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     February 5, 1959      (OPINION) 
 
     SOCIAL SECURITY 
 
     RE:  Federal State Agreement - Effective When 
 
     This is in reply to a request for an opinion on the following facts: 
 
     Your office prepared a number of agreement modifications in 
     connection with Social Security coverage for teachers with effective 
     dates from and between July 1, 1958, and October 1, 1958.  These 
     modifications required the approval and signature of the governor. 
     The agreements were submitted to the governor for approval and 
     signature.  They were approved and signed by the governor on December 
     31, 1958, and were immediately forwarded by mail to the Regional 
     Office of the Social Security Administration in Kansas City for 
     approval by the Secretary of Health, Education and Welfare.  The 
     modifications arrived at the regional office after January 1, 1959. 
     You then ask for an opinion whether or not the agreements under North 
     Dakota law can be approved as of the year in which the governor 
     signed them rather than the date the agreements reached the regional 
     office. 
 
     Section 52-1003 of the 1957 Supplement to the North Dakota Revised 
     Code of 1943 seems to be controlling.  Subsection a of this section 
     states that the state agency with the approval of the governor is 
     authorized to enter into an agreement with the Secretary of Health. 
     Subdivision 3 of subsection a of this section provides in part as 
     follows: 
 
           "Such agreement shall be effective with respect to services in 
           employment covered by the agreement performed after a date 
           specified therein but in no event may it be effective with 
           respect to any such services performed prior to the first day 
           of the calendar year in which such agreement is entered into or 
           in which the modification of the agreement making it applicable 
           to such services, is entered into,. . . ." 
 
     The approval referred to therein must relate to the approval of the 
     governor and not the Secretary of Health, Education and Welfare for 
     the reason that the North Dakota Legislature has no control over the 
     Secretary of Health.  The governor in giving his approval gives it as 
     to the date he signs it, unless the contents of the modification 
     agreement specifies otherwise.  If the date is confirmed or ratified 
     by the secretary at a subsequent date, the date when approved by the 
     governor should control unless federal act or regulations prohibit 
     such.  Also "entered into" under the state law refers to the date the 
     governor approved the modification unless the context specifies to 
     the contrary.  The governor "entered" into the agreement December 31, 
     1958, subject to further approval of the secretary.  The subsequent 
     approval by the secretary can be considered under state law to be 
     "nunc pro tunc." 
 



     It is our opinion that the modification approved and signed by the 
     governor on December 31, 1958, is to be considered, under state law, 
     as having been approved and entered into by the state on said date 
     rather than the date it was received and approved by the Secretary of 
     Health, Education and Welfare.  This conclusion is further supported 
     by the fact that the modification was mailed the same day. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


