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     September 26, 1958     (OPINION) 
 
     MOTOR VEHICLES 
 
     RE:  General Provisions - Prohibition of Parking Meters - Meters on 
 
            Private Property 
 
     Your letter of September 25, 1958, has been received in this office. 
     In your letter you state that the city of Jamestown is now in the 
     process of entering into a new lease with the Northern Pacific 
     Railway Company covering certain properties in your city.  This will 
     be a term lease and under the arrangement that you have with the 
     railway company it is mandatory that the city charge for these 
     parking facilities.  You raise the question as to whether under 
     section 39-0109 of the 1957 Supplement to the North Dakota Revised 
     Code of 1943 it is legal for the city of Jamestown to place parking 
     meters on these lots that are leased from the railway company. 
 
     Section 39-0109 of the 1957 Supplement reads as follows: 
 
           From and after the passage of this measure (section), it shall 
           be unlawful for the state of North Dakota, its political 
           subdivisions, counties, cities, villages, and the state highway 
           department to establish and maintain any mechanical device or 
           devices known as 'parking meters,' or by whatever name 
           designated, requiring the deposit therein of coins or tokens 
           for the privilege of parking cars or other vehicles upon the 
           streets and highways in the state of North Dakota.  Any and all 
           ordinances and resolutions now existing authorizing the 
           establishment and maintenance of such mechanical devices or 
           parking meters, or by whatever name designated, are hereby 
           declared null and void." 
 
     I can see no objection whatsoever to the use of parking meters upon a 
     lot or lots which the municipality has leased and which it controls. 
     Section 39-0109 prohibits the use of parking meters upon the streets 
     and highways in the state of North Dakota.  The use of such meters is 
     not prohibited upon a privately owned or leased area. 
 
     This is the opinion of our office, and we trust that it answers the 
     question you raise. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


