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     April 9, 1959     (OPINION) 
 
     HIGHWAYS 
 
     RE:  Utility or Transmission Lines, Construction - County Highways 
 
     This is in reply to your of March 23, 1959 requesting an opinion of 
     this office in regard to the interpretation of House Bill No. 811 of 
     the 1959 Legislature. 
 
     You first call our attention to section 1 of the Act providing that 
     no electrical supply or communication line shall be constructed 
     parallel to and within seventy-seven feet of the center line of any 
     county highway right-of-way, without first obtaining the consent of 
     the board of county commissioners.  You request our opinion as to 
     what constitutes a county highway within the meaning of this statute. 
 
     It is our opinion that the phrase "county highway right-of-way" as 
     used in House Bill 811 of the 1959 Legislature refers to any "county 
     highway right-of-way" in fact and not only the right-of-way on those 
     county highways designated as a part of the "county road system" as 
     prescribed in section 24-0516 of the 1957 Supplement to the N.D.R.C. 
     of 1943. 
 
     You call our attention to the provisions of section 1 of the Bill 
     providing that no person, firm or association shall construct certain 
     utility lines within seventy-seven feet of the center line of any 
     county highway right-of-way without first obtaining the proper 
     consent, and the provisions of section 2 of the bill providing that 
     any utility or transmission line hereinafter constructed contrary to 
     the provisions of the Act shall be required to be removed at their 
     own expense when required for purposes of highway expansion.  You 
     point out that construction of a designated utility line involves 
     several elements: first, acquisition of easement for right-of-way, 
     then staking the line, then advertising for the letting of contract 
     for construction, and lastly the actual construction of the line by 
     contractors or employees of the utility.  You request the opinion of 
     this office as to when, in relation to the entire construction 
     process, the provisions of section 2 of said House Bill No. 811 would 
     be held to apply. 
 
     It is our opinion that the reference in section 2 of the Act to any 
     utility or transmission line "hereinafter constructed" was intended 
     to, and does, refer and apply to the complete construction of the 
     line and would not include completion of a line partially completed 
     as of the time of said House Bill becoming effective.  It is further 
     our opinion that the term "construction" as used in said House Bill 
     has reference to and includes only the physical construction of the 
     line and does not include the preliminary planning stages such as 
     acquisition of easements for right-of-way, staking of the line, 
     advertising for and letting of contracts, etc. 
 
     LESLIE R. BURGUM 



 
     Attorney General 


