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     September 28, 1959     (OPINION) 
 
     EDUCATION 
 
     RE:  Teachers' Insurance and Retirement Fund 
 
          - Military Service in War Counted as Teaching Service 
 
          - Payment of Assessment 
 
     This is in reply to your request for an opinion and interpretation of 
     section 15-3936 as amended by the 1959 Legislature. 
 
     Your first question relates to teachers serving in the armed forces 
     who may count such time for teaching service upon paying the 
     assessments for such time. 
 
     The specific question is, 
 
           "Does this assessment mean only the teacher's assessments, or 
           must it also include the matching for same?" 
 
     Under the statutory provisions of section 15-3936 we find this: 
 
           ". . . . upon the payment of the assessment which would have 
           been collected from him if he had continued as a teacher during 
           the time of such service. . . ." (Underscoring ours) 
 
     The condition is upon the payment of assessments which would have 
     been collected from him - not the total assessment which would have 
     been paid into the fund. 
 
     It is therefore our opinion that the teacher having served in the 
     armed forces may have such service counted as teaching service as 
     provided for by the statute upon payment of the assessment he would 
     have had to pay if he had actually taught during such time.  He is 
     not required to pay the assessments or contributions of the school 
     district which would have been paid into the fund had he taught for 
     such school district during the time. 
 
     The second question relates to when such option may be exercised. 
     Your question is, 
 
           "Can the matching be made directly prior to retirement?" 
 
     We are assuming you refer to when such teacher may elect to count 
     such time spent in the armed forces and pay the assessments thereon. 
     We make this presumption on the basis that no provisions exist for 
     matching the assessments for the time spent in the armed forces. 
 
     In 1959 the legislature amended section 15-3936 limiting the time 
     during which such election or option may be exercised.  The new 
     provision is: 



 
           ". . . . Provided such back assessments are paid not later than 
           the end of the first year of teaching service in North Dakota 
           following receipt of an honorable discharge from the armed 
           forces of the United States." 
 
     The rights and benefits established under the Teachers Insurance and 
     Retirement Fund are purely statutory.  The legislature may alter or 
     modify the provisions of such Act as it deems fit and proper just so 
     long as it does not destroy or invalidate a vested right.  The 
     legislature created the privilege of counting the time spent in the 
     armed forces as teaching time upon the payment of his back 
     assessments.  By the same token the legislature can limit the time 
     within which such option or election must be exercised.  Under the 
     provisions of the 1959 amendment the option or election must be 
     exercised within a certain time.  When such time expires so does the 
     right to exercise the option.  The election or option by legislative 
     enactment must be exercised on or before the end of the first year of 
     teaching.  The year referred to means the school year.  It does not 
     mean within one year after his honorable discharge.  Thus the option 
     can be exercised at the end of the first school year in which the 
     individual teaches after being honorably discharged from the armed 
     forces. 
 
     It is therefore our opinion that unless the election or option to 
     count the time spent in the armed forces is exercised within the 
     first year of teaching following his honorable discharge from the 
     service, he has forfeited such option or election. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


