
OPINION 
60-169 

 
 
     July 21, 1960     (OPINION) 
 
     PUBLIC OFFICERS 
 
     RE:  Contracts - Personal Interest 
 
     This is in reply to your request for an opinion on the interpretation 
     of section 12-1006 as amended by Chapter 323 of the 1959 Session 
     Laws. 
 
     The material portion of this section reads as follows: 
 
           Every public officer authorized to sell or lease any property, 
           or make any contract in his official capacity, who contrary to 
           law voluntarily becomes interested individually in such sale, 
           lease, or contract, directly or indirectly, is guilty of a 
           misdemeanor. . . ." 
 
     The specific question is whether or not the county may purchase 
     gasoline, fuel and other items from the Farmers' Union Oil Company 
     where one of its commissioners is a stockholder.  You ask the further 
     question, if it would be illegal if the stockholder (commissioner) 
     was also a member of the Board of Directors of the Farmers' Union Oil 
     Company.  You conclude by asking what would be the situation if the 
     immediate members of the family of the commissioner, such as wife, 
     son, or brother, owned stock in the oil company. 
 
     The portion of the section in question was under consideration by the 
     North Dakota Supreme Court in State of North Dakota v. Robinson, 71 
     N.D. 463.  The court, after considering various statutes under other 
     jurisdictions and conclusions reached thereunder, held that the mere 
     fact that an officer, who is also a stockholder, does not make him 
     interested individually, directly or indirectly in contracts of that 
     corporation within the meaning of the statute.  The court concluded 
     by saying that this is a question of fact which must be determined by 
     a jury under proper instructions. 
 
     In its discussion it recognized that there is a difference between a 
     person holding one share of stock and a person holding the 
     controlling interest (majority stock). 
 
     Considering that the action of the county is by the board of 
     commissioners, and not by an individual person, it would seem that a 
     commissioner who has stock in the Farmers' Union Oil Company does not 
     because of such fact prohibit the county from purchasing gasoline, 
     diesel fuel, and other items from the Farmers' Union Oil Company. 
     However, where the commissioner who is a stockholder is also a member 
     of the Board of Directors, the relationship becomes more closely 
     established and would come within the prohibition of section 12-1006. 
 
     With reference to immediate members of the family of the commissioner 
     holding stock in the Farmers' Union Oil Company, we do not believe 
     that the statute contemplates such condition.  The statute is 



     primarily directed against the officer who becomes interested 
     individually in the sale, lease, or contract directly or indirectly. 
 
     It is therefore our opinion that the mere fact that a county 
     commissioner who is also a stockholder in the Farmers' Union Oil 
     Company does not place him in violation of the law by purchasing 
     gasoline, diesel fuel, and other items from the Farmers' Union Oil 
     Company. 
 
     In instances where the county commissioner would also be the 
     controlling stockholder in a company or a substantial stockholder in 
     the company, then the county would be prohibited from making such 
     purchases from such company, and any such transaction by the county 
     commissioner would be in violation of section 12-1006. 
 
     It is our further opinion that where the commissioner is also a 
     stockholder and director in the oil company that he would be within 
     the prohibitions of the above cited statute. 
 
     As to your last question, it is our opinion that the ownership of 
     stock by immediate members of the commissioner's family, such as 
     wife, son, or brother, would not come within the provisions of 
     section 12-1006, except where the stock is merely held by such 
     individual members of the family as a matter of convenience, and the 
     proceeds and control thereof is actually vested in husband or father. 
     In other words, a subterfuge would not be recognized as holding such 
     stock in good faith if it is done merely for the purpose of escaping 
     the provisions of section 12-1006.  As to merely owning stock where 
     it is not the majority stock or a controlling interest, that in 
     itself would not come within the prohibitions of the above cited 
     statute. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


