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     November 25, 1959     (OPINION) 
 
     SOCIAL SECURITY 
 
     RE:  Public Employees - Contributions - National Guard Civilian Employees 
 
     This is in reply to your request for an opinion whether or not 
     contributions or taxes as set forth in subsection d, section 52-1004 
     as amended in the 1959 legislature are to be paid for National Guard 
     civilian employees. 
 
     The section referred to provides as follows: 
 
           "In addition to the contributions required in subsection a of 
           this section, every employer shall be required to pay for the 
           period of coverage, into the contribution fund established by 
           section 52-1006, contributions, with respect to wages as 
           defined in section 52-1002, equal to one tenth of one percent 
           after June, 1959.  The purpose of this contribution is to 
           provide a fund out of which the Legislature may appropriate for 
           administration of this chapter."   (Underscoring ours) 
 
     In the Federal Social Security Act as amended in 1954, section 
     218(b)(5) the following provision is found:  (U.S. Code, Eighty-third 
     Congress, Second Session, 1954, Volume 1, page 1250) 
 
           ". . . . 'Civilian employees of National Guard units of a state 
           who are employed pursuant to section 90 of the National Defense 
           Act of June 3, 1916 (32 U.S.C., section 42), and paid from 
           funds allotted to such units by the Department of Defense, 
           shall for purposes of this section be deemed to be employees of 
           the State and (notwithstanding the preceding provisions of this 
           paragraph), shall be deemed to be a separate coverage 
           group.'. . . ." 
 
     The legislative history relating to this provision states that: 
 
           ". . . . This provision would establish as a separate coverage 
           group civilian employees of State National Guard units who are 
           employed pursuant to section 90 of the National Defense Act of 
           June 3, 1916 (32 U.S.C. section 42), and paid from funds 
           allotted to such units by the Department of Defense.  These 
           employees would also be deemed to be employees of the state. 
           The Department of Defense does not regard these employees as 
           federal employees and has made provision for the payment of the 
           employer's share of the old age and survivors insurance taxes 
           where the state is willing to cover the employees under its 
           agreement 
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     " (underscoring ours) 
 



     The term "separate coverage group" has no legal significance to the 
     question at hand.  It merely gives them (National Guard civilian 
     employees) the same stature as any other separate coverage group like 
     the institutions of higher learning, school districts, 
     municipalities. etc.  In this connection the term "political 
     subdivisions" as defined in chapter 52-10 merely serves as an aid to 
     determine who can be declared and treated as a separate coverage 
     group.  We do not believe that the term "political subdivision" has 
     any legal significance on the question at hand. 
 
     The tax is imposed on the employer.  The term "employer" as used in 
     the Act is all comprehensive as relating to "public employment."  It 
     includes the state and its political subdivisions and their 
     departments and instrumentalities. 
 
     The tax referred to applies not only on the employees of the 
     political subdivisions, etc., but also on employees of the state. 
 
     Section 52-1004 contains no exemption, nor does it contain any 
     language which will permit an exemption by implication.  The term 
     "employer" as found in subsection d has the same meaning and 
     reference as found in the preceding subsections a, b, and c.  The 
     federal act has specifically provided that the National Guard 
     civilian employees are deemed to be state employees and the federal 
     government would pay the employer's contribution or tax. 
 
     Under the present state statutes we are unable to find any provisions 
     which would expressly or impliedly exempt or exclude the civilian 
     employees of the National Guard, employed pursuant to section 90 of 
     the National Defense Act of 1916, from the tax or contributions as 
     set out in subsection d of section 52-1004. 
 
     It is therefore our opinion that the tax or contribution applies to 
     such employees and must be paid. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


