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     October 9, 1959     (OPINION) 
 
     CORPORATIONS 
 
     RE:  Transfer of Real Estate - Validity of Deed 
 
     This is in reply to your letter of 30 September 1959 in regard to the 
     nonprofit corporation called the McIntosh County Fair Association. 
 
     You inform us that the corporation was organized in 1936 or 1937. 
     Bylaws of the corporation provide for an annual meeting of the 
     stockholders to be held on the first Tuesday of October of each year. 
     Apparently only one of the annual meetings was held on the first 
     Tuesday of October.  Several annual meetings were held thereafter but 
     none has been held for the past several years.  The corporation 
     itself has not been active for the last ten years or so and no fairs 
     have been held for that length of time. 
 
     Real property owned by the corporation is being considered as a 
     possible school site.  In 1956 a special meeting was called pursuant 
     to provisions of the bylaws and about twenty-five out of the thirty 
     members present voted that a portion of the land owned by the 
     Association should be conveyed to the city or the park district of 
     the city.  Under the bylaws there was not a quorum present at the 
     meeting sufficient for the transaction of business.  At none of the 
     meetings was there a quorum present as defined in the bylaws, the 
     meetings apparently being conducted on the basis that any number was 
     a quorum and the majority of members present and voting determined 
     any issue that arose.  No deed was drawn immediately after said 1956 
     meeting.  However, on the basis of agreement between the city and the 
     park board the park board took possession, expended moneys on 
     improvements and maintenance of the area and eventually the Fair 
     Board did convey to the park board.  Now the park board has 
     apparently conveyed the premises to the special school district for a 
     consideration of one thousand dollars. 
 
     Recently one of the stockholders of the Association saw the Secretary 
     and demanded that he give notice of the holding of the annual meeting 
     on the first Tuesday in October as provided in the bylaws.  The 
     Secretary refused to do so.  Three members of the nine-member Board 
     of Directors then sent out notices of the holding of such annual 
     meeting on the first Tuesday in October.  Such notices specify that 
     the three members giving the notices are part of the Executive 
     Committee.  You inform us that these individuals are members of the 
     Board of Directors but hold no other offices within the corporation. 
     The Executive Committee as specified in the bylaws state that the 
     Executive Committee shall consist of the President, Vice President, 
     Secretary and Treasurer. 
 
     You apparently wish our opinion on whether the deed given by the Fair 
     Association as outlined above is valid, whether the meeting called as 
     of the sixth of October is valid, and whether this Fair Association 
     would now come under the "Nonprofit Corporation Act" adopted in 1959 



     by Chapter 111 of the 1959 Session Laws.  Further you suggest that it 
     is not necessary that members or stockholders act on business affairs 
     of the Association, and that the conveyance of lands and other 
     business is to be handled and conducted by the Executive Committee 
     and Board of Directors. 
 
     First, it would appear that under the facts you have given the new 
     "Nonprofit Corporation Act" would not apply to this situation at the 
     present time.  SEE:  Section 10-2818 of said Chapter 111 of the 1959 
     Session Laws.  However, under that section it would appear that the 
     corporation may elect to become subject to its provisions by adoption 
     of a resolution of the governing body and filing a copy thereof with 
     the Secretary of State at any time.  In the absence of the 
     corporation's electing to come within the provision of the new act it 
     would appear under said section 10-2818 of said Chapter 111 of the 
     1959 Session Laws Chapters 10-08, 10-09, 10-10 and 10-11 of the North 
     Dakota Revised Code of 1943 are still in effect.  Note also chapter 
     4-02 of the North Dakota Revised Code of 1943. 
 
     We have not as yet had opportunity to examine the deed executed, the 
     bylaws, articles of incorporation, minutes, etc. of the corporation 
     to date.  However, we will attempt to answer your other questions on 
     the basis of the information given. 
 
     Section 10-0702 of the North Dakota Revised Code of 1943 does provide 
     insofar as here applicable that: 
 
           In the absence of any provision in the bylaws regulating the 
           execution and acknowledgment of conveyances, transfers, 
           assignments, releases, satisfactions, or other instruments 
           affecting liens upon, titles to, or interests in real estate, 
           the president or secretary of any corporation may execute and 
           acknowledge such instruments on its behalf when authorized so 
           to do by a resolution of the board of directors. * * * *" 
 
     Such an instrument when executed, of course, might be attacked on 
     various grounds. 
 
     For example from the information you give it might be questionable 
     whether there is or has been a duly elected and validly acting board 
     of directors of the corporation, or further whether the acting 
     executive committee members were ever elected to the respective 
     offices they hold.  Also, of course, it is possible that the sale of 
     the site here concerned might constitute the sale of all or 
     substantially all the property and assets of the corporation other 
     than in its usual and regular course of business (SEE:  sections 76 
     and 77 of Chapter 102 of the 1957 Session Laws and section 10-0530 of 
     the North Dakota Revised Code of 1943, since repealed by said 
     Chapter 102) wherein it would be necessary to have the assent of the 
     stockholders of the corporation.  Note, however, the provisions of 
     section 10-0806 of the North Dakota Revised Code of 1943 authorizing 
     religious, educational and benevolent corporations to sell property 
     held or owned by it upon a majority vote of its members at a meeting 
     called for that purpose. 
 
     We note at 13 Am. Jur. 518, Corporations, Section 476 of the general 
     statement that: 



 
           Common-law principles are generally held to require a notice of 
           corporate meetings to be given to the shareholders.  It has 
           been suggested, however, that where the meeting is a general or 
           stated one, provided for in some resolution or bylaw, notice of 
           the time and place of the meeting is, perhaps, in the absence 
           of a different provision in the charter or bylaws of the 
           company, not necessary. * * * *" 
 
     We note also that generally stockholders may waive formal notice of a 
     meeting either in writing or by participating in the meeting without 
     objecting to the manner of giving notice (SEE 13 Am. Jur. 519, 
     Corporations, Section 479). 
 
     From the information you have given it would appear that the meeting 
     held on the sixth of October was a meeting provided for and required 
     by a provision of the bylaws of the corporation which specifically 
     prescribed the time and place of such meeting.  On such basis even 
     though the secretary did not end to each member written notice of the 
     meeting not less than ten nor more than fifteen days before the 
     meeting, it is our opinion that if a meeting was actually held, 
     attended by a sufficient number of the members the actions taken 
     thereat would not necessarily be invalidated by the failure to 
     specifically give notice in the manner prescribed by the bylaws. 
 
     Assuming that it would be possible to hold a corporate meeting, 
     pursuant to proper notice in accordance with the appropriate 
     provisions of the bylaws at which a majority of the members of the 
     corporation would attend, at which meeting elections of officers and 
     directors (where there may be doubt as to the validity of same) could 
     be validated, and at which the membership would assent to action to 
     be taken by the board of directors and officers, such a meeting would 
     appear to be the best solution to the problem.  However, considering 
     the facts you give as to the length of time the corporation has been 
     inactive, the confusion that has apparently arisen as to the manner 
     and method of holding corporate meetings, etc., it seems rather 
     doubtful that it would be possible to adopt this solution.  On that 
     basis, we are inclined to agree with your thought that the best 
     available solution to the problem is to have the school district take 
     the site by eminent domain proceedings. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


