualified electors.  
 
Section 40-2108 provides that the auditor of the city shall place only the names of the 
persons nominated upon the ballot.  
 



Section 40-2102 of the 1957 Supplement to the N.D.R.C. of 1943 provides in part that ten 
days' notice of the time and place of the election and of the offices to be filled at such 
election shall be given by the city auditor by publication in the official newspaper of the city 
oand by posting written or printed notices in three public places in the city. 
 
We can find no case law in point on this subject in this state. However, in 67 C.J.S. 
OFFICERS, Section 55(b) p. 227, we find the following statement: 
 

A prospective resignation, even though accepted, does not take effect until 
the day named; and, where an officer tenders his resignation before the time 
to hold an election, to take effect after such time, the office is not vacant, and 
no election to fill the office can be legally held." 

 
In the facts which you presented in your letter, however, the resignation is to take effect 
April 1, 1960.  The election is April 5, 1960.  Therefore, at the time the city election is held 
the office in question will be vacant.  Section 40-4909 quoted above provides for an 
appointment to fill a vacancy until the next regular election of members thereof at which 
time the vacancies are to be filled by election for the unexpired term.  The next regular 
election after the vacancy occurs would, in this instance, be the election on April 5, 1960.  
It would appear to be a basic policy of the law to fill vacancies in an election as soon as 
practicable after the vacancy occurs. 
 
It is therefore out opinion that although the office of Park Commissioner will not be vacant 
until April 1, 1960, the vacancy will exist on April 5, 1960 can be given in advance as 
required by statute.  Once it is known that the vacancy will occur prior to the election, the 
usual election procedures can be followed although the vacancy does not occur at that 
instant but will exist at the time of the election. 
 
You also ask the following question:  
 

If the vacancy for the unexpired term can be filled by the election of any of 
the candidates now running for election, which of the candidates, depending 
on the various votes cast for each, would take the regular terms and which 
candidate would take the unexpired term?" 

 
As concerns the question of which candidates shall fill the unexpired term, it would appear 
to depend upon the office for which the candidate has filed.  If the candidate has filed for 
the regular term he would evidently not be eligible to have his vote counted for the 
unexpired term unless such votes were "write in" or "sticker" votes. If the candidate has 
filed for the unexpired term then, of course, his vote would be counted for the unexpired 
term.  It would be necessary therefore to distinguish on the ballot (in this instance voting 
machines) between the regular terms and the unexpired term. We can find no law which 
would prohibit the use of "write-in" or "sticker" votes at a city election. 
 
LESLIE R. BURGUM 
Attorney General 


