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July 18, 1960(OPINION) 
 
ELECTIONS 
 
RE:   Voting Machines - Use of Printed Ballots and Machines 
 
Re:   Chapter 16-21, 1957 Supplement to the North Dakota Revised Code of 1943 - 

Voting Machines 
 
This office acknowledges receipt of your letter of July 11, 1960, with reference to the 
use of voting machines for which provision is made in the above-captioned chapter.  In 
your letter you enumerate some of the difficulties involved in the use of these machines 
in some of the cities in North Dakota, especially the delay in cases wherein the voter is 
compelled to wait a long period for his turn to vote. 
 
You raise this question and ask our opinion on the same:  "Is it permissible in a city to 
use voting machines in certain precincts and at the same time to make use of the 
regular printed ballots in other precincts in the same city?" 
 
Section 16-2101 of the 1957 Supplement to the North Dakota Revised Code of 1943 
reads as follows:  
 

VOTING MACHINES AUTHORIZED IN CITY PRECINCTS.  The use of 
voting machines, in accordance with the provisions of this Act (chapter), is 
hereby authorized in any city election precinct upon finding and 
declaration by resolution of the governing body of the city and also of the 
board of county commissioners of the county in which such city is located 
that such use is advisable or necessary in such precinct and procurement 
of such machines, on a temporary or permanent basis, under such terms 
and conditions, including assumption and division of cost of acquisition 
and maintenance by the city and county, as may be agreed upon by the 
respective boards, and such machines may thereupon be used in any 
state county, city, or district election in such precinct or other voting area 
of which such precinct is a part." 

 
It is the opinion of this office, based upon the above section of the law, that the 
governing body of the city by proper resolution could authorize the use of voting 
machines in one or more precincts in the city and at the same time use the regular 
printed ballot forms in other precincts.  It would be necessary also to obtain the approval 
by resolution of the board of county commissioners of the county in which the city is 
located.  Such action should, of course, be based upon some good reason, as for 
example, the lack of the sufficient number of voting machines to provide facilities for 
voting as required by subsection 1 of section 16-2102.  Where electors are compelled to 



wait in line for a long period of time to exercise their franchise it could scarcely be said 
that adequate facilities had been provided for the elector.  Furthermore, the city could 
use a sufficient number of machines in one precinct to accommodate the voters and use 
the old form of printed ballots in others until it is able to acquire the sufficient number of 
machines to supply all the precincts in the city.  This would be a better policy than to 
distribute an insufficient number of machines in several precincts.  
 
It is the opinion of this office that the city would not be justified in using voting machines 
and the old form of printed ballots in the same precinct. 
 
LESLIE R. BURGUM 
Attorney General 


