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     September 25, 1959     (OPINION) 
 
     COUNTIES 
 
     RE:  Memorials - Joining With Another Entity - Expending of Memorial 
 
            Fund - Responsibility of County 
 
     This is in reply to your request for an opinion relating to the 
     expenditure of memorial levy funds.  You ask, does chapter 11-11 of 
     the North Dakota Revised Code of 1943 as amended governing the 
     construction and erection of buildings by counties in excess of one 
     thousand dollars control where the county joins with a park board or 
     some other entity in constructing or erecting such memorial. 
 
     I presume you refer to section 11-3203 which provides that the county 
     commissioners, 
 
           . . . . may join with a city, school district or other public 
           or private nonprofit corporation or agency, . . . . in the 
           erection and operation of said memorial, or memorials . . . ." 
 
     The term "may join" might be subject to various meanings.  However, 
     the acceptable legal meaning ascribed to such term is that it means: 
     to connect; to unite; to combine or unite in time, effort, or action; 
     to come together; to come together so as to be united and connected; 
     to act together; to enter into association or alliance; to form a 
     union. 
 
     The county in joining with another entity is still responsible for 
     the manner in which the money is to be expended.  We do not believe, 
     in absence of statutory authority, that the county can delegate its 
     responsibility as to the statutory procedure and manner in which such 
     funds may be expended.  By joining with another entity the county is 
     not relieved of its responsibility.  By such joining, the county 
     merely combines its time, effort and money with the time, effort and 
     money of another entity.  Each entity is still responsible to its 
     people to comply with whatever procedure is required in expending 
     their money.  In joining with another entity it (county or other 
     entity) also assumes additional requirements that such entity might 
     have relating to the expenditure of money.  The revenue involved does 
     not lose its identity.  It is still county revenue raised for a 
     certain purpose which can be expended only by complying with the 
     statutory procedure relating thereto. 
 
     The laws relating to notice advertising for bids, accepting bids, 
     etc., involving the construction of buildings as found in chapter 
     11-11 are designed for the benefit and protection of the public to 
     prevent misapplication of revenue and erroneous expenditure of public 
     moneys.  In some ways it is a mutual problem. 
 
     The laws relating to expenditure of money by each entity must be 
     complied with unless there is a statutory provision to the contrary. 



     On some matters there are statutes providing that certain sales and 
     transactions must be accomplished by public notice, bidding, etc. 
     unless it is accomplished through certain governmental boards. 
 
     However, in the instant matter we have no such statutory provision, 
     nor is there an implication that the statutory provisions relating to 
     notice and letting of bids, etc. do not apply when such entity joins 
     with another entity. 
 
     It is noted that the statute permits the county to join with other 
     public or private nonprofit corporation or agency in addition to 
     joining a school district, etc.  It would not seem permissible for a 
     county to avoid complying with chapter 11-11 where the county joined 
     with a private nonprofit corporation. 
 
     From the foregoing it is our opinion that the county is required to 
     comply with the statutory provisions relating to the expenditure of 
     public moneys in connection with the construction or erecting of 
     buildings. 
 
     It is further our opinion that the statutory provisions relating to 
     each entity must be followed.  For example, one statutory provision 
     relating to one entity like the posting of notice for two consecutive 
     weeks and the other statutory provision relating to the other entity 
     requires posting a notice for three consecutive weeks.  In such 
     instance the three weeks' notice would have to be followed.  The 
     lesser requirement can be included in the greater requirement.  In 
     reference to the letting of bids where part of labor and material are 
     donated, we are unable to find any exception to the statutory 
     provision.  If the amount of money expended will be equal to or 
     exceed a certain given amount the provisions of the statute will have 
     to be followed.  In advertising for bids where labor and material are 
     donated, such should be made part of the letting and necessary 
     adjustment should be made.  As to the cost of advertising, etc., and 
     by whom such cost will be absorbed, it is our opinion that where the 
     statutes relating to one entity require a greater notice, then the 
     cost relating thereto should be adjusted and borne on a proportionate 
     share.  For example, an entity requiring three weeks' notice and the 
     other two weeks' notice, the cost for the two weeks' notice can be 
     borne equally by the two entities, but the cost for the third week's 
     notice should be borne by the entity which is required to give notice 
     for three weeks. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


