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     July 29, 1959     (OPINION) 
 
     LABOR AND EMPLOYMENT 
 
     RE:  Mediation of Disputes between Public Employers 
 
          and Employees - Grievances Submitted by Union 
 
     We have received your request for an opinion with reference to the 
     following question: 
 
           "Is a head of a public department or board in this state 
           compelled to consider grievances concerning employment 
           submitted to him by a union representing such employees? 
 
     Section 34-1101 of the 1957 Supplement is the pertinent statute on 
     this question.  It deals with mediation of disputes between public 
     employers and employees and reads as follows: 
 
           "RECOMMENDATIONS OF MEDIATION BOARD; EFFECT; GOOD FAITH AND 
           COOPERATION REQUIRED.  No provisions of this Act (chapter) 
           shall be construed to mean that the state or any subordinate 
           jurisdiction thereof or any board, commission or department 
           within such public jurisdiction shall be compelled to accept 
           the recommendations of a mediation board as binding nor shall 
           any group of employees affiliated with a union or otherwise be 
           compelled to abide by the recommendations of such mediation 
           board; provided, however, that both parties to any dispute or 
           grievance in the public employee field covered by this Act 
           (chapter) shall be required to proceed in good faith according 
           to the terms hereof to create a mediation board and to 
           cooperate fully with such board in attending hearings, 
           supplying data concerning all matters in dispute, to answer 
           questions and in all other particulars to respond in good faith 
           and to cooperate fully with such board in its attempt to settle 
           the matter in dispute.  Nor shall anything in this Act 
           (chapter) be construed to affect, limit, or impair the right of 
           any public employee to express his views, to make complaint or 
           give testimony concerning any grievance pertaining to public 
           employment or to the betterment of his or her working 
           conditions.  Nor shall the provisions herein be construed to 
           authorize any public employer covered by this Act (chapter) to 
           attempt to or deter any public employee working subject to his 
           jurisdiction from affiliating with any union, association or 
           other group of public employees nor shall a public employer 
           refuse to consider grievances concerning employment problems 
           with the representatives duly chosen by such union, association 
           or affiliation of public employees." 
 
     This section, in our opinion, requires a public employer not to deter 
     public employees from affiliating themselves with any union, and also 
     requires such public employer to consider grievances submitted by a 
     union representing such employees. 



 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


