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     June 3, 1958     (OPINION) 
 
     CITIES 
 
     RE:  Establishment of New Ward 
 
     This is in reply to your request for an opinion of this office in 
     regard to the recent establishment of a new ward in your city. 
 
     You inform us that on April 7, 1958, a petition, signed by a 
     sufficient number of voters for the creation of a new ward in your 
     city was filed with the city auditor of your city.  The time and 
     place for hearing the petition were designated and notice thereof was 
     duly published in your official newspaper.  The petition was 
     approved, an ordinance was introduced, passed on first reading and is 
     now being published prior to final action thereon. 
 
     Your first question is stated as:  "When does the change in the 
     number and boundaries of wards take effect?"  We agree with your 
     conclusion that the change in the number and boundaries of wards 
     takes effect immediately upon final passage and approval of the 
     ordinance, under the provisions of chapter 40-52 of the 1957 
     Supplement to the N.D.R.C. of 1943. 
 
     Your second question is stated as:  "If the foregoing is correct, it 
     is logical then that the usual provisions covering vacancies in the 
     offices of aldermen would apply:  i. e., either a special city 
     election to fill such vacancies may be called (at the option of the 
     council or mandatorily if petitioned pursuant to section 40-0808). 
     Is this correct?"  This question should, in our opinion, also be 
     answered in the affirmative. 
 
     Your next point is stated as:  "In connection with the new ward under 
     the provisions of section 16-1703, it will apparently be impossible 
     for petitions for precinct committeemen for the new wards to be filed 
     in time to qualify for the forthcoming primary election.  I therefore 
     assume that such committeemen may only be elected by write-in ballot 
     at such election."  It is our opinion that under these circumstances, 
     as there can have been no party nomination and as there is no 
     statutory authority for filling such a vacancy on the ballot, such 
     committeemen may be elected only by write-in ballots. 
 
     Your first telephoned question is as to whether new wards can be 
     divided into precincts and if so in what manner.  Section 40-2109 of 
     the N.D.R.C. of 1943 would appear to provide that the ward itself 
     shall constitute an election district.  In so far as there has been 
     no prior elections in the new ward as such it would appear that there 
     would be no authority for either dividing or consolidating election 
     districts in such new ward. 
 
     Your second telephoned question is as to the effect of the creation 
     of the new ward, where an alderman elected from one of the old wards 
     now finds himself a resident of the new ward by reason of the change 



     in boundaries.  Section 40-0805 of the 1957 Supplement to the 
     N.D.R.C. of 1943 provides that:  "No person shall be eligible for the 
     office of alderman if he: 
 
           1.  Is not a qualified elector of and resident within the ward 
               for which he was elected, except that in cities where 
               aldermen are elected at large, he shall be a qualified 
               elector of and a resident within the city * * *."  While 
               there is authority to the contrary, see:  Scovill v. 
               Cleveland, 1 Ohio St. 126, the more modern view would 
               appear to be that where the alderman ceases to be a 
               resident by reason of a legislative change of boundaries, 
               he is disqualified from continuing to hold office and an 
               immediate vacancy is thereby created.  See:  Ross v. 
               Barber, 86 Mich. 380, 49 N.W. 35, People v. Highland Park, 
               88 Mich. 653, 50 N.W. 660, 62 C.J.S., section 503, 2 
               McQuillin Municipal Corporations, section 467.  While the 
               authorities we find apparently deal with the situation 
               wherein the charter provisions expressly provide that the 
               office shall become vacant by the alderman's removal from 
               the ward, it is our opinion that the same result will 
               obtain under our statutes. 
 
     Your last question is as to the effect of the change of boundaries on 
     those persons who have filed nominating petitions as residents of old 
     wards but by reason of the change in boundaries are now residents of 
     the new ward.  It is our opinion that in so far as under the 
     provisions of section 16-1702 of the 1957 Supplement to the N.D.R.C. 
     of 1943, each precinct committeeman shall be an elector of his 
     precinct, such nominees could not take or hold the office as a result 
     of the election unless, of course, they removed to the precinct from 
     which they were nominated prior to the time they are to take office. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


