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     May 20, 1959     (OPINION) 
 
     JUDICIAL BRANCH OF GOVERNMENT 
 
     RE:  Retirement of Judges - Retirement Salary 
 
     This is in reply to your request for an opinion dated May 19, 1959. 
     In your request you state that you have received numerous inquires 
     from retired judges pertaining to Senate Bill No. 74 as passed by the 
     thirty-sixth legislative assembly. 
 
     Your question is whether under the judges retirement program, chapter 
     27-17 of the 1957 Supplement to the N.D.R.C. of 1943, retired judges 
     are entitled to increased retirement benefits as the result of the 
     increase in judges' salaries as provided for in Senate Bill No. 74. 
     The increase in salaries will become effective July 1, 1959. 
 
     The material portion of the retirement act as pertaining to the 
     question at hand is section 27-1701 of the 1957 Supplement to the 
     N.D.R.C. of 1943, and more particularly subsection 3 thereof which is 
     as follows: 
 
           3.  The amount of judicial retirement salary payable to a 
               retired judge under subsection 1, of this section shall be 
               equal to fifty percent of the annual salary payable from 
               time to time to judges of the classification the retired 
               judge last has prior to making his application for judicial 
               retirement salary, but in no event shall his judicial 
               retirement salary be computed upon a judicial salary less 
               than the one he last received while in office." 
               (Underscoring supplied) 
 
     Being that the retirement program is purely on a statutory basis, the 
     statute will control. 
 
     The underscored language is significant in determining the question 
     at hand.  By paraphrasing this language it could be stated "that the 
     retirement salary shall be equal to one-half the salary payable to 
     the office (position) from which the judge retired."  The salary 
     taken into consideration is the salary paid to the office (position) 
     and not the salary that was paid to the judge while he was in office. 
     The salary that was paid to the retired judge, while in office, is 
     merely considered to establish the minimum.  Such minimum salary for 
     retirement purposes is set by the statute and is not to be less than 
     the salary the judge last received while in office. 
 
     It is also noted that the term "salary payable from time to time" 
     contemplates that the salary can be changed or increased in the 
     future and as such the increase would affect the retirement benefits 
     to the judge. 
 
     In direct response to your inquiry, it is our opinion that the salary 
     increases to the judges as provided for in Senate Bill No. 74 will 



     also in direct proportion increase the retirement benefits to the 
     retired judges.  The retirement benefits for the retired judges will 
     be fifty percent of the salary paid to the office (position) from 
     which the judge retired.  Thus, where the salary is increased after 
     July 1, 1959, pursuant to Senate Bill No. 74, the increased salary 
     will be the basis upon which the retirement benefits will be 
     determined. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


