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     March 24, 1959     (OPINION) 
 
     TOWNSHIPS 
 
     RE:  Powers of Township - Tax Levy for Community Chest, Unauthorized 
 
     I have received your letter of March 20, 1959, in which you state 
     this question:  "Is it legally possible for the township, with the 
     consent of the electors given at its annual township meeting, to levy 
     a tax for a township community chest to cover the normal charity 
     drives conducted in the township each year?" 
 
     You state that you have searched the statutes and that you have found 
     no authority for levying a tax for a community chest, but some of the 
     electors insist that it is done elsewhere. 
 
     It seems to me that section 185 of our state constitution strictly 
     prohibits the levying of a tax for the purpose of raising funds for a 
     community chest.  This section with which you are entirely familiar 
     reads as follows: 
 
           The state, any county or city may make internal improvements 
           and may engage in any industry, enterprise or business, not 
           prohibited by Article 20 of the Constitution, but neither the 
           state nor any political subdivision thereof shall otherwise 
           loan or give its credit or make donations to or in aid of any 
           individual, association or corporation except for reasonable 
           support of the poor, nor subscribe to or become the owner of 
           capital stock in any association or corporation." 
 
     From my knowledge of community chests, they include several 
     objectives which could not be termed as "reasonable support of the 
     poor."  I do not think the writers of the constitution contemplated a 
     "community chest" within the term "reasonable support of the poor." 
 
     Therefore, it is the opinion of this office that the township is 
     prohibited by the constitution from levying a tax for the purpose of 
     raising funds for a community chest.  Furthermore, township officers 
     and electors have only the authority granted to them by the 
     Legislature, and since the Legislature has withheld any such 
     authority, neither the township board nor the electors would have any 
     legal right to make such a levy. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


