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     August 1, 1958     (OPINION) 
 
     MUNICIPAL GOVERNMENT 
 
     RE:  Powers of Municipalities - Ordinances Pertaining to Hawkers 
 
            and Peddlers 
 
     This opinion is issued to you in response to your request made in 
     behalf of the City Council of Rugby, North Dakota, under the date of 
     July 28, 1958.  You ask three questions with reference to Ordinances 
     numbered 49 and 50 of the said city of Rugby. 
 
     Your first question was "Does ordinance No. 50 as set forth above 
     apply to such sales persons or solicitation or does it only apply to 
     peddlers and hawkers who may have merchandise with them for delivery 
     immediately rather than taking orders to be filled at a later date 
     from a source outside of the State of North Dakota?"  Statutes or 
     ordinances which go beyond the regulation of peddling, and provide 
     that there may be no soliciting for orders or sales by samples, 
     unless the solicitor has secured a license, are inapplicable to the 
     soliciting for orders for goods which are to be shipped from one 
     state into another, since such transactions are directly connected 
     with interstate commerce.  See Cresshaw v. Arkansas, 227 U.S. 389 
     (1913). 
 
     Your second question was "Are ordinances No. 49 and 50 in your 
     opinion constitutional in the form as set forth above?" 
 
           The governing body of a municipality shall have the power: 
 
           . . . . 
 
           To license, tax, regulate, remove, suppress  and prohibit . . . 
           .  hawkers, peddlers  . . . . and to revoke the license at 
           pleasure, except that the provision in this subsection . . . . 
           shall not apply to persons selling or offering for sale the 
           products raised or grown on land within this state; (Emphasis 
           added) 
 
           . . . ." 
 
     Section 51-0409 of the 1957 Supplement to the N.D.R.C. of 1943 
     provides: 
 
           Nothing in this chapter shall be construed as prohibiting, or 
           in any way limiting or interfering with the right of any city, 
           village, or other municipal corporation or governmental 
           subdivision of the state, to regulate or license the carrying 
           on within such municipality the business of a transient 
           merchant in any case where authority has been or shall 
           hereafter be, conferred upon it so to do, but the requirements 
           of this chapter shall be in addition thereto.  The governing 



           body of a city or village, by resolution, ordinance, or order, 
           may require transient merchants licensed under this chapter and 
           making or intending to make sales within the city or village 
           limits to comply with any reasonable regulations  in addition 
           to this chapter, as that body may deem necessary for their 
           local control and may require the payment by every such 
           merchant of a per diem license fee not exceeding twenty-five 
           dollars.  Every such merchant making sales or offering to do so 
           without complying with city or village regulations applicable 
           to transient merchants shall be subject to the penalty provided 
           as if no county license had been issued."  (Emphasis added) 
 
     It therefore appears that a city has authority from the state to 
     prohibit peddlers and hawkers from doing business, but may only 
     license and regulate itinerant merchants or transient venders.  I am 
     enclosing a former opinion of this office to that effect. 
 
     In the case of solicitors taking orders to be shipped in interstate 
     commerce, the case of Green River v. Fuller Brush Co. (C.C.A. 10th) 
     65 F2d. 112 held that an ordinance prohibiting solicitors and 
     intinerant venders from making uninvited calls at private residences 
     in the pursuit of their occupation does not, as applied to solicitors 
     or orders for goods to be shipped in interstate commerce, operate as 
     an unlawful interference with such commerce. 
 
     Your third question is, I believe, answered in the above discussion. 
     I hope this will provide a satisfactory answer to your inquiries. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


