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     March 12, 1959     (OPINION) 
 
     LEGISLATIVE DEPARTMENT 
 
     RE:  Referred Measure, Approved - Effective When 
 
     I have received your letter of March 10, 1959, in which you request 
     an opinion from this office in regard to the referral of the 
     congressional redistricting bill which was passed by the recent 
     legislative assembly.  Your specific question is this: 
 
           "If this measure is referred to the primary election of 1960, 
           and is sustained by the voters, will the redistricting be 
           effective in the general election of 1960?" 
 
     Section 25 of Article II of the Constitution of North Dakota answers 
     the question which you raise, and the reading of said section with 
     respect thereto is as follows: 
 
           ". . . . The second power reserved is the referendum.  Seven 
           thousand electors at large may, by referendum petition, suspend 
           the operation of any measure enacted by the legislature, except 
           an emergency measure.  But the filing of a referendum petition 
           against one or more items, sections or parts of any measure, 
           shall not prevent the remainder from going into effect.  Such 
           petition shall be filed with the Secretary of State not later 
           than ninety days after the adjournment of the session of the 
           legislature at which such measure was enacted. 
 
           Each measure initiated by or referred to the electors, shall be 
           submitted by its ballot title, which shall be placed upon the 
           ballot by the Secretary of State and shall be voted upon at any 
           state-wide election designated in the petition, or at a special 
           election called by the Governor.  The result of the vote upon 
           any measure shall be canvassed and declared by the board of 
           canvassers. 
 
           Any measure, except an emergency measure, submitted to the 
           electors of the state, shall become a law when approved by a 
           majority of the votes cast thereon.  And such law shall go into 
           effect on the thirtieth day after the election, unless 
           otherwise specified in the measure. . . ." 
 
     Thus, it appears that if the referred measure is approved by a 
     majority of the votes cast thereon the law would go into effect on 
     the thirtieth day after the election.  This election falls on the 
     twenty-eighth day of June, 1960, and therefore the law would go into 
     effect on the twenty-eighth day of July following. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


