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     March 10, 1958     (OPINION) 
 
     COMPETITIVE BIDS 
 
     RE:  Preference - Residence 
 
     We have received your request for an opinion dated March 6, 1958. 
 
     You state your board advertised for bids on furniture and equipment 
     for a new building at the Mayville Teachers College.  The low bidder 
     was Remington-Rand of Minneapolis, Minnesota, but they were not two 
     percent lower than the next lowest North Dakota bidder.  This bid and 
     quotations came from the Minneapolis office. 
 
     Your question is, can Remington-Rand, under the circumstances, be 
     considered a North Dakota bidder? 
 
     Section 44-0801 of the 1957 Supplement to the N.D.R.C. of 1943 reads 
     as follows: 
 
           The board of administration, or any board, commission, city 
           council, board of city commissioners, board of education, board 
           of park commissioners, school board, board of village trustees 
           or any other governing body of any political subdivision of the 
           state, or of any state institution, in purchasing any goods, 
           merchandise, supplies, or equipment of any kind, shall give 
           preference to bidders, or sellers resident in North Dakota.  In 
           specifying or purchasing goods, merchandise, supplies, or 
           equipment to be purchased, such board shall not specify any 
           trademarked or copyrighted brand or name, nor the product of 
           any one manufacturer, nor any patented product, apparatus, 
           device, or equipment, where the same will prevent proper 
           competition, unless bidders also are asked for bids or offers 
           upon other articles of like nature, utility, and merit. 
           Utility, fitness, and quality being equal, the bid or offer of 
           a resident North Dakota bidder or seller shall be accepted, 
           when such bid or offer is not more than two percent higher than 
           that of a low bidder or seller who is not a resident of this 
           state." 
 
     Section 44-0802 of the N.D.R.C. of 1943 defines a resident of North 
     Dakota bidder and reads as follows: 
 
           "The term 'a resident North Dakota bidder or seller' when used 
           in this chapter, unless the context thereof clearly provides 
           otherwise, shall mean a bidder or seller who shall have 
           maintained a bona fide place of business within this state for 
           at least one year prior to the date on which a contract was 
           awarded." 
 
     It seems obvious that a Minneapolis, Minnesota firm cannot qualify as 
     a resident North Dakota bidder, and we, therefore, hold that your 
     board cannot accept the Remington-Rand bid in this instance. 



 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


