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     April 22, 1959     (OPINION) 
 
     TAXATION 
 
     RE:  General Property Assessment - Exempt Property - 
 
            Veterans' Organizations 
 
     This is in reply to your letter of April sixteenth asking for an 
     opinion as to whether the hotel portion of a building purchased by 
     the VFW Club in Valley City should be exempt even though the VFW 
     intends to continue to operate the hotel portion as a public hotel by 
     leasing out its fifty rooms to individuals other than members.  You 
     state that the building is a large business building known as the 
     Valley Hotel in which the VFW had leased club rooms which it will 
     continue to use as club rooms and in which two stores have been 
     operated, for which the same space in the building will be leased to 
     them by the VFW.  You state that the VFW Club claims exemption for 
     that part of the building used for club rooms and also will claim 
     exemption for that part of the building in which it will operate the 
     fifty room hotel. 
 
     Their claim for exemption of the hotel portion of the building is 
     based on the fact that YMCA and YWCA clubs at Fargo, Grand Forks and 
     Minot operate a building which contains club rooms as well as rooms 
     which are leased as hotel rooms, and that such organizations are 
     exempt from taxation. 
 
     It is my opinion that only the part of the buildings in which the VFW 
     Club has its club rooms should be exempt from taxation and that that 
     part of the building operated as a hotel by the club, together with 
     the personal property used to furnish the hotel rooms should be 
     assessed and taxed.  That part of the building leased to the two 
     stores, of course, is also subject to assessment and taxation. 
 
     A distinction must be drawn between the VFW organization and the YMCA 
     and YWCA clubs in the state.  The exemption for VFW clubs is provided 
     in subsection 11 of section 57-0208 which exempts real and personal 
     property owned by lodges, chapters, commanderies, and so forth, not 
     organized for profit and used by them for places of meeting and for 
     conducting their business and ceremonies.  I do not believe that YMCA 
     and YWCA organizations are exempt under this subsection but instead 
     are exempt under subsection 8 of section 57-0208 which exempts all 
     buildings and contents thereof belonging to institutions of public 
     charity used wholly or in part for public charity, together with the 
     land actually occupied by such institutions not leased or otherwise 
     used with a view to profit.  In the absence of a provision expressly 
     exempting YMCA or YWCA Associations, it is the general rule that such 
     organizations are charitable institutions within the meaning of that 
     term as used in exemption statutes.  See 51 Am. Jr. 610, section 640; 
     34 A.L.R. 1068, Part II b, and 81 A.L.R. 1455.  The cases cited in 
     these authorities hold that dormitory accommodations or rooms made 
     available to members of the association for a fee is not a leasing or 



     a use with a view to profit, within the meaning of section 
     57-0208(8), such as will destroy the exemption.  The reasons for 
     these holdings are that the accommodations are restricted to members 
     and the primary purpose for having the accommodations available is to 
     help carry out the purposes of such a charitable organization in its 
     program for the elevation and betterment of young men and women and 
     boys and girls.  The fees charged for use of these accommodations are 
     incidental to such a program; that is, the accommodations are not 
     offered in order to collect rentals or to realize a net income but 
     are offered in order to help carry out its program of helping young 
     people who are members. 
 
     In contrast to this it appears that the VFW will operate the hotel as 
     a public hotel rather than restricting it to use by its members, and 
     that the purpose in doing so will be to provide income for use by the 
     club.  As stated in 34 A.L.R. 1073, quoting YMCA v. Douglas County, 
     60 Neb. 643, 83 N.W. 924:  "There is a clear and well defined 
     distinction between the use of property and the use of the income 
     derived therefrom."  As applied to the VFW's operation of the hotel, 
     use of the income for VFW purposes is not a use of the hotel portion 
     of the property for places of meeting and for conducting its club 
     business and ceremonies within the meaning of the exemption 
     provisions of section 57-0208(11). 
 
     Accordingly, it is my opinion that the only real and personal 
     property of the VFW which should be exempt is that used by it for its 
     meeting place and for conducting its club business and ceremonies, 
     and that all of the rest of the building owned by it, including the 
     personal property in the hotel rooms, is subject to assessment and 
     taxation.  That portion of the building which is not exempt should be 
     assessed and valued in accordance with the opinion from this office 
     dated October 10, 1955, appearing on pages 124-127 of the Report of 
     the Attorney General for the period of July 1, 1954 to June 30, 1956. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


