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     November 17, 1958     (OPINION) 
 
     MUNICIPAL GOVERNMENT 
 
     RE:  Governing Body - Publication of Proceedings Mandatory 
 
     This is in reply to your request for an opinion of this office in 
     regard to the publication of the proceedings of your city council 
     pursuant to section 40-0812 of the North Dakota Revised Code of 1943. 
 
     You first question is stated as:  "In view of the above statutes, is 
     it mandatory that the minutes of the regular meetings of the Hebron 
     City Council be published?"  You will note that the statute uses the 
     word "shall" rather than "may".  From such language it would appear 
     that the legislative assembly intended the statute to be mandatory 
     rather than merely directory.  (See:  copy of opinion attached).  We 
     note also the statement in 37 Am.Jur. 763, Municipal Corporations, 
     section 151.  "It is commonly required by statute or charter 
     provision that ordinances, bylaws, and in some cases, resolutions 
     having the effect of ordinances shall be published in some manner 
     within the municipality.  Such a requirement is mandatory, and unless 
     an ordinance is published in accordance with the requirement, it is 
     void. . . ". 
 
     Your second question is stated as:  "If the answer to question number 
     one is in the affirmative, would it also be true of the minutes of 
     any special meetings called by the mayor?"  The statute refers to all 
     of the council's proceedings.  We are unable to see any basis of 
     reasoning upon which special meetings called by the mayor would be 
     excepted. 
 
     Your third question is stated as:  "Would the failure to publish the 
     minutes of the city council invalidate any action that the city may 
     take in reference to financing of city improvements?"  The answer to 
     this question would depend, we believe, upon the meaning of the 
     phrase "any action" as used therein.  Obviously, if there was an 
     actual lack of sufficient notice of some proceeding of the council 
     wherein the citizens were entitled to notice, such as issuance of 
     bonds, pursuant to election, failure to publish proceedings would 
     have such effect.  However, if the matter involved were merely 
     general discussion of the possible procedures that were to be 
     effectuated by further formal action of the council, it seems 
     doubtful that the proceeding finally adopted would be thereby 
     invalidated.  As you are probably aware, there is not a great deal of 
     judicial precedent available on the proper interpretation of section 
     40-0812.  If, however, you have a specific problem in this regard, we 
     would be glad to issue our opinion in regard to the specific facts 
     involved. 
 
     Your last question is stated as:  "If publication is necessary, do 
     the actual minutes have to be published or can an abbreviated version 
     of same be substituted?"  The statute does not in terms prescribe 
     that the "minutes" of the council meetings be published.  Note, also, 



     the provision of section 40-0602 of the North Dakota Revised Code of 
     1943 requiring that a "journal" of the "proceedings" of the council 
     be kept.  We are not aware of any decision of the supreme court of 
     this state on the point, however, it is our opinion that the statute 
     does not require a verbatim publication of the minutes kept but 
     rather that an analysis of the proceedings showing the substantive 
     actions of the council would suffice.  (See copy of opinion 
     attached.) 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


