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     July 30, 1959     (OPINION) 
 
     EDUCATION 
 
     RE:  Teachers' Insurance and Retirement Fund - 
 
          Retired Teacher's Annuity 
 
     This is in reply to your question, "May a teacher retiring under the 
     old formula with an $1800.00 maximum, have his or her annuity 
     increased by $60.00 per year in excess of that amount?" 
 
     This question was dealt with in a letter dated April 16, 1959, page 
     2, paragraph 3, and is as follows: 
 
           These conditions are retroactive on a perspective basis.  It is 
           retroactive in so much that the formula established under this 
           bill can be applied retroactively after July 1, 1959, by any 
           teacher actively teaching.  Any teacher retiring after July 1, 
           1959, comes under the new formula even if the teaching service 
           was performed prior to July 1, 1959.  The new amendments do not 
           apply to teachers or persons who were on the pension rolls 
           unless they returned to active teaching service.  This is 
           because of the special provisions of section 15-3941 which 
           provides that pension rights, privileges and benefits which 
           have become fixed and determined shall remain unchanged unless 
           specifically by law provided otherwise." 
 
     These conditions relate to the new amendments.  Your question as I 
     understand it refers to those who retired under the old law or 
     formula.  If that is correct, section 15-3941 controls.  However, if 
     such retired individual resumes teaching he or she is entitled to the 
     additional benefits allowed under the new amendment, even though the 
     benefits exceed $1800.00 per year as the result of additional time 
     spent teaching. 
 
     Any teacher retiring after July 1, 1959 is entitled to the benefits 
     as set out in the 1959 amendments; the new law or formula applies and 
     if her teaching service salary warrants she may receive an annuity in 
     excess of $1800.00 per year. 
 
     The $1800.00 limitation was removed by the 1959 legislature and the 
     new formula without limitations applies to all who retire after July 
     1, 1959 or who resume teaching after having retired.  In addition 
     subsection E of section 15-3928 is also available to those who can 
     qualify under the provisions of said section on a voluntary basis. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


