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     October 9, 1958     (OPINION) 
 
     CRIMES AND PUNISHMENTS 
 
     RE:  State Training School - Term of Commitment 
 
     This is in reply to your request for an opinion of this office in 
     regard to the term of commitment of juveniles to the State Training 
     School. 
 
     You call our attention to sections 12-4615 and 12-4613 of the North 
     Dakota Revised Code of 1943 as follows: 
 
           "12-4615.  Contents of order or commitment.  Every order of 
           commitment to the state training school shall specify the date, 
           as near as may be ascertained by the juvenile court, at which 
           the accused will attain majority.  The date so ascertained and 
           specified shall be conclusive for all purposes connected with 
           the state training school.  The judge shall cause to be 
           transmitted to the superintendent with each person committed to 
           the state training school, a statement of the nature of the 
           complaint or charges together with such other particulars 
           concerning the accused as he may be able to ascertain and as he 
           deems necessary." 
 
           "12-4613.  Who may be sent to state training school - Court 
           procedure.  Whenever a person under the age of twenty-one years 
           is found guilty in any district court or county court with 
           increased jurisdiction of a crime or public offense, other than 
           murder, the court instead of entering judgment against such 
           person, if in its judgment the accused is a proper subject 
           therefor, may direct an order entered in the minutes of the 
           court that such person be committed to the state training 
           school until such person attains the age of twenty-one years. 
           If the person so committed is of such age that he will not have 
           been incarcerated for at least two years upon the date of his 
           twenty-first birthday, the court's order may extend the 
           commitment beyond such twenty-first birthday, but the entire 
           commitment in such case shall not exceed a period of two 
           years." 
 
     You inform us that one juvenile who has attained the age of fifteen 
     years has been committed to the State Training School for the period 
     of one year; you further inform us that you are also honoring 
     commitments from certain courts until the juvenile obtains the age of 
     eighteen years. 
 
     You request our opinion as to the legality of such commitments and as 
     to whether or not the juvenile should be retained at the State 
     Training School or returned to the jurisdiction of the court from 
     which they were processed. 
 
     The basic question would, therefore, appear to be whether the last 



     part of section 14-4613 requires that any commitment must be for the 
     full length of time therein specified (till the juvenile attains the 
     age of twenty-one) or whether said last part of section 14-4613 
     authorizes a commitment in the discretion of the court, for a period 
     not in excess of the length of time therein specified. 
 
     We agree with the point of view that a juvenile commitment should not 
     necessarily be for a fixed period of time in the same manner as a 
     criminal sentence.  Thus in 31 AM Jur 322-323, Juvenile Courts 
     Section 47, we find the statement that: 
 
           "47.  Term or duration of commitment - Discharge.  The juvenile 
               statues contemplate that a delinquent child is to be 
               detained until reformed, as long as he remains under age. 
               To commit a juvenile for a definite period would require 
               the presumption that reformation could be attained within a 
               definite time.  Such a presumption would not be warranted, 
               for it would not take into account the individual aptitude 
               of some juveniles for reformation, and the inaptitude of 
               others.  Detention for a specific time would in may 
               instances defeat the object of the statutes by preventing 
               discharge upon reformation, and in other instances by 
               effecting discharge before reformation. . . ." 
 
     Looking to the decision upon which this statement is based, Ex Parte 
     Moody Mae Reynolds Birchfield, (Okla) 212 P.2d 145, 14 ALR 2d 331, we 
     find that this reasoning is based upon a part of the court's decision 
     explaining why a commitment for an indefinite period was not void for 
     indefiniteness, thus entitling the petitioner to habeas corpus.  It 
     is in our opinion hardly authority for the proposition that a 
     commitment (even under the Oklahoma statutes) for a definite term 
     would be either void or voidable. 
 
     The Supreme Court of this state has frequently recognized and 
     commented on the fact that our juvenile statutes providing for 
     detention, etc. of juvenile delinquents are not specifically criminal 
     in nature but are rather designed for the purpose of assisting in the 
     reformation of juveniles.  See, for example:  State ex rel Minot v. 
     Gronna, 79 N.D. 673, 59 N.W.2d 514; State ex rel Stensby v. 
     McClelland, 58 N.D. 365, 226 N.W. 540; State ex rel Johnson v. 
     Broderick, 75 N.D. 340, 27 N.W.2d 849.  However, it would appear that 
     the action to be taken by the state is determined almost in entirety 
     through the juvenile court.  Thus, we see statutory provision for 
     commitment of delinquent juveniles to the state school in proper 
     circumstances, (Section 25-0407 of the North Dakota Revised Code of 
     1943) rather than to the state training school.  We note also the 
     statutory provisions pertaining to the custody of children by the 
     juvenile court.  Thus section 27-1610 of the North Dakota Revised 
     Code of 1943 provides: 
 
           "27-1610.  Children wards of the state.  All children within 
           the provisions of this chapter, for the purposes of this 
           chapter only, shall be considered 'wards of the state', and 
           their persons shall be subject to the care, guardianship, and 
           control of the court as provided in this chapter.  At the 
           discretion of the court, such care, guardianship and control 
           may be continued until the ward shall have attained the age of 



           twenty-one years.  The provisions of this chapter shall not 
           change the age of minority for any purpose other than that of 
           awarding the custody of the child." 
 
     From the above, it is our thought that the juvenile court statutes in 
     the first instance give the authority to determine the method and 
     length of time necessary for the proper care of the delinquent 
     juvenile and that the state training school is merely one of the 
     facilities available to the court for this purpose.  While it is true 
     that the commitment of a juvenile for a definite term, expiring prior 
     to the time the child attains adult status can conceivably bear a 
     connotation of criminal sentencing, we do not believe that same would 
     necessarily establish that the court has attempted to sentence a 
     criminal rather than to provide for the custody of a juvenile 
     delinquent.  From the provisions of section 27-1610, quoted supra, it 
     is our thought that the discretion as to the length of time the court 
     will provide for the custody of the child through any of the 
     facilities available to the court, is in all instances to be 
     exercised by the court.  The statutes establishing the state training 
     school and providing for the use of its facilities are not in our 
     opinion designed to divest the juvenile court of its judicial 
     function in the determination of the proper length of custody of the 
     juvenile and are not designed to transfer such discretion to the 
     officials of such institution.  The provision, therefore, of section 
     12-4613 referring to commitment to the state training school until 
     the juvenile reaches the age of twenty-one years is intended to limit 
     the length of commitment in the instances therein covered to the time 
     before the juvenile reaches adult status and is not intended to 
     require that all commitments be for that full length of time. 
 
     In conclusion, it is our opinion that the orders of commitment to 
     which you have reference are prima facie valid, even though providing 
     for a term of commitment that will expire prior to the time the 
     juvenile attains adult status. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


