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     July 13, 1960     (OPINION) 
 
     OCCUPATIONS AND PROFESSIONS 
 
     RE:  Physicians and Surgeons - Licenses - Exemptions 
 
     This is in reply to your letter of July 1, 1960, in which you ask for 
     an interpretation of section 43-1702, subsection 2, of the 1957 
     Supplement to the N.D.R.C. of 1943, which states as follows: 
 
           Any physician residing on the border of a neighboring state and 
           duly licensed under the laws thereof, who does not open an 
           office or appoint a place to meet patients or to receive calls 
           within this state;" 
 
     You further advise that this inquiry is prompted on belief that 
     surgeons from Winnipeg and Regina come into towns near the borders in 
     North Dakota and operate in the hospitals. 
 
     Basically there appears to be no question that a state has the 
     authority to require physicians and surgeons to obtain a state 
     license before they may engage in the practice of medicine in the 
     state.  As to the question at hand, it is observed that it is an 
     exemption to the general provisions relating to physicians and 
     surgeons.  In other words, the above-quoted statute is prefaced with 
     the language, "The provisions of this chapter shall not apply to the 
     following." 
 
     The rule of law pertaining to exemptions relating to license or 
     certificate to practice medicine or surgery is rather specific (70 
     C.J.S., Section 9, page 830).  This rule in substance is that the 
     statutory exemption is available to a person only when he, or the 
     services performed by him, is within its terms.  In other words, a 
     person who intends to rely upon an exemption must bring himself fully 
     within all of the provisions of the exemption before the exemption 
     will apply. 
 
     The statute in question is subject to construction.  However, in 
     analyzing it, we find the terms "on the border," and "neighboring 
     state," to be two key phrases.  The term "state" as used in the 
     statute seemingly refers to another state of the United States and 
     does not include the Province of Canada or Canada proper itself. 
     There is a division of authority as to what is embraced in the term 
     "state."  The greater weight of authority holds that the term "state" 
     has a reference to a state of the United States and does not include 
     a foreign state or country.  See Boissevain v. Boissevain 231 N.Y.S. 
     529, People v. Black 54 Pac. 385, and Employers Liability Insurance 
     Company v. Insurance Commissioner 31 N.W. 542.  Also see Andres v. 
     U.S., Hawaii 33 U.S. 740. 
 
     The term "state" as used in the above section refers to another state 
     of the United States and does not include the provinces of Canada or 
     Canada proper. 



 
     The other term "residing on the border" has reference to a locality 
     adjacent to, adjoining, or abutting the State of North Dakota.  It is 
     noted that the Legislature used the term "on the border" rather than 
     the term "close to the border."  Taking into consideration the 
     geographical location of North Dakota with reference to other states, 
     it becomes somewhat apparent the Legislature had in mind situations 
     like Fargo and Moorhead, and Grand Forks and East Grand Forks.  Both 
     cities, Winnipeg and Regina, are some distance from the borders of 
     North Dakota and would not come within the language "on the border." 
     They are not on the border. 
 
     That the statute in question does not apply to Canada or its 
     provinces becomes more apparent when we consider the provisions of 
     43-1722 of the 1957 Supplement to the N.D.R.C. of 1943 wherein it 
     cites certain conditions under which a temporary license may be 
     granted to a person who is not a citizen of the United States, but 
     who is in the process of becoming a citizen of the United States. 
     Even then he must practice the profession within this state. 
 
     It would not seem that the Legislature would make a special provision 
     for issuing a temporary license to an alien and then enact law which 
     would put such individual in the exemption classification because or 
     residence on the border of a neighboring country. 
 
     It is therefore our opinion that the statute in question does not 
     apply to surgeons and physicians residing in Winnipeg and Regina so 
     that they may come into hospitals in the State of North Dakota and 
     practice their profession. 
 
     It might be well to mention that the general rule of law is that any 
     person aiding an unlicensed person to practice his profession places 
     himself in jeopardy, and is grounds for revoking the license of the 
     person aiding the unlicensed person.  See Am. Jur., Physicians and 
     Surgeons, Section 53. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


