
OPINION 
59-266.doc 

 
 

 
     May 1, 1959     (OPINION) 
 
     TAXATION 
 
     RE:  Levies and Limitations - Park Districts - Levy Increase 
 
     This is in reply to your letter of April 24, 1959, requesting and 
     interpretation of subsection 3 of section 57-1512 of the 1957 
     Supplement to the N.D.R.C. of 1943.  You wish to know if this section 
     permits an increase of the levy from four to fourteen mills or if it 
     restricts the increase from four mills to a maximum of ten mills. 
     The section reads as follows: 
 
           3.  Whenever the board of park commissioners deem it advisable 
               to raise moneys by taxes in excess of the levy herein 
               provided, for any purpose for which the park district is 
               authorized to expend moneys raised by taxes, such board of 
               park commissioners shall submit to the voters of the 
               district the question of increasing the levy by a certain 
               number of mills, but not to exceed ten mills, on the dollar 
               of the net taxable assessed valuation of the district and 
               when authorized by a majority of the qualified electors of 
               the park district voting on the question at an election in 
               which the question has been submitted, may increase the 
               levy in the amount so authorized."  (Emphasis supplied.) 
 
     The pertinent portion of this section, underscored above, read as 
     follows in the N.D.R.C. of 1943: 
 
           Such additional levy may not exceed four mills on the dollar of 
           the net taxable assessed valuation of the district for the 
           current year." 
 
     This section was amended by Chapter 301 of the 1945 Session of the 
     Legislature to read as follows: 
 
           3.  Whenever the board of Park Commissioners deem it advisable 
               to raise moneys by taxes in excess of the levy herein 
               provided, for any purposes for which the park district is 
               authorized to expend moneys raised by taxes, such board of 
               Park Commissioners may increase the levy as herein provided 
               in any amount not to exceed ten (10) mills on the dollar of 
               the net taxable assessed valuation of the district when 
               authorized by a majority of the qualified electors of the 
               park district voting at any regular election in which the 
               question has been submitted." 
 
     You will notice that all three versions of this statute are 
     considering the increase or additional levy to be made.  The statute 
     as it now reads provides that the levy may be increased by a certain 
     number of mills, but not to exceed ten mills.  The statute as it 
     reads now is not explicit and clear and is subject to interpretation 



     and construction.  Where a statute is subject to interpretation and 
     construction pertaining to revenue measures the rule of law is that 
     the construction should be in favor of the taxpayer.  The rule of law 
     also provides that the statute must be construed strictly and will 
     not be extended by implication beyond the clear import of the 
     language (82 C.J.S. Sections 396(b) and 396(c)).  Applying this rule 
     to section 57-1512, it is our conclusion and opinion that the levy 
     limit may not exceed in the aggregate ten mills. 
 
     You also state that you assume that the Tioga Park Commission cannot 
     conduct the special election but that it must be called by the City 
     Commission.  While we can find no specific statute setting forth the 
     procedure to be followed for election, section 57-1512 as quoted 
     above does provide that "the board of park commissioners shall submit 
     to the voters of the district the question of increasing the levy. . 
     . ." 
 
     In 18 AM. Jur. 243, Section 100 of the title ELECTIONS, we find this 
     quote: 
 
           There is no inherent right in the people, whether of the state 
           or of some particular subdivision thereof, to hold an election 
           for any purpose.  Such action may be taken only by virtue of 
           some constitutional or statutory enactment which expressly or 
           by direct implication authorized the particular election.  The 
           rule is firmly established that an election held without 
           authority of the law is void, even though it is fairly and 
           honestly conducted." 
 
     It is our opinion that section 57-1512 does by direct implication 
     give the board of park commissioners the authority to conduct the 
     election.  As to the manner in which it is to be conducted, section 
     40-4918 of the N.D.R.C. of 1943 provides: 
 
           GENERAL CODE PROVISIONS TO GOVERN PARK DISTRICTS.  Except as 
           otherwise provided in this chapter, the board of park 
           commissioners and its officers and the park district shall be 
           governed, in the issuing of warrants and certificates of 
           indebtedness and in the levying of any tax or special 
           assessment, or in carrying out, enforcing, or making effective 
           any of the powers granted in this chapter, by the provisions of 
           the laws of this state applicable to municipalities of the kind 
           in which the park district is established." 
 
     Therefor, the above quoted statute would appear to indicate that the 
     elections should be conducted in the manner of other municipal 
     elections. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


