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     December 18, 1959     (OPINION) 
 
     TAXATION 
 
     RE:  Use Tax - Imposition on Motor Vehicles 
 
     This is a reply to your request for my opinion which you made in your 
     letter of December tenth.  Your letter is quoted in full as follows: 
 
           Your opinion is respectfully requested on the question of 
           whether the motor vehicle registrar can collect the two percent 
           excise tax imposed by section 57-4012 in any case where the 
           motor vehicle has been previously registered in another state 
           before being brought into North Dakota and registered here. 
 
           The question has arisen in connection with a practice that I am 
           advised is as follows:  Out-of-state companies who are in the 
           business of leasing motor vehicles on a fleet basis to lessees 
           in this state for use in this state will purchase the cars in 
           another state, have them registered under the motor vehicle 
           laws of that state and then almost immediately thereafter 
           deliver them to the lessee in this state, after which they 
           first registered. 
 
           It is my understanding that such a company does not actually 
           buy the automobiles until it has entered into a contract to 
           lease them and that therefore at the time of purchase of the 
           automobiles it is known by the purchasing company where those 
           automobiles will be used by the lessee.  The purpose of this 
           arrangement apparently is to avoid payment of the two percent 
           excise tax imposed by section 57-4012 on the theory that if the 
           automobiles have been registered in another state it will be 
           presumed that they are not purchased or acquired for use on the 
           streets and highways of this state within the meaning of 
           section 57-4012." 
 
     Section 57-4012, N.D.R.C. 1943 provides as follows: 
 
           There is imposed an excise tax of two percent of the purchase 
           price of any motor vehicle purchased or acquired for use on the 
           streets and highways of this state and required to be 
           registered under the laws of this state.  Such tax shall be 
           paid by the purchaser to the motor vehicle registrar at the 
           time that application for the first registration plate or 
           certificate of title of such motor vehicle is made within this 
           state.  No registration plate or certificate of title shall be 
           issued upon such application until such tax has been paid." 
 
     Section 57-4013 provides that the tax imposed by the above section 
     shall not apply if the retail sales tax has been paid on the motor 
     vehicle to a licensed dealer in this state.  The effect of these two 
     sections as they apply to your problem is to impose "an excise tax of 
     two percent of the purchase price of any motor vehicle purchased or 



     acquired for use on the streets and highways of this state and 
     required to be registered under the laws of this state" if the motor 
     vehicle was purchased outside of North Dakota. 
 
     The underlined words, "purchased or acquired for use on the streets 
     and highways of this state," are typical of use tax provisions in 
     laws of many other states.  In Iowa, for example, a two percent 
     excise tax is "imposed on the use in this state of tangible personal 
     property purchased . . . . for use in this state."  The Iowa use tax 
     law applies to motor vehicles as well as any other item of tangible 
     personal property and in this respect is to be distinguished from 
     section 57-4012 of our law which imposes a use tax only on motor 
     vehicles.  The use of other personal property in North Dakota is 
     taxed under section 57-4002 and related sections. 
 
     The words "purchased . . . . for use in this state," as just quoted 
     from the Iowa statute, are in legal effect similar, I believe, to the 
     words "purchased or acquired for use on the streets and highways of 
     this state," as they appear in section 57-4012.  In Morrison-Knudsen 
     Co. v. State Tax Commission, 44 N.W. 2d. 449, 51 A.L.R. 2d. 523 
     (Iowa, 1950), the court in construing the words "purchased . . . . 
     for use in this state" stated that: 
 
           Our decisions have been careful to point out that the use-tax 
           law is supplementary to the sales tax law and protects Iowa 
           dealers who must collect and pay a sales tax by placing them on 
           a tax equality with competing out-of-state vendors whose sales 
           are not subject to the sales tax.  Also that the principal 
           purpose of the use tax law was to remedy the evil of 
           out-of-state buying to escape the sales tax . . . ." 
 
     The Iowa court held that in that case the words "purchased . . . .for 
     use in this state" meant that before the use of property could be 
     taxed in Iowa it must have been shown that it was purchased for use 
     in Iowa, and said, 44 N.W. 2d. 449, page 452: 
 
           Whether property is purchased for use here should be 
           determinable at or near the time of its purchase . . . ." 
 
     In State v. Gilliam, 288 P. 2d. 675 (New Mexico, 1955), the New 
     Mexico Supreme Court, in considering a similar problem and in 
     referring to the Iowa decision in the Morrison-Knudsen case, said at 
     page 674: 
 
           . . . . The Iowa court holds that the mere fact that property 
           is used in another state prior to being brought into Iowa will 
           not defeat the tax if actually purchased for use in Iowa and 
           whether so purchased is a matter for determination 'at or near 
           the time of purchase'. . . ." 
 
     To the same effect as these decisions, see Comptroller of the 
     Treasury v. Thompson Trailer Corporation, 131 A. 2d. 850, 853, (Md., 
     1956); Comptroller of the Treasury v. James Julian, Inc., 137 A. 2d. 
     674, 679 (Md., 1958). 
 
     I believe it is clear from these various decisions that the question 
     of whether a motor vehicle was "purchased or acquired for use on the 



     streets and highways of this state" within the meaning of section 
     57-4012 is a question of fact to be determined from the circumstances 
     of the purchase at or near the time of purchase.  Under this type of 
     statute, which involves an exclusion from the tax rather than an 
     exemption from the tax, the burden is upon you as administrator of 
     the law to establish that the purchase of the motor vehicle actually 
     was made for use of it on the streets and highways of this state. 
 
     If your investigation of the facts or information furnished to you by 
     the applicant for registration of such motor vehicles establishes the 
     circumstances relating to the purchase of the motor vehicles to be 
     the same as those you set out in your letter, then it is my opinion 
     that such motor vehicles were "purchased or acquired for use on the 
     streets and highways of this state" within the meaning of section 
     57-4012 and that you must collect the two percent excise tax imposed 
     by that section even though the motor vehicles were previously 
     registered in another state pursuant to its motor vehicle laws. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


