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     September 25, 1959      (OPINION) 
 
     EDUCATION 
 
     RE:  Reorganization of School Districts - Annexation of 
 
          Remaining Portions of Reorganized District 
 
     We have received your inquiry of September 25, 1959, with reference 
     to interpretation of section 15-5326 of the 1957 Supplement to the 
     North Dakota Revised Code of 1943.  The problem involves the meaning 
     of the word "adjacent" as used in that statute. 
 
     Section 15-5326 reads as follows: 
 
           "ANNEXATION OF REMAINING PORTIONS OF REORGANIZED DISTRICT TO 
           OTHER DISTRICTS.  When a portion of any common or special 
           school district has become a part of a reorganized school 
           district under chapter 15-53 of the 1947 (1957) Supplement to 
           the North Dakota Revised Code of 1943, (S.L. 1947, c. 147 and 
           S.L. 1949, c. 159) and a portion of the common or special 
           school district is not included in the reorganized district, 
           such remaining portion, having a taxable assessed valuation of 
           less than one hundred thousand dollars for each teacher 
           employed in the remaining territory, shall become a part of a 
           school district adjacent thereto in the following manner: 
 
           1.  The county school district reorganization committee shall, 
               within forty-five days after the reorganized district has 
               been approved by the voters, order a hearing for the 
               purpose of determining to which district or districts said 
               remaining territory shall be annexed; 
 
           2.  The hearing shall be held in a designated school house or a 
               designated place located in the remaining territory and 
               notice of the time and place of the hearing shall be given 
               by publication in the official county newspaper at least 
               ten days before the date of the hearing.  Within ten days 
               after the hearing, the county committee shall make an order 
               annexing the territory to adjacent school district or 
               districts; and 
 
           3.  The decision of the county committee shall be subject to 
               review by the state school district reorganization 
               committee upon petition by a majority of the electors 
               residing in said territory." 
 
     A certain area in a common school district was left after 
     reorganization with less than $100,000.00 of assessed valuation per 
     teacher and must thus be attached to an adjacent district.  The 
     present facts are as follows, a certain patron in such an area lives 
     on a quarter section that corners on an area of another district to 
     which he wishes to become annexed.  The question then is whether his 



     land is adjacent to such district so that under the terms of section 
     15-5326 his land can be legally annexed to this other district. 
 
     Webster defines "adjacent" as follows:  "Lying near, close or 
     contiguous; neighboring, bordering, juxtaposed." 
 
     Various courts have considered this question although I can find no 
     North Dakota case in point. 
 
     The courts have quite generally held that "adjacent" means near or in 
     the vicinity, but not necessarily touching or bordering upon, and the 
     word "adjacent" has a broader meaning than the word "contiguous."  In 
     a few instances the courts have said that "adjacent" and contiguous" 
     are synonymous words. 
 
     It is our opinion that in this instance where the area sought to be 
     annexed has a common corner with the district it is to be annexed to, 
     and does not result in splitting any district into two separate areas 
     without a common corner or boundary, that the area sought to be 
     annexed as "adjacent" to the annexing district as contemplated by 
     section 15-5326 of the 1957 Supplement. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


