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     April 9, 1960     (OPINION) 
 
     MUNICIPAL GOVERNMENT 
 
     RE:  Governing Body in - Rules of Procedure - Expelling Members 
 
     Your letter of April 5, 1960, has been received and referred to me 
     for reply. 
 
     You state Burlington's president of the board of village trustees 
     left Burlington last September and did not return until recently; 
     that he was absent for approximately seven months; that in February 
     "the other two board members appointed another man from that ward to 
     take his place to serve out the rest of the term;" that the party 
     appointed accepted the appointment, signed the oath of office, and 
     has regularly attended the meetings; that the absent president was 
     notified that he had been supplanted; and that after his recent 
     return to Burlington the former president "took over the meeting" of 
     April 4, 1960, "claiming he was the one to do so." 
 
     You request this office to rule as to whether or not the supplanted 
     president is entitled to resume the duties of president of the board 
     of village trustees. 
 
     Section 40-0605 of the North Dakota Revised Code of 1943 provides: 
 
           "The governing body of a municipality shall determine its rules 
           of procedure, punish its members or persons present for 
           disorderly conduct by fine, and with the concurrence of 
           two-thirds of its members may expel a member from a session but 
           may not expel the member a second time for the same offense. 
           The governing body may fine or expel any member for neglect of 
           duty or for unnecessary absence from its sessions."  (Emphasis 
           added.) 
 
     Section 40-0719 provides: 
 
           "If a vacancy occurs in the board of trustees or in any other 
           office, such vacancy shall be filled by appointment at a 
           special meeting of the board.  If a vacancy is to be filled on 
           the board of trustees, the appointment shall be made from the 
           district from which the retiring trustee was elected.  All 
           appointments shall be for the unexpired term." 
 
     A public office is a public trust to be exercised for the benefit of 
     the public.  It does not appear that a prolonged absence from a 
     municipality of which one is an elective officer is consistent with a 
     dutiful and conscientious exercise of that trust. 
 
     The concluding sentence of section 40-0605 (above quoted) appears to 
     constitute statutory authority for the removal or expulsion from 
     office of a long absent member of the board of trustees.  The statute 
     does not require that the party to be expelled is to be notified or 



     afforded a hearing.  Though some courts have held that the power of 
     removal is quasijudicial in nature and, therefore, necessitates 
     notice and a hearing, it seems that said power is generally viewed as 
     administrative in character and, therefore, notice and a hearing are 
     not prerequisites of a valid expulsion.  See 2 McQuillin Municipal 
     Corporations (2d.Ed.) section 576. 
 
     It appears that the board complied with the provisions of section 
     40-0719 in filling the vacancy created by the expulsion of the long 
     absent member. 
 
     It is, therefore, the opinion of this office that if the board of 
     trustees has duly expelled and supplanted a long absent member of the 
     board, said party is without a valid claim to that office. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


