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     September 23, 1959     (OPINION) 
 
     MUNICIPAL GOVERNMENT 
 
     RE:  Employees' Pensions in Cities - Refund of Contributions 
 
     This is in reply to your letter of September 16, 1959, requesting the 
     opinion of this office with regard to section 40-4620 of the 1957 
     Supplement to the North Dakota Revised Code of 1943 as amended by 
     Section 4 of Chapter 310 of the 1959 Session Laws. 
 
     This section provides as follows: 
 
           EMPLOYEE ENTITLED TO REFUND FROM FUND UPON TERMINATION OF 
           EMPLOYMENT WITH CITY OR UPON COVERAGE UNDER FEDERAL SOCIAL 
           SECURITY.  Any employee who shall have been in the service of 
           the city for a period of two years and shall have contributed 
           to the city employees' pension fund, and who voluntarily and 
           while in good standing as an employee of said city shall have 
           left the employment of such city, shall be entitled, upon 
           application at the time of such retirement to a refund of all 
           contributions made by him except fifty percent of the 
           contributions made by him during the first two years of his 
           city employment." 
 
     More particularly your question is whether or not city employees are 
     entitled to refunds of their contributions to the City Employees' 
     Pension System when they elect to withdraw from the City Employees' 
     Pension System and be covered by Social Security. 
 
     The title to the above cited statute indicates that the employee is 
     entitled to a refund upon coverage under federal social security: 
     however upon reading the body of the statute we find no reference 
     whatsoever made concerning refunds to a city employee who elects to 
     be covered under federal social security. 
 
     Section 1-0212 of the North Dakota Revised Code of 1943 provides as 
     follows: 
 
           HEADNOTE, CROSS REFERENCE, AND SOURCE NOTE.  No headnote, 
           source note, or cross reference, whether designating an entire 
           title, chapter, section, subsection, or subdivision, shall 
           constitute any part of a statute." 
 
     In 50 Am. Jur. 300, STATUTES s 312, we find the following statement: 
 
           The rule which permits reading the title of an act in aid of 
           statutory construction applies only in cases where the 
           legislative meaning is left in doubt by failure to clearly 
           express it in the law.  Moreover, the ambiguity which justifies 
           a resort to the title must arise in the body of the act; an 
           ambiguity arising from the title is not sufficient." 
 



     It is to be noted that no ambiguity arises from the reading of the 
     body of the statute itself.  The statute is explicit in that it 
     provides for refunds only in the situation in which an employee who 
     has been in the service of the city voluntarily has left the 
     employment of such city.  There is no mention made concerning refunds 
     to city employees who elect to be covered under federal social 
     security.  The only mention made of refunds for such reason is in the 
     title to the statute.  The title is not part of the statute. 
 
     It is therefore the opinion of this office that, under Section 4 of 
     Chapter 310 of the 1959 Session Laws, city employees electing to be 
     covered under federal social security rather than the city pension 
     system are not entitled to refunds of their contributions to the City 
     Employees' Pension System when they elect to withdraw from such 
     system and to be covered by social security. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


