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     March 19, 1959     (OPINION) 
 
     DEPUTIES 
 
     RE:  Authority, General - Authority - Acknowledgments 
 
     This is in reply to your letter of March 17, 1959, in which you ask 
     how far an elected official can delegate authority to his or her 
     deputy. 
 
     Section 1-01111 of the North Dakota Revised Code of 1943 provides: 
 
           "AUTHORITY OF DEPUTIES.  Any duty imposed upon a ministerial 
           officer, and any act permitted to be done by him, unless 
           otherwise provided, may be performed by his lawful deputy." 
 
     You also ask if a deputy is authorized to take acknowledgments, is he 
     or she authorized to take the acknowledgment of his or her superior, 
     using the same seal that the officer uses in executing the 
     instrument. 
 
     Section 47-1918 of the North Dakota Century Code provides as follows: 
 
           "DEPUTIES MAY TAKE ACKNOWLEDGMENTS.  When any officer mentioned 
           in sections 47-1914, 47-1915, and 47-1916 is authorized by law 
           to appoint a deputy, the acknowledgment or proof may be taken 
           by such deputy in the name of his principal deputy, or by such 
           deputy as deputy." 
 
     Section 47-1914 lists the clerk of a court of record as one of the 
     persons authorized to take an acknowledgment.  The clerk is 
     authorized, under section 11-1011 of the North Dakota Revised Code of 
     1943, to appoint a deputy. 
 
     Certain authorities have held that the deputy clerk, as such, may not 
     certify the acknowledgment of his principal.  This rule appears to 
     rest upon a mere technicality, the theory being that the act of the 
     deputy is the act of his principal and the same, in effect, as if the 
     principal had taken his own acknowledgment.  In most situations the 
     deputy does, of course, act in the name of his principal.  However, 
     in North Dakota section of the North Dakota Revised Code of 1943 
     permits the deputy to take an acknowledgment either in the name of 
     his principal or by the deputy as deputy.  I believe that in view of 
     the specific authority given to the deputy to take acknowledgments 
     the acknowledgment by the deputy of the principal's signature is 
     valid for the present purpose.  However, since irregularities might 
     arise, this does not appear to be a recommended procedure. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


