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     April 15, 1959     (OPINION) 
 
     OFFICES AND OFFICERS 
 
     RE:  Miscellaneous Provisions - Expense Account - Lodging Expenses 
 
     This is in reply to your request for an opinion whether or not it is 
     proper to split or divide the charge for lodging by charging one-half 
     of the room to one day's expense and one-half to the next succeeding 
     day's expense. 
 
     The question comes under section 44-0804, 1957 Supplement to the 
     North Dakota Revised Code of 1943.  The material portion of this 
     section states; 
 
           No elective officer . . . . nor any appointive officer, 
           employee, . . . of this state, or of any of its 
           subdivisions . . . . shall make claim upon any public fund for 
           any sum in excess of eight dollars for any one day for actual 
           expenses of meals and lodging . . . ."  (Underscoring ours). 
 
     The term "lodging" implies a temporary abode or sleeping quarters. 
     Normally such temporary abode or sleeping quarters is on a "night" 
     basis; the "night" as such begins one day and ends on another.  When 
     such time begins and ends is open to much argument and can vary with 
     each individual depending on personal habits, etc., and can also vary 
     from time to time depending upon the time year. 
 
     The statute refers to "one day" which has many definitions, but as 
     used in the statute it means a calendar day.  The word "day" when not 
     qualified means a calendar day (85 N.E.2d. 766 Words and Phrases).  A 
     calendar day includes the time from midnight to midnight (270 NYS 273 
     Words and Phrases).  Also normal meaning of day is period of time 
     during which earth makes one revolution on its axis, and day begins 
     at midnight and ends the following midnight, twenty-four hours later 
     (95 A.2d. 625). 
 
     The above would apply to the term "day" as used in the statute and 
     would be a twenty-four-hour period beginning at midnight and ending 
     at midnight the following night. 
 
     Thus having established the term "day" we are still confronted with 
     what constitutes lodging "for any one day."  Custom and usage must be 
     considered.  Generally the expense for lodging is incurred at the 
     time the room or sleeping quarters are rented or taken.  This usually 
     coincides with the time when the occupants register.  This process or 
     transaction takes place before the room or quarters are occupied. 
     The expense is considered part of the day in which the room began to 
     be occupied.  Even though it is found that some individuals will 
     check into a room after midnight, custom and usage still consider the 
     occupancy of that room as part of the preceding day.  For example, if 
     a person would check into a hotel room one minute after midnight on 
     the second day of March, it would still be considered as beginning 



     March first. 
 
     The statute referring to actual expense for any one day would 
     therefore have to include the lodging needed at the end of that day. 
 
     The custom and usage must be given considerable weight and the 
     receipts furnished by the establishment must be given great weight as 
     to when the expense was incurred and for which day. 
 
     In this connection it must also be recognized that a room rented for 
     the night is not actually rented for a day or for a twenty-four-hour 
     period.  Invariably the checking out time is some time early in the 
     afternoon.  Thus, having considered a night's lodging to be part of 
     the day's expense in the night which it began we must conclude that 
     the lodging expense must be charged to the day in which the night 
     began.  For example a night's lodging of March first and second would 
     by custom and usage be charged to March first. 
 
     It is, of course, realized that exceptional circumstances will bring 
     about unusual results.  For example a person eating his evening meal 
     one minute after midnight, should that be charged to the previous day 
     or to the day in which the meal was actually consumed?  In this 
     instance it would be fair and just to allow the individual to charge 
     his meal to the past day, especially if he had not yet partaken of 
     his evening meal (third meal). 
 
     The state examiner's office being charged with the duty of examining 
     various records of various state offices and political subdivisions, 
     his rule must be given considerable weight, especially where 
     supported by logic.  Usage and custom play a significant role in such 
     matters.  The state examiner has followed the rule that lodging 
     cannot be split.  Such practice and procedure has generally been 
     recognized and is considered the rule. 
 
     Therefore, it is our opinion that the night's lodging should not be 
     split into two days unless the expense actually was incurred 
     otherwise and the receipts so reflect. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


