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     May 23, 1960     (OPINION) 
 
     MUNICIPAL GOVERNMENT 
 
     RE:  Improvements by Special Assessment Method - Curbs and Gutters 
 
     This is in reply to your opinion request of 13 May, 1960. 
 
     You state that the City of Kenmare intends to pave certain streets 
     and avenues and that, in compliance with a recommendation of 
     engineers, there will be a reduction of street width which will, of 
     course, necessitate the building of new curbs and gutters.  The 
     streets, now approximately fifty feet wide, will be narrowed to a 
     width of forty feet. 
 
     You inform us that the "improvement will be by the special assessment 
     method as set forth in Chapter 40-22 of the North Dakota Revised Code 
     of 1943," as amended. 
 
     You note that section 223 of the Revised Ordinances of the City of 
     Kenmare provides that, with one exception, the streets will be 
     fifty-one feet wide, and that, 
 
           "Whenever any property owner has curbed or curbed and 
           boulevarded along his property, and the city council by reason 
           of petition or otherwise deem it necessary or expedient to 
           erect new curbing along said property, then the city shall 
           replace said particular property at its own expense." 
 
     You ask two questions: 
 
           You ask two questions: 
 
           1.  "Does the City of Kenmare, by its City Council, pursuant to 
               the advice of licensed engineer, have the authority to 
               narrow the streets from 51 to 40 feet?" 
 
           2.  "If the present curb and gutter is removed and new curb and 
               gutter is constructed in order to make a 40 foot street, 
               must the City of Kenmare pay for the construction of the 
               new curb and gutter?" 
 
     You comment it is your opinion that the first question is to be 
     answered in the affirmative, but that the answer to the second should 
     be in the negative in that the portion of the ordinance providing for 
     city payment of curbing costs is invalid for the reason that it 
     conflicts with section 185 of the Constitution of North Dakota. 
 
     As to the first question:  We concur with your opinion that it is 
     within the power of the governing body of the city to reduce the 
     street width.  Section 40-3101, N.D.R.C. of 1943, provides: 
 
           "GOVERNING BODY TO PRESCRIBE PLANS AND SPECIFICATIONS FOR 



           CURBING BY ORDINANCE OR RESOLUTION.  The governing body of a 
           city, by resolution or ordinance, may: 
 
           1.  Prescribe the plans and specifications for the curbing to 
               be used in the city; 
 
           2.  Establish the widths between the same in different 
               locations; and 
 
           . . . . 
 
     Of course, the existing ordinance pertaining to street width would 
     have to be appropriately amended. 
 
     As to the second question:  Here too we concur with your opinion that 
     the portion of the ordinance requiring the city to replace curbing at 
     its own expense is invalid.  We, however, do not choose to found its 
     invalidity on the proposition that it conflicts with section 185 of 
     the Constitution of North Dakota. 
 
     It is axiomatic that a municipality has only those powers which are 
     delegated to it by the legislature.  The legislature has provided 
     municipalities with two statutory approaches to the construction and 
     repair of curbing; Chapters 40-22 and 40-œ1, N.D.R.C. 1943, as 
     amended.  The latter chapter pertains specifically and solely to the 
     matter of the construction of curbs, while the former, though it does 
     refer to curb construction, is concerned with improvements the cost 
     of which are met in whole or in part by the special assessment 
     method. 
 
     It is the opinion of this office, for reasons hereinafter set out, 
     that the cost of curb construction cannot be absorbed, in whole or in 
     part, by the city, but that such cost must be met wholly by special 
     assessment whether the city proceeds under chapter 40-22 or 40-31. 
 
     Assuming that chapter 40-31 were nonexistent, the city, under chapter 
     40-22, could pay for by general taxation no more than one-fifth of 
     the cost of any improvement financed by the levying of special 
     assessments.  This restriction upon the expenditure of funds raised 
     by general taxation is imposed by section 40-2410, 1957 Supplement to 
     N.D.R.C. of 1943, which provides, in part, that: 
 
           "ONE-FIFTH OF COST OF IMPROVEMENT MAY BE PAID BY GENERAL 
           ASSESSMENT WITHIN CONSTITUTIONAL DEBT LIMIT.  Any municipality, 
           at the option of its governing body, may provide for the 
           payment by general taxation of all the taxable property in the 
           municipality of not more than one-fifth of the cost of any 
           improvement financed by the levying of special assessment other 
           than the opening and widening of streets.           ." 
 
     Consequently, assuming chapter 40-22 constituted the sole statutory 
     approach to curb construction, the city could pay for no more than 
     one fifth of the cost of curbing.  And, therefore, in that curb 
     improvement is not a revenue producing improvement, the remaining 
     four-fifths would have to be met by special assessments. 
 
     But chapter 40-31 is very much in existence, and, as above noted, is 



     concerned solely and specifically with the matter of curb 
     construction.  Its provisions and those of 40-22 pertaining to curbs 
     being in pari materia, said provisions must be construed in the light 
     of one another.  And the provisions of chapter 40-31 being particular 
     or specific while those of 40-22 are general, the former necessarily 
     control the latter in those areas where there is seeming conflict. 
 
     Section 40-3107 of chapter 40-31, N.D.R.C. of 1943, as amended, 
     provides: 
 
           "CURBING NOT TO BE PAID FOR BY GENERAL TAXATION; EXCEPTION. 
           Except as otherwise provided in this chapter, a city shall not 
           be liable generally on any contract for the building or 
           repairing of curbing and shall not be required to pay funds 
           raised by general taxation upon any such contract."  (Emphasis 
           added) 
 
     Section 40-3102 provides: 
 
           "The curbing in the city shall be built, repaired, or rebuilt 
           . . . . at the expense of the lot or parcel of land fronting on 
           or adjoining such curbing. . . ." 
 
     The chapter (40-31) contains no exception to its mandate that curb 
     construction costs are to be paid by the owners of the property 
     curbed.  Said chapter being particular or specific, its provisions 
     prevail over those of 40-22, as far as curb construction costs are 
     concerned, and thus prohibit the payment from general tax funds of 
     even one-fifth of the cost of curbing. 
 
     In summation:  It is the opinion of this office that it is within the 
     power of the governing body of the city to reduce street width, and 
     that the cost of curb construction cannot be absorbed, in whole or in 
     part, by the city. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


